• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Genel
  3. Eğriçayır balının 'TA' değeri analiz edildi
Genel
Yayınlanma: 31 Ocak 2023 - 11:21

Eğriçayır balının 'TA' değeri analiz edildi

Genel
31 Ocak 2023 - 11:21
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Eğriçayır balının 'TA' değeri analiz edildi
MERSİN Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahir Turhan, Eğriçayır balının Total Anti Mikrobiyal Aktivite (TA) değerini analiz etti. Dünyanın en değerli ballarının değerleriyle karşılaştırılan Eğriçayır balının, aynı 'TA' değerine sahip olduğunun ortaya çıktığı duyuruldu. Prof. Dr. Turhan, "TA değeri yani Toplam Aktivite Değeri balların şifa özelliğini gösteren bir değerdir. Bal tüketilirken dikkat edilmesi konulardan biri balın gerçek olup olmadığı,  diğeri güvenilirliği, üçüncü faktör ise şifa değeridir" dedi.

Dünya Arıcılık Örgütü (Apimondia) tarafından ödüllü Mersinli bal üreticisi Celal Çay, Toroslar ilçesi Eğriçayır Yaylası'nda ürettiği balın, Mersin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Teknolojisi Anabilim Dalı'nda Toplam Aktivite Değeri'ni analiz ettirdi.  Gıda Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahir Turhan tarafından Eğriçayır balı, dünyanın en değerli ballarının değerleriyle analiz edildi. Yapılan araştırmada dünyanın en değerli balları ile Eğriçayır balının aynı özellikte 'TA' değerine sahip olduğunu saptandı. Yapılan çalışmayla Türkiye'de 'TA' değerine sahip ilk  bal, Eğriçayır Yaylası'nda üretilen bal olarak tescillendi.

PROF. DR. TURHAN: TA BALIN DOĞALLIĞINI GÖSTERİR

Prof. Dr. Mahir Turhan, Eğriçayır Yaylası'nda yaptıkları araştırmada 'TA' değerine sahip balı belirlediklerini ifade etti. 'TA' değerine sahip bir balın, doğallık göstergelerinden biri olduğuna dikkat çeken Prof. Turhan, "TA değeri yani Toplam Aktivite Değeri balların şifa özelliğini gösteren bir değerdir. Bal tüketilirken dikkat edilmesi konulardan biri balın gerçek olup olmadığı,  diğeri güvenilirliği, üçüncü faktör ise şifa değeridir. Bir bal gerçek olabilir,  güvenilir olabilir ama her balın şifa değeri aynı değildir. 'TA' değeri yüksek olan balların şifa değeri yüksektir. TA değerinin yüksek olması yalnızca şifa değerinin yüksek olması değil aynı zamanda doğal bal arayan vatandaşlarımız içinde bir yardımcı unsurdur. Bu değerin yüksek olması onun doğal olduğunun göstergelerinden birisidir. Allah'ın bir lütfu olarak, bu topraklar bal açısından çok zengindir. Bu zenginlik içerisinde 'Bu topraklarda niçin 'TA' değeri olmayan bal olmasın' inancıyla hareket ettik. Eğriçayır ballarında yaptığımız 'TA' taramaları çalışmaları bu inancımızı doğruladı" dedi.

'BU ARAŞTIRMA BİZİM İÇİN MİLLİ MESELE'

Arıcı Celal Çay ise Türk arıcıları olarak milli mesele olarak gördükleri Türk balının dünyanın en iyi balları arasında yer aldığını gösterme çalışmalarını sürdürdüklerini kaydederken, "Toplam Aktivite Değeri çalışmasını Mersin Üniversitesi'nden  Prof. Dr. Mahir Turhan hocamızla yürütüyoruz. TA değerini taşıyan ballar şifa amaçlı kullanılıyor. TA değeri bir balda varsa,  bu balın doğal olduğunun göstergelerinden bir tanesi. TA değerini taşıyan balların şifa değeri vardır. TA değeri çalışması hem biz üreticileri mutlu ediyor. Hem de aynı zamanda tüketicilerimizi mutlu ediyor. TA  değerine sahip bir balı ürettiğimiz zaman emeğimizin karşılığını alıyoruz. Aynı zamanda tüketiciler TA damgasını görerek satın aldığı balda,  gerçekten şifa değerine sahip bir balı aldıklarından emin oluyorlar. Böylelikle tüketiciler de mutlu oluyor" diye konuştu.

Öte yandan araştırma, bölgede ki diğer ballar üzerinde de devam ediyor.
DHA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Son Haberler
Marmaris'te iklim dayanıklılığı için yeni adım
Marmaris'te iklim dayanıklılığı için yeni adım
İlk mektuplarını Mehmetçiğe yazdılar; Mehmetçikten cevap gecikmedi
İlk mektuplarını Mehmetçiğe yazdılar; Mehmetçikten cevap gecikmedi
300 çocuktan oluşan korodan muhteşem konser
300 çocuktan oluşan korodan muhteşem konser
Kırıkkale'de uyuşturucu operasyonu: 2 tutuklama
Kırıkkale'de uyuşturucu operasyonu: 2 tutuklama
Turizm Fakültesinde mezuniyet coşkusu
Turizm Fakültesinde mezuniyet coşkusu
DHA İSTANBUL BÜLTENİ - 2
DHA İSTANBUL BÜLTENİ - 2

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi