• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Kültür-Sanat
  3. Evin önündeki gizemli türbe merak uyandırıyor
Kültür-Sanat
Yayınlanma: 25 Şubat 2023 - 10:22
Güncelleme: 25 Şubat 2023 - 10:23

Evin önündeki gizemli türbe merak uyandırıyor

Kocaeli'nin İzmit ilçesinde yol kenarındaki bir evin önünde yer alan türbe merak uyandırıyor. Asırlar önce yaşayan Nebi Efendi isimli zata ait olduğu rivayet edilen türbenin üzerinde ise nar ve gül ağacı yer alıyor.

Kültür-Sanat
25 Şubat 2023 - 10:22
Güncelleme: 25 Şubat 2023 - 10:23
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Kocaeli'nin İzmit ilçesinde yol kenarındaki bir evin önünde yer alan türbe merak uyandırıyor. Asırlar önce yaşayan Nebi Efendi isimli zata ait olduğu rivayet edilen türbenin üzerinde ise nar ve gül ağacı yer alıyor.

Tarih boyunca çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmış İzmit, her köşesiyle adeta geçmişten izler taşıyor. Hacıhasan Mahallesi Kanık Sokak'ta yer alan türbe ise konumu itibariyle merak uyandırıyor. Yol kenarında ve bir evin önünde yer alan türbe, vatandaşların dikkatini çekiyor. Cuma ve kandil gibi özel günlerde bolca ziyaretçisi olduğu öğrenilen türbenin, aynı mahallede yer alan ve 1636 yılında inşa edilen Yumurtacı Cami'de asırlar önce imamlık görevini yürüten Nebi Baba'ya ait olduğu rivayet ediliyor. Türbenin üzerine dikilen nar ve gül ağaçları ise görenlerin dikkat çekiyor. Apartmanların arasında kalan türbenin ayrıca Kocaeli Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü tarafından tescillendiği öğrenildi.

"Nebi Baba, Allah dostu bir Hoca efendi"

Aile büyüklerinin 7 nesildir türbenin hemen yanındaki evde ikamet ettiğini ifade eden Alper Yalçın, "1830'lardan beri ailem burada yaşıyor. Ata toprağına sahip olma aşığı olduğumuzdan dolayı burayı almak için çok ciddi mücadele verdik. Bu türbe koruma kurumuna kayıtlı, içerisindeki zatın ismi Nebi Baba. Nebi Baba, Allah dostu bir hoca efendi. Biz bunu tabii ailemizden, babaannemizden, nenemizden duyduklarımızdan biliyoruz. Eskiden Nebi Baba Türbesi biraz daha alçaktı, şuan ki pozisyonunda değildi. Türbenin etrafı daha alçaktı. Gelip geçenler cuma, kandil ve önemli günlerde mumlar yakar, dualar eder ve dilek tutarlardı. Zamanla konjonktür değişti. Bizde artık o tür şeylere izin vermiyoruz. Daha çok dua edilerek geçiliyor. Bizden önce rahmetli halam koruma kurumundan izin almak kaydıyla buranın tadilatını yaptı. Demirler ve duvar yapıldı, ağaçlandırdı, gül ve nar ağacı ekti. Daha güzel bir hale geldi" dedi.

"Her sabah evimizden çıkarken türbenin önünden geçiyoruz"

Aynı mahallede tarihi Yumurtacı Cami'nin de bulunduğunu belirten Yalçın, "Yumurtacı Cami çok eski tarihte yapılmış, yumurtanın akıyla inşa edilmiş. Son derece eski bir cami. Bu türbe gibi bize kalmış bir tarihi kültür değeri. Biz de bunlara sahip çıkmaya çalışıyoruz. Muhtemelen oranın din sorumlusu olduğunu düşünüyoruz, öyle rivayet ediliyor, kesin bir bilgi bulunmamakla beraber. Nebi Baba'nın burada bir hoca efendi ve Allah dostu olduğunu, çevredeki insanlara da çok faydası dokunduğunu ben büyüklerimden, babaannemden, eskilerden duydum. Saygıda hiçbir zaman kusur etmezlerdi. Her zaman önünden geçerken dualarını ederlerdi. Biz tabii her sabah evimizden çıkarken türbenin önünden geçiyoruz. İnsanın mezar yanında yaşamasının garip olduğunu düşünülebilir fakat biz bu şekilde korunduğumuza inanıyoruz. Kendisine saygımızı gösteriyoruz, duamızı okuyoruz, iyi hissediyoruz. Manevi olarak rahatlıyoruz. Geçmişini bilmeyen bir toplum geleceğini göremez. O yüzden önemli zatlarımızı saygıyla anmak bizim boynumuzun borcu. Her zaman da gençlere bunu öğütlüyoruz. Tarihlerini, nerede kim yatıyor bilsinler, ne için mücadele etmişler, neler katmışlar öğrensinler. Tarihini bilmeyen bir toplum yok olmaya mahkumdur" diye konuştu.


İHA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Malatya Valiliği'nden kamu personeline yazlık kıyafet uygulaması açıklaması
Malatya Valiliği'nden kamu personeline yazlık kıyafet uygulaması açıklaması
Başkan Güler: "Gastronomi ve turizmi öne çıkartmak için kolları sıvadık"
Başkan Güler: "Gastronomi ve turizmi öne çıkartmak için kolları sıvadık"
Başkan Akın "Çağdaş ve Üreten Türkiye hedefinin en önemli gücü çiftçilerdir"
Başkan Akın "Çağdaş ve Üreten Türkiye hedefinin en önemli gücü çiftçilerdir"
Otizmli öğrencilerin eserleri büyük beğeni topladı
Otizmli öğrencilerin eserleri büyük beğeni topladı
Son Haberler
Interpol tarafından "Difüzyon Mesajı" ile aranan 34 yaşındaki Faslı uyuşturucu kaçakçısı Mohamed Boulakhrif, MİT ve İstanbul Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin düzenlediği operasyonla Şişli'de yakalandı.
Interpol tarafından "Difüzyon Mesajı" ile aranan 34 yaşındaki...
Fransa'da kruvaziyer gemisinde 'norovirüs' şüphesi
Fransa'da kruvaziyer gemisinde 'norovirüs' şüphesi
Bariyerlere çarpan otomobilde 2 kişi yaralandı
Bariyerlere çarpan otomobilde 2 kişi yaralandı
Cizre'de 50 öğrenci Kur'an-ı Kerime geçmenin heyecanını yaşadı
Cizre'de 50 öğrenci Kur'an-ı Kerime geçmenin heyecanını...
Ödemiş'te mesleki eğitim için anlamlı kortej yürüyüşü
Ödemiş'te mesleki eğitim için anlamlı kortej yürüyüşü
Ayvacık'ta 7 dakikada toprak analizi yapılıyor
Ayvacık'ta 7 dakikada toprak analizi yapılıyor

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi