• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Asayiş
  3. Eskişehir'de, kömür madeni işçileri, yer altında açlık grevine başladı
Asayiş
Yayınlanma: 04 Eylül 2023 - 17:58

Eskişehir'de, kömür madeni işçileri, yer altında açlık grevine başladı

Asayiş
04 Eylül 2023 - 17:58
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Eskişehir'de, kömür madeni işçileri, yer altında açlık grevine başladı

ESKİŞEHİR'de Yunus Emre Termik Santrali'nde 190 kömür madeni işçisi, süresiz izne çıkarılmalar, ödenmeyen tazminatlar ve haklarını alamadıklarını gerekçe gösterip yer altına inerek açlık grevine başladı. Türkiye Maden İşçileri Sendikası Orta Anadolu Şubesi Şube Sekreteri Selim Arslan, işçilerin taleplerinin karşılanıncaya kadar grevin süreceğini söyledi.

Mihalıççık ilçesindeki Yunus Emre Termik Santrali'nde kömür madeni işçileri, 250 kişinin süresiz izne ayrıldığını, işten ayrılan arkadaşlarına da tazminat ödenmediğini öne sürerek açlık grevine başladı. Kömür çıkarılan madende yer altına inen işçiler, haklarını alamadıkları sürece de eylemi sürdüreceklerini ifade etti. Türkiye Maden İşçileri Sendikası Orta Anadolu Şubesi Şube Sekreteri Selim Arslan, işçilerin taleplerinin karşılanıncaya kadar grevin süreceğini söyledi. İşçilerin 48 saatin üzerinde aç ve susuz şekilde eylemlerini sürdürdüğünü anlatan Arslan, "250 kişiyi süresiz izne ayırdılar. Bu izne ayrılan arkadaşlardan 240'ı başka sektörlere gittiler. Giden arkadaşların tazminatlarını bize en geç 3-4 ayda ödeme vaadinde bulundular. Ama yaklaşık 9 ay geçmesine rağmen hiçbirine ödeme yapılmadı. Akabinde çalışma sürerken çalışan arkadaşlarımızdan kesilen paralar hesaplarına aktarılmadı. İcra kesintileri hesaplarına aktarılmadı. Temmuz ayı itibarıyla 165 kişi habersiz bir şekilde yer altında çalışırken yer üstüne çıkartıldı. Normalde kendilerine tebliğ edilmeleri lazımdı. Bunların hiçbiri olmadı. Bu da bardağı taşıran son damla oldu" diye konuştu.

Vardiya çıkışlarında yapılan oturma eylemlerinin sonuca ulaşmadığını ifade eden Arslan "Arkadaşlar daha sonra 'Yer altında oturma ve açlık grevi yapıyoruz' dediler. Bu karar perşembe günü saat 16.00'da alındı ve yer altına indiler. Eylem 48 saate yaklaştı. İki kişi rahatsızlandı, onları hastaneye gönderdik. 112'yi aradığımız zaman ambulanslar geliyor, rahatsızlananları hastaneye götürüyorlar. Yer altı eylemi başladığında müdürler geldiler. Birkaç teklifte bulundular. Şu ana kadar vaatler yerine gelmediği için arkadaşlarımız onlara inanmıyor" dedi.

Türkiye Maden İşçileri Sendikası Orta Anadolu Şubesi Başkanı Talih Kocabıyık da grevin süreceğini belirterek şunları söyledi:

"2016 yılından bugüne kadar toplu sözleşme haklarından doğan haklarımızın, 2022 Aralık ayında firma geldiğinde ayrılan 250 arkadaşımızın kıdem tazminatı, temmuz-ağustos ayında herhangi bir tebliğ olmadan, resmi tebliğ yapılmadan, arkadaşların esaslı iş değişikliği yer altı olmasına rağmen, ücretlerinin yer altına göre değil yer üstüne göre uyarlanması bardağı taşıran son damla oldu. Yaklaşık ortalama kişi başı toplu sözleşmelerden doğan hakkı, kıdem tazminatı hakkı, bireysel emeklilikten doğan haklardan ortalama 450 bin lira alacağı varken bu eylemi bitirmesi hiçbir zaman söz konusu olamaz."

Açık grevi sırasında rahatsızlanan 6 kişi, sağlık ekiplerinin müdahalesinin ardından hastaneye kaldırıldı. İşçilerin aileleri de zaman zaman termik santral önünde toplanıp grev yapanlara destek veriyor.
DHA

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Alkollü sürücünün ehliyetine el konulup 25 bin lira ceza kesildi
Alkollü sürücünün ehliyetine el konulup 25 bin lira ceza kesildi
Motosiklet otomobile çarptı: 2 yaralı
Motosiklet otomobile çarptı: 2 yaralı
Üsküdar'da park halindeki üç araç yandı
Üsküdar'da park halindeki üç araç yandı
Duvar dibine çöken kadın ekipleri harekete geçirdi
Duvar dibine çöken kadın ekipleri harekete geçirdi
Son Haberler
Trump: "Xi, ABD'yi gerileyen bir ülke olarak görmekte haklıydı"
Trump: "Xi, ABD'yi gerileyen bir ülke olarak görmekte haklıydı"
Samsun'da yaşlı kadın ırmak kenarında ölü bulundu
Samsun'da yaşlı kadın ırmak kenarında ölü bulundu
Küçükçekmece'de bir otomobil dur ihtarına uymadı: 1 polis yaralandı
Küçükçekmece'de bir otomobil dur ihtarına uymadı: 1 polis yaralandı
Tekirdağ'da otomobil takla attı: 1 yaralı
Tekirdağ'da otomobil takla attı: 1 yaralı
İnegöl'de direksiyon başında fenalaşan sürücü zincirleme kazaya neden oldu
İnegöl'de direksiyon başında fenalaşan sürücü zincirleme kazaya...
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya'dan ayrıldı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya'dan ayrıldı

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi