• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Kültür-Sanat
  3. Eflatunpınar Hitit Kutsal Anıtı ve Havuzu'nun dünyada benzeri yok
Kültür-Sanat
Yayınlanma: 23 Temmuz 2023 - 09:34
Güncelleme: 23 Temmuz 2023 - 09:36

Eflatunpınar Hitit Kutsal Anıtı ve Havuzu'nun dünyada benzeri yok

Konya'nın Beyşehir ilçesinde bulunan dünya kültür mirası geçici listesinde yer alan ve yılın her mevsiminde yerli yabancı çok sayıda ziyaretçi çeken Eflatunpınar Hitit Kutsal Anıtı ve Havuzu'nun dünyada tek olduğu ve benzerinin bulunmadığı belirtildi.

Kültür-Sanat
23 Temmuz 2023 - 09:34
Güncelleme: 23 Temmuz 2023 - 09:36
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Eflatunpınar Hitit Kutsal Anıtı ve Havuzu'nun dünyada benzeri yok
Konya'nın Beyşehir ilçesinde bulunan dünya kültür mirası geçici listesinde yer alan ve yılın her mevsiminde yerli yabancı çok sayıda ziyaretçi çeken Eflatunpınar Hitit Kutsal Anıtı ve Havuzu'nun dünyada tek olduğu ve benzerinin bulunmadığı belirtildi.

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Muşmal, tarihte insanoğlunun süreç içerisinde hep su kenarlarına yerleşerek yerleşim merkezi kurduklarını belirterek, Anadolu'da kurulu büyük medeniyetlerden birisi olan Hititler'in de Beyşehir Gölü kenarında günümüzde de Eflatunpınar olarak bilinen alanda önemli bir açık hava tapınağı tesis ettiğini söyledi. Bu tapınakla ilgili araştırmacıların eserlerine bakıldığında bölgenin alelade seçilmiş bir bölge olmadığını gördüklerini anlatan Prof. Dr. Hüseyin Muşmal, Eflatunpınar ve yakınlarında yer alan Fasıllar anıtlarının kurulduğu bölgede tarihteki Hitit egemenliğinden söz ederek, "Eflatunpınar'ın doğal bir kaya üzerinde değil, bir havuzun, yani su kaynağının, bir pınarın etrafında andezit taşlardan, itinalı bir işçilikle bir araya getirilmiş bir tapınak olduğu görülüyor. Geçmişte açık hava tapınağı olarak yapılmış olan bu tapınak, günümüzde bir açık hava müzesi niteliğinde. Ülkemizin önemli turizm bölgelerinden olan Konya'da, yine Konya'nın da önemli turizm yörelerinden olan Beyşehir'de yer alan Eflatunpınar Hitit Kutsal Anıtı'nı bugün bir açık hava müzesi şeklinde değerlendirmek mümkün görünüyor" dedi.

"Anıt, suyun tasarruflu kullanılmasıyla ilgili sembollerle dolu"

Anıtın gerektiğinde tasarruflu bir şekilde suyun kullanılmasıyla ilgili bir takım sembolleri de barındırdığını aktaran Hüseyin Muşmal, "Etrafında pınardan kaynayan sular, kanallar marifetiyle havuza toplanmakta, suyun azaldığı dönemlerde havuzdaki sudan da istifade edildiği görülmekte. Bu pınarın suları da Beyşehir Gölü'ne kadar uzanan bir dere halinde ulaşmakta. Biz istiyoruz ki, bölgemizdeki özellikle kültür varlıkları, hangi döneme ait olursa olsun, ister Türk dönemi dediğimiz Selçuklu, beylikler, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti olsun, ister Türk dönemi öncesi dediğimiz Bizans, Roma, Hitit, hatta Neolotik döneme ait bu bölgede medeniyetlerin bırakmış olduğu tarihi kültür varlıklarının günümüze ulaşmış, değerli önemli kültür varlıklarının gelecek nesillere ulaşmasına imkan tanımak ve bu günde özellikle dünya üzerindeki yerli ve yabancı turistlerin bölgeyi ziyaret eden insanların daha güzel, daha kolay ziyaretlerine imkan tanıyabilmeleri için düzenlenmesi gerektiğine inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

Bölgenin çok kıymetli bir kültür varlığı olan Eflatunpınar'ın bu nedenle etrafının düzenlenerek, hatta gerekirse bir bilgilendirme platformu oluşturularak etrafında kurulacak kamera sistemleri ile ziyaretçi sayısının tespit edilmesinin hem güvenliği hem de bölgeye gelen ziyaretçilerin ülke ve Konya turist potansiyelini ortaya çıkarması açısından son derece önemli olduğunu düşündüklerini belirten Prof. Dr. Muşmal, "Böylece bölgemize gelen ziyaretçi sayılarını bilirsek, bu ziyaretçilerin bölgede, eser etrafında geçirdikleri vakti tespit edebilirsek eserle ne kadar ilgilendiklerini tespit edebilirsek, orada sunacağımız hizmet, orada ortaya konulacak çalışmanın tespiti açısından da bize önemli veriler verecektir. Biz de bu kez şunu söyleyebileceğiz: Evet, Konya'da önemli bir açık hava müzesi durumunda olan Eflatunpınarı'na yılda 5 bin turist gelirken Fasıllar bölgesinde bulunan Hitit Anıtı'na 3 bin turist geliyor. Acaba turistler bu bölgeyi daha iyi mi tanıyorlar, daha iyi mi anlatılmış, bölgemizin değerleri daha iyi mi insanlara aktarılmış ya da ulaşım imkanları mı sıkıntılı, insanların ulaşmalarında problemler mi var? Bunların masaya yatırılması mümkün olabilecektir" şeklinde konuştu.

Beyşehir'deki kutsal anıt ve havuzunun dünyada bir eşinin olmadığını da araştırmacıların söylediğini anlatan Prof. Dr. Muşmal, M.Ö. 13. yüzyılda yapılan anıtı diğerlerinden ayıran bir özelliğinin de olduğunu vurguladı. Bir pınarın etrafında andezit taşları ile özel olarak işlenerek yapılan bu anıtın çok ilgi çekici bir eser olduğunun altını çizen Muşmal, "Bu andezit taşları belki bu Fasıllar bölgesindeki maden bölgesinde işlendi, getirildi. Belki de Eflatunpınarı'na yakın olan Sadıkhacı civarındaki andezit taşlarından yapıldı, bilmiyoruz. Ama kaya oymak suretiyle değil, parça parça yapılmak suretiyle, özel olarak bir kompozisyon etrafında yapılmış, birleştirilmiş. Tanrılar, tanrıçalar işlenmiş bir kompozisyon halinde oraya çok büyük bir önem verdikleri anlaşılıyor. Suya çok önem verdikleri anlaşılıyor. Zaten, insanın suya önem vermemesi mümkün değil. Eski çağlardan itibaren de günümüze kadar insanlar suya çok değer vermiş. Suyun bulunduğu bölgelerde önemli semboller ve abideler ortaya koymuşlar. İvriz, bunun örneği Konya'da. Eflatunpınar bunun örneği, kompozisyonu itibariyle, bulunduğu coğrafya itibariyle bir bütün halinde bir abideyi oluşturması açısından Eflatunpınar anıtının, abidesinin Türkiye'de ve dünyada örneğinin bulunmadığını araştırmacılar söylüyor. Alanla ilgili Hititologlar ve tarihçiler ve eski çağ tarihçileri bunları böyle söylüyor. Belki yakın benzer örnekler vardır ama ülkemizde bunun örneği bulunmuyor. Bu muhteşem eser bilim camiası tarafından yazıtı olmadığı için tamamen dini nitelikli, aynı zamanda Hititlerin sanatsal ve politikacı gücünü yansıtan eser olarak değerlendirilmektedir" dedi.

Anıtın mutlak surette muhafaza edilmesi gerektiğini, etrafının daha düzenli hale getirilmesi ve korunması gerektiğini kaydeden Muşmal, "Elbette Konya Müze Müdürlüğü'müz orada yaptığı yüzey ve kurtarma kazısı çalışmaları marifetiyle havuzu temizledi. Havuzdan anıtın kompozisyonuna ait bazı parçaları çıkardı, etrafını tel örgüyle çevirdi, düzenledi. Hayvanların belki havuzu kullanmasının önüne geçilmiş oldu ama daha tertibatlı, daha düzenli, daha kontrol altında tutulabilir bir seviyeye devletimizin, ülkemizin, Kültür ve Turizm Bakanlığı'mızın getireceğine inanıyoruz. Hem de böylece biz eşi benzeri bulunmayan bir anıtı etrafında yapmış olduğumuz düzenleme ile yüz akımız olarak dünyaya gösterebilir ve anlatabiliriz" diye konuştu.


İHA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Muazzez Sümer Kız Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde yıl sonu sergisi
Muazzez Sümer Kız Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde yıl sonu sergisi
İzmir'de sanat buluşması başladı: 120 galeri, bin 600 sanatçı aynı çatı altında
İzmir'de sanat buluşması başladı: 120 galeri, bin 600 sanatçı aynı çatı altında
Altıntaş'ta "Edebiyat Sokağı" açılışı yapıldı
Altıntaş'ta "Edebiyat Sokağı" açılışı yapıldı
Ordu'da deniz turizmine yeni hamle
Ordu'da deniz turizmine yeni hamle
Son Haberler
Rekabet Hukuku Eskişehir Zirvesi düzenlendi
Rekabet Hukuku Eskişehir Zirvesi düzenlendi
Erzincan'da 220 üreticiye 779 bin 520 sebze fidesi dağıtıldı
Erzincan'da 220 üreticiye 779 bin 520 sebze fidesi dağıtıldı
Pursaklar'da 3 bin 500 vatandaşa ata tohumu fideler dağıtıldı
Pursaklar'da 3 bin 500 vatandaşa ata tohumu fideler dağıtıldı
Otoyolda ters yönde ilerleyen sürücüye 90 bin TL ceza
Otoyolda ters yönde ilerleyen sürücüye 90 bin TL ceza
Kandilli Sıra Dağları'ndaki çığın izleri havadan görüntülendi
Kandilli Sıra Dağları'ndaki çığın izleri havadan görüntülendi
Malazgirt'te bu yıl 'Selçuklu Karargahı' olarak bilinen bölgede kazı yapılacak
Malazgirt'te bu yıl 'Selçuklu Karargahı' olarak bilinen bölgede kazı yapılacak

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi