• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Egeli yaş meyve ve sebze ihracatçılarının 2023 hedefi 1 milyar 400 milyon dolarlık ihracat
Ekonomi
Yayınlanma: 26 Ocak 2023 - 17:15

Egeli yaş meyve ve sebze ihracatçılarının 2023 hedefi 1 milyar 400 milyon dolarlık ihracat

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (EYMSİB), Cumhuriyet'in 100

Ekonomi
26 Ocak 2023 - 17:15
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (EYMSİB), Cumhuriyet'in 100. yılında ihracat hedefini 1 milyar 400 milyon dolar olarak açıkladı.

EYMSİB Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak, düzenlediği basın toplantısında, 2022'nin yaş meyve sebze ile meyve sebze mamulleri sektörü açısından tatmin edici bir yıl olduğunu söyledi.

Türkiye genelinde 3 milyar doları taze meyve sebze, 2,5 milyar doları meyve sebze mamulleri olmak üzere toplam 5,5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirildiği bilgisini veren Uçak, "Bu ihracatın 1 milyar 250 milyon dolarına denk gelen yüzde 22'si birliğimiz üzerinden gerçekleşti. Birliğimizin ihracatı 2021 yılına göre yüzde 6 artmış oldu. Özellikle meyve sebze mamulleri sektöründeki yüzde 12'lik artış bizleri memnun etti." ifadelerini kullandı.

Uçak, yaş meyve sebze ürünlerinde 2022 yılında en fazla ihracatı gerçekleşen ürünün sofralık üzüm olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"53 milyon dolarlık üzüm ihracatını 41 milyon dolarla domates, 36 milyon dolarla kiraz ve 33 milyon dolar ile mandalina takip etti. En fazla ihraç edilen beşinci ürün de 29 milyon dolarla kestane oldu. Meyve sebze mamullerinde ise 2022 yılı ihracat şampiyonu 2021 yılında olduğu gibi turşular oldu. EİB üzerinden yapılan turşu ihracatı ilk kez 250 milyon doları geçti ve 257 milyon dolar olarak gerçekleşti. Meyve sebze mamulleri ihracatında ikinci sırayı 149 milyon dolar ile kurutulmuş domatesler alırken kurutulmuş domatesleri, meyve konserveleri, dondurulmuş meyveler ve sebze konserveleri takip etti."

- İhracatta rekor hedefi

Taze meyve sebze ve meyve sebze mamulleri sektörlerinde ihracatçı firmalardan oluşan iki farklı komite kurduklarını anlatan Hayrettin Uçak, 2023'ün Cumhuriyet'in 100. kuruluş yılı olması nedeniyle büyük bir anlam taşıdığını belirtti.

Uçak, Cumhuriyet'in 100. yılında yeni rekorlara imza atmak istediklerini vurgulayarak, "İhracatçılarımızla beraber tüm gücümüzle ihracatımızı artırmak, yeni rekorlara imza atmak istiyoruz. 2023 yılında katma değeri yüksek ürünlere daha çok önem vermek, bu ürünleri göz önüne çıkarmak istiyoruz. İhracatımızı artırmak için ihraç miktarını artırmaktansa ihraç değerini artırmayı önemsiyoruz." dedi.

Kilogram fiyatı yüksek olan kumkuat, özel ambalaj ve reçetelerle piyasaya sunulabilecek soslar, meyve ve sebze cipsleri gibi ürünlere özel projeler üretmek istediklerine dikkati çeken Uçak, Avrupa ve Amerika'daki payı koruyarak yeni pazarlar kazanmayı amaçladıklarını söyledi.

Uçak, Çin'e yönelik çalışmaları da hızlandırdıklarına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Bu sene de UR-GE (Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi) Projemiz kapsamında Hindistan'a gittik. Uzak Doğu'yu önemsiyoruz, aynı zamanda ihracatımızı Orta Doğu'ya da artırmaya çalışıyoruz, meyvelerini almaya başladık. Hindistan'a ihracatımızı artırdık. Bu olağanüstü konjonktürde ihracat artışını bırakın, mevcudu korumak bile başarı. 2023 yılında ihracatımızı 1 milyar 400 milyon dolar seviyelerine çıkarmayı hedefliyoruz. Üreticimiz ciddi anlamda bilinçlendi, analizler sıklaştırıldı, ön analizlerimizi artıracağız."


Haber Ajansı Kaynak: AA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Türk Eximbank 39. kuruluş yılını kutluyor
Türk Eximbank 39. kuruluş yılını kutluyor
TURKA yeni nesil araç muayene merkezini tanıttı
TURKA yeni nesil araç muayene merkezini tanıttı
GTB ağustos ayı olağan meclis toplantısı gerçekleştirildi
GTB ağustos ayı olağan meclis toplantısı gerçekleştirildi
Alanya avokadosunun Avrupa Birliği coğrafi işaret başvurusu gerçekleştirildi
Alanya avokadosunun Avrupa Birliği coğrafi işaret başvurusu gerçekleştirildi
Son Haberler
Kayseri'de torbacılara AKSUNGUR İHA'lı operasyon: 4 tutuklama
Kayseri'de torbacılara AKSUNGUR İHA'lı operasyon: 4 tutuklama
Seyir halinde alev alan araç demir yığınına döndü
Seyir halinde alev alan araç demir yığınına döndü
Karşıyaka Basketbol, Kendall Munson'u kadrosuna kattı
Karşıyaka Basketbol, Kendall Munson'u kadrosuna kattı
Uşak'ta 1 kişinin bıçakla ve tüfekle ağır yaralandığı olayda 2 şüpheli tutuklandı
Uşak'ta 1 kişinin bıçakla ve tüfekle ağır yaralandığı olayda...
Ankara'da maden ocağında göçük: 1 ölü, 10 yaralı
Ankara'da maden ocağında göçük: 1 ölü, 10 yaralı
Denizli'de matematik seferberliği sürüyor
Denizli'de matematik seferberliği sürüyor

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi