• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Yaşam
  3. Eskişehir'in milli mücadele yıllarına ışık tutuluyor
Yaşam
Yayınlanma: 24 Mart 2023 - 14:35
Güncelleme: 24 Mart 2023 - 14:36

Eskişehir'in milli mücadele yıllarına ışık tutuluyor

Tepebaşı Belediyesi'nin Tarih Vakfı iş birliğinde hayata geçirdiği "Milli Mücadele'de Eskişehir ve 100. Yılında Eskişehir'in Kurtuluşu" projesi, hazırlanan sergi, belgesel ve kitap serisi ile bir döneme ışık tutuyor.

Yaşam
24 Mart 2023 - 14:35
Güncelleme: 24 Mart 2023 - 14:36
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Eskişehir'in milli mücadele yıllarına ışık tutuluyor
Tepebaşı Belediyesi'nin Tarih Vakfı iş birliğinde hayata geçirdiği "Milli Mücadele'de Eskişehir ve 100. Yılında Eskişehir'in Kurtuluşu" projesi, hazırlanan sergi, belgesel ve kitap serisi ile bir döneme ışık tutuyor.

Tepebaşı Belediyesi, tarih bilinci ve milli olayların önemi istikametinde çalışmalarına devam ediyor. Bu çerçevesinde Tarih Vakfı iş birliğinde hazırlanan "Milli Mücadele'de Eskişehir ve 100. Yılında Eskişehir'in Kurtuluşu" projesi de Eskişehir'in Milli Mücadele dönemine ışık tutuyor. Sergi, belgesel ve kitap serisinden oluşan ve Milli Mücadele yıllarını Eskişehir odaklı inceleyen proje, uzunca bir akademik çalışma ve araştırma döneminin ardından hayat buldu.

Sergi 1 yıl açık kalacak

Milli Mücadele'de Eskişehir ve 100. Yılında Eskişehir'in Kurtuluşu sergisi, Eskişehir'in uğradığı işgallerden verilen mücadelelere, Mustafa Kemal Atatürk'ün Eskişehir'e ilişkin tespitlerinden İnönü Savaşları'na kadar pek çok tarihi olayı, görsel zenginlikler ile ziyaretçilerine anlatıyor. Eskişehirli vatanseverlerin Milli Mücadele ile bütünleşmesini aktarıldığı sergi, 1 yıl boyunca ziyaretçilere açık kalacak.

Belgesel ile tarihe not düşülüyor

Kent arşivi için büyük bir katkı olarak dikkat çeken belgesel de Milli Mücadele'de Eskişehir'in öyküsünü anlatıyor. Hazırlanan belgesel, görsel olarak Milli Mücadele yıllarının tarih severlere anlatımını kapsıyor. Belgesel, Tepebaşı Belediyesi'nin "tepebasibld" adlı Youtube sayfasından izlenebiliyor.

5 kitaptan oluşan seri derin araştırmaları kapsıyor

Eskişehir'de İşgal ve Direniş, Eskişehir'in Kurtuluşu, Milli Mücadelede Eskişehir'de Sol, Yunan Arşiv Kayıtlarında İşgal Eskişehir'i ve Milli Mücadele ve Eskişehir adlı kitaplardan oluşan "100. Yılında Eskişehir'in Kurtuluşu" serisi 5 kitaptan oluşuyor. Her biri farklı araştırmalar ve belgeleri kapsayan kitaplar, Eskişehir'in Milli Mücadele yıllarındaki farklı yönlerine mercek tutuyor. Sadece yerli değil, Yunan arşivinden de belgelerin ışığında hazırlanan kitaplar, objektif şekilde tarihi olayların akışını, okuyuculara aktarıyor. Kitaplar hakkında bilgi almak ya da seriyi edinmek isteyenler, Tepebaşı Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü'ne uluşabiliyor.

"Özel bir anlam taşıyor"

Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç da projenin çok özel bir anlamı olduğunu ifade ederek, "Eskişehir, Milli Mücadele yıllarında askeri ve siyasi olayların yaşandığı diğer illerimiz kadar ön planda gözükmüyor. Oysaki ilimizde yaşanan olaylar, kent halkının işgalcilere karşı mücadelesi kesinlikle tarih sahnesinde büyük yere sahip. Mustafa Kemal Atatürk'ün Eskişehir ziyaretlerinde sarf ettiği sözlerden de bunu çok iyi anlayabiliyoruz. Kentimiz bir kez İngilizler, bir kez de Yunanlar tarafından olmak üzere iki kez işgal edildi. Eskişehir demiryolu ulaşımının merkezinde olması nedeniyle çok kritik bir öneme sahip. Demiryolu ile İstanbul'dan Anadolu' ya geçişlerde kilit rolü oynarken aynı zamanda askeri açıdan da batı Cephesi'nin bütün yükünü üstlendi. Milli Mücadele'de Eskişehir herhangi bir cephe değil, hem askeri hem de kurtarılacak ve/veya inşa edilecek ülkenin siyasi rejiminin ne olacağına ilişkin derin tartışmaların yaşandığı alanlardan biriydi. Milli Mücadele'de Batı Cephesi'nde yaşanılan beş büyük savaşın dördü Eskişehir ve çevresinde gerçekleşti. Bu nedenle halk savaşın en korkunç yüzünü doğrudan doğruya yaşadı. Bu haliyle Eskişehir, Milli Mücadele açısından özel bir şehir manzarası sergilemektedir. Biz de bu mücadelenin, Eskişehirlilerin işgalcilere karşı verdiği vatan savunmasının derlenip tarihe not düşülmesini istedik. Tarih Vakfı ile birlikte yaptığımız projemiz, kitapları, sergisi ve belgeseli ile çok özel bir anlam taşıyor. Uzun süren araştırmalar, çalışmalar ve büyük çabaları barındıran bu projede, emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum" dedi.


İHA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Kilis'te "Engel Tanımayan Empati Atölyesi" etkinliği düzenlendi
Kilis'te "Engel Tanımayan Empati Atölyesi" etkinliği düzenlendi
Velilere dijital çağ ve çocuk gelişimi semineri
Velilere dijital çağ ve çocuk gelişimi semineri
Sinop'ta camiler çocuklarla şenlendi
Sinop'ta camiler çocuklarla şenlendi
Erzurum oto sanayisinden örnek dayanışma: Başkan Emre Akdoğan gönüllere dokundu
Erzurum oto sanayisinden örnek dayanışma: Başkan Emre Akdoğan gönüllere dokundu
Son Haberler
Konya'da otogarda Kurban Bayramı öncesi denetim
Konya'da otogarda Kurban Bayramı öncesi denetim
Türkiye ile Kazakistan arasında 13 anlaşma imzalandı
Türkiye ile Kazakistan arasında 13 anlaşma imzalandı
Denizli Motorlu Taşıtlar Fuarı ikinci kez kapılarını ziyaretçilerine açtı
Denizli Motorlu Taşıtlar Fuarı ikinci kez kapılarını ziyaretçilerine...
Turknet, Karadeniz'deki "ilk adımı"nı Samsun'da attı
Turknet, Karadeniz'deki "ilk adımı"nı Samsun'da attı
Zeytinburnu'nda taksicinin öldürülmesine ilişkin yürütülen soruşturma tamamlandı: Müebbet hapis cezası talebi
Zeytinburnu'nda taksicinin öldürülmesine ilişkin yürütülen...
Doğru Parti'den Kılıçdaroğlu'na destek
Doğru Parti'den Kılıçdaroğlu'na destek

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi