• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Kültür-Sanat
  3. Efsane komutanın çalışma masası Panorama Müzesi'nde
Kültür-Sanat
Yayınlanma: 29 Nisan 2023 - 12:52

Efsane komutanın çalışma masası Panorama Müzesi'nde

Kurtuluş mücadelesinin Anadolu'daki efsane komutalarından Selahaddin Adil Paşa'nın çalışma masası Gaziantep Büyükşehir Belediye (GBB) Başkanı Fatma Şahin'in girişimleriyle şehirde bulunan Panorama 25 Aralık Milli Müzesi'nin envanterine eklendi.

Kültür-Sanat
29 Nisan 2023 - 12:52
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Kurtuluş mücadelesinin Anadolu'daki efsane komutalarından Selahaddin Adil Paşa'nın çalışma masası Gaziantep Büyükşehir Belediye (GBB) Başkanı Fatma Şahin'in girişimleriyle şehirde bulunan Panorama 25 Aralık Milli Müzesi'nin envanterine eklendi.

Anadolu'nun birçok bölgesinde Milli Mücadele'nin kahramanlarını komuta eden Selahaddin Adil Paşa'nın çalışma masası, gazi şehrin 11 ay boyunca düşmana karşı verdiği mücadelenin tüm detaylarıyla ziyaretçilere aktarıldığı Panorama 25 Aralık Müzesi'nde müzeseverlerin beğenisine sunuldu. Panorama 25 Aralık Müzesi Tarih Kurulu Başkanı Bekir Sıtkı Severoğlu, müzenin çok değerli bir eseri daha envanterine kattığını belirterek, şunları söyledi:

"Bu eser, Gaziantep'te Kurtuluş Savaşı sırasında ikinci kolordu komutanı olan sonrasında Sakarya savaşında, Afyon'da, Dumlupınar'da, Uşak'ta, Manisa'da Anadolu'nun her yerinde Antep Savunması kahramanlarına komutanlık yapan Selahaddin Adil Paşa'nın İstanbul'daki çalışması esnasında kullandığı masadır. Bu masa Macar bir zanaatkar tarafından yapılmış. Masanın müzemizde yer alması için Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'in özel girişimleri söz konusu oldu. Selahaddin Adil Paşa'nın torunlarının 100 yıldan beri gözleri gibi baktığı bu eser artık müzemizde. Bu masanın bütün meraklıları tarafından görülmesi gerekiyor."

100 yıllık eser

Araştırmacı-Yazar Yaşar Yılmaz, Selahaddin Adil Paşa'nın müzede görücüye çıkan bu masayı 1900'lü yılların başlarında, bugünkü İstanbul Üniversitesinin giriş binasında kullandığını ifade ederek, "Bu masa, bize eşimin Selahaddin Adil Paşa'nın torunu olması dolayısıyla intikal ettiğinde, Anadolu'nun Gözyaşları, Anadolu'nun Antik Tiyatroları gibi eserlerin de içerisinde bulunduğu 9 kitabı bu masada yazdım. İyi ki de bu masayı muhafaza etmişiz. Bu masanın Panorama 25 Aralık Müzesi'nde sergilenmesinden dolayı çok mutluyuz" diye konuştu.

Selahaddin Adil Paşa'nın komutanlık geçmişi

1902 yılında Kurmay Yüzbaşı oldu. 1905 yılında Şam'daki 5. Ordu'ya, ardından Selânik'teki 3. Ordu'ya atandı. 1906 yılında İstanbul'da Mekteb-i Harbiye'de öğretmen yardımcısı olarak görev aldı. 31 Mart İsyanı sırasında Hareket Ordusu'nda görev yaptı. 1910-1911 yılları arasında Bükreş Ataşeliği görevini yürüttü. Trablusgarp ve Balkan savaşlarına katıldı. I. Dünya Savaşı'nda Çanakkale ve Doğu cephelerinde bulundu. Çanakkale Savaşları'nda, savaş öncesinde Çanakkale Müstahkem Mevkii'nde kurmay başkanı olarak görev yaptı. Savaş sırasında, Üçüncü Kirte Muharebesi'nde 12. Tümen'e komuta etti. Birinci Kerevizdere Muharebesi'ni yönetti. Anafartalar Grup Komutanı Mustafa Kemal'in emrinde 12. Tümen komutanlığını üstlendi. 1920 yılında Fransız işgal bölgesinde Kuvâ-yi Milliye'yi yapılandırmak ve Fransız yayılmasını önlemek üzere Adana Cephesi komutanlığına atandı. 1921 yılında Batı Cephesi'nde 2. Kolordu Komutanı olarak Sakarya Meydan Muharebesi'ne katıldı. Bu savaştaki başarısından ötürü Mirliva rütbesine terfi etti ve Paşa oldu. Daha sonra Milli Savunma Bakanlığı Müsteşarlığı görevine getirildi. Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Muharebesi'ni ilk meclisteki milletvekillerine bildiren kişi oldu. Mudanya Mütarekesi'nden sonra İstanbul'un askeri denetimi kademeli olarak onun komutasındaki 81. Alay'a geçti. TBMM tarafından İstanbul Komutanlığı görevine getirildi. Savaştan sonra Kırmızı şeritli İstiklâl Madalyası ile taltif edildi. 23 Eylül 1923 tarihinde Mirliva rütbesindeyken kendi isteğiyle emekliye ayrıldı.


İHA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Efeler'de 3 gün sürecek kahve ve müzik şöleni başlıyor
Efeler'de 3 gün sürecek kahve ve müzik şöleni başlıyor
Başiskele'de kadınlara özel konser
Başiskele'de kadınlara özel konser
Talas'ta Uluslararası Türkoloji Zirvesi
Talas'ta Uluslararası Türkoloji Zirvesi
Başkan Kumral, Babadağlı çocukları sinemayla buluşturdu
Başkan Kumral, Babadağlı çocukları sinemayla buluşturdu
Son Haberler
Van'da görsel şölen: İnci kefalleri tarihi Horhor Camii'ne konuk oldu
Van'da görsel şölen: İnci kefalleri tarihi Horhor Camii'ne...
Efeler'de 3 gün sürecek kahve ve müzik şöleni başlıyor
Efeler'de 3 gün sürecek kahve ve müzik şöleni başlıyor
Denizli'den 201 hacı adayı kutsal topraklara uğurlandı
Denizli'den 201 hacı adayı kutsal topraklara uğurlandı
Muhtarların TBMM ve Anıtkabir ziyaretinde duygu dolu anlar
Muhtarların TBMM ve Anıtkabir ziyaretinde duygu dolu anlar
Sincan Belediye Başkanı Ercan: "Parklarda her şeyi yeniliyoruz"
Sincan Belediye Başkanı Ercan: "Parklarda her şeyi yeniliyoruz"
Yer altı çarşısında yenileme çalışmaları
Yer altı çarşısında yenileme çalışmaları

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi