• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Genel
  3. Ege sıcaktan kavruluyor; termometreler 40-43 dereceleri gösterdi
Genel
Yayınlanma: 21 Temmuz 2023 - 15:31

Ege sıcaktan kavruluyor; termometreler 40-43 dereceleri gösterdi

Genel
21 Temmuz 2023 - 15:31
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Ege sıcaktan kavruluyor; termometreler 40-43 dereceleri gösterdi

  METEROLOJİ Ege Bölgesi'ndeki illerde hava sıcaklığının mevsim normallerinin 3 ila 8 derece üzerine çıkmasının beklendiğini açıklamasının ardından Aydın'da termometreler 43, Manisa'da 42, Muğla'da 41, İzmir, Çanakkale ve Balıkesir'de 40 dereceyi gösterdi. İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak, "Susamamış olsanız bile sık sık su içmek gerekir. Serinlemek için alkollü içecekler kullanılmamalı. Bunlar önce serinletir, sonra vücudun su kaybını artırırlar. Sulu yiyecekler yenmeli. Yağlı ve ağır yemeklerden kaçınmalı. Az az ve sık şekilde hafif tercihler yapmakta fayda var" dedi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, hava sıcaklıklarının Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde mevsim normallerinin 3 ila 8 derece, diğer bölgelerde ise 1 ila 5 derece üzerine çıkmasının beklendiğini açıkladı.  Yapılan son meteorolojik değerlendirmelere göre, bugün ve hafta sonu kent genelinde sıcaklıkların İzmir'de 40 dereceyi aşmasının beklendiği belirtildi.  İç kesimlerde hava sıcaklıklarının 43 dereceye kadar çıkabileceğinin ve sıcaklık rekoru kırılabileceği kaydedildi.

İzmirlilerin buluşma noktalarından olan Alsancak Kordon Boyu ve Konak Meydanı boş kaldı. Alana gelen az sayıda vatandaş, ağaçların altına, gölgelere sığındı.  Aydın'da termometreler 43, Manisa'da 42, Muğla'da 41, İzmir, Çanakkale ve Balıkesir'de 40 dereceyi gösterdi.  Manisa, Aydın ve Çanakkale'de sıcak hava nedeniyle vatandaşlar dışarıya çıkmayınca kent meydanları, çocuk parkları, cadde ve sokaklar boş kaldı. Sahil kesimlerinde plajlar serinlemek isteyenlerle doldu. Bodrum'da turistler, serinlemek için plajlara akın etti. Başta Gümbet olmak üzere Kumbahçe, Bitez, Ortakent ve Yalıkavak gibi sahillerde yoğunluk yaşandı. Bazı turistler ise şezlongda güneşlenmeyi tercih etti. Köpeklerin de denize girdiği görüldü. Sıcak hava çocukları da etkiledi. Manisa'da sıcak havadan bunalan bazı çocuklar, tehlikeli olmasına rağmen Bülent Koşmaz Parkı'ndaki süs havuzuna girerek serinlemeye çalıştı.

'PARKTA GÖLGEDE OTURUYORUZ'

İzmir Konak Meydanı'ndaki vatandaşlardan Cengiz Demirci, "Başka çaremiz yok. Parkta gölgede oturuyoruz. Başka da yapacak bir şey yok. Evde pencereleri kapıları karşılıklı açıyoruz o şekilde uyumaya çalışıyoruz" dedi.  Yakup Barbaros ise, "Sıcakta günler çok zor geçiyor. Son bir haftadır bu şekilde. Allah sonumuzu hayretsin. 'Düzelir' diye bekliyoruz. Öğle arasındayız ben de gölgeye geldim. Evde de faturalar sebebiyle klima yerine vantilatörle serinlemeye çalışıyoruz" diye konuştu.

'AĞIR YEMEKLERDEN KAÇINILMALI'

İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak, klima kullanımı konusunda uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Kaynak, "Kapalı alanların havalandırılmasına, yeterli bir hava akımı sağlanmasına özen gösterilmelidir. Klima kullanımında dikkatli olunmalıdır. Zira güçlü klima kullanımı üst solunum yolu ve hareket kas sisteminde sorunlar yaratabilir" dedi.

Sıcak hava nedeniyle bol sıvı ve mineral içeren içecekler tüketilmesi gerektiğine dikkati çeken Prof. Dr. Kaynak, "Kalp hastalığı veya hipertansiyonu olup tuzsuz diyet alan kişiler dışında gıdalarda tuz artırılmalıdır. Tuz kısıtlaması olanlar ise sıvı ve tuz kaybı yönünden çok dikkatli olmalıdır. Susamamış olsanız bile sık sık su içmek gerekir.  Serinlemek için alkollü içecekler kullanılmamalı. Bunlar önce serinletir, sonra vücudun su kaybını artırırlar. Daha hafif yiyecekler, sulu yiyecekler yenmeli. Yağlı ve ağır yemeklerden kaçınıp, az, sık ve hafif tercihler yapmakta fayda var" diye konuştu.

'İNCE, AÇIK RENK, BOL GİYSİLER GİYİLMELİ'

Kıyafet seçiminin önemi de değinen Prof. Dr.  Kaynak, "İnce, açık renk, bol giysiler giyilmeli. Giysiniz güneş ışığının sizi yakmasını önlesin ama terletip su kaybettirmeyecek kumaşlardan olsun. Geniş kenarlı şapka giyilmesi ve yüzünüzün doğrudan güneş altında kalmamasına gayret etmek gerekiyor. Sık sık duş yapıp serinlemeye çalışın. Dışarıda aktif olarak çalışması gerekenlerin mümkün oldukça güneş altında korunmasız kalmamaya ağır eforlardan kaçınmaya ve sık sık, bol bol sıvı, tuzlu gıdalar almaya daha çok dikkat etmeleri gerekir" dedi.

'SICAK ÇARPMASINA DİKKAT'

Sıcak çarpmasına karşı dikkatli olunması gerektiğini de belirten Prof. Dr. Kaynak, "Bu, aşırı sıcağa maruz kalma sonucu beden ısısını ayarlayan mekanizmanın bozulmasına bağlı hayati tehlikesi olan bir durumdur. İlerlemiş sıcak çarpması çok tehlikelidir. Tedavi edilse bile hastaların yüzde 20'sinde yaşamsal sorunlar doğabilir. İyileşenlerin ise sinir sisteminde bazı kalıcı hasarlar oluşabilir, denge ve koordinasyonlarının normale dönmesi ise uzun süre alabilir. Ancak ilk belirtiler görüldüğünde tanı konur bilinç kaybından önce tedaviye başlanırsa iyileşme şansı oldukça yüksektir. Belirti gösteren hasta hemen serin bir yere alınmalı, sıkı giysileri gevşetilmeli. Solunum yolu kontrol edilip gerekirse suni teneffüs yapılmalı. Ateş 39 dereceye düşünceye kadar su veya vantilatörle hasta soğutulmaya çalışılmalı. Sonrasında da sağlık kurumuna götürülmeli" ifadelerini kullandı.
DHA

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Son Haberler
Otomobil kamyona çarptı: 1 ölü, 1 yaralı
Otomobil kamyona çarptı: 1 ölü, 1 yaralı
Şehit babasından Bahçelievler Kaymakamı'na ziyaret
Şehit babasından Bahçelievler Kaymakamı'na ziyaret
Selçuk İnan: "Saha içi bizim namusumuz"
Selçuk İnan: "Saha içi bizim namusumuz"
Burdur'da okul kantinlerine ve yemekhanelere denetim
Burdur'da okul kantinlerine ve yemekhanelere denetim
Sinop'ta kuşakları buluşturan etkinlik
Sinop'ta kuşakları buluşturan etkinlik
Cezayir Cumhurbaşkanı Tebbun, Türkiye'ye çalışma ziyaretinde bulunacak
Cezayir Cumhurbaşkanı Tebbun, Türkiye'ye çalışma ziyaretinde bulunacak

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi