• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Genel
  3. Filistinlilere yardımla görevli BM kuruluşundaki grev nedeniyle mülteci kamplarında sıkıntı büyüyor
Genel
Yayınlanma: 25 Mayıs 2023 - 15:23

Filistinlilere yardımla görevli BM kuruluşundaki grev nedeniyle mülteci kamplarında sıkıntı büyüyor

Ramallah'a bağlı Celezun Mülteci Kampı sakinlerinden Filistinli Abdulkadir Nahla: - "Grev mültecilerin yaşamını ve geleceğini büyük oranda etkiledi" - UNRWA İşçi Sendikası üyesi Abdulkerim Hac Muhammed: - "Yönetim uzlaşmazlığını sürdürerek çözüm için her türlü girişimi reddediyor. Mültecilerin ve çalışanların çıkarlarını hiçe sayıyor"

Genel
25 Mayıs 2023 - 15:23
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
KAYS EBU SEMRA - İsrail işgali altındaki Batı Şeria'da, Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA) çalışanlarının greve gitmesi Filistinlilerin hayatını olumsuz yönde etkiliyor.

UNRWA'nın Filistinli çalışanlarının çalışma ve hizmet koşullarında iyileştirme talebiyle 20 Şubat'tan bu yana sürdürdüğü grev nedeniyle Batı Şeria’da Filistinlilerin yaşadığı mülteci kamplarında eğitim, sağlık ve altyapı hizmetleri ciddi biçimde aksıyor.

İsrail'in 1967 işgali sonrasında Batı Şeria ve Gazze'de kurulan 10 mülteci kampında faaliyet gösteren UNRWA'nın Filistinli mültecilere hizmet etme sorumluluğu bulunuyor.

Ramallah'a bağlı Celezun Mülteci Kampı'nda yaşayan Filistinliler, AA muhabirine, aylardır süren grev nedeniyle zorlaşan hayat şartlarını anlattı.

- UNRWA yönetimi "mültecilere sırtını dönüyor"

Mülteci kampı sakinlerinden 65 yaşındaki Abdulkadir Nahla, "Grev mültecilerin yaşamını ve geleceğini büyük oranda etkiledi." dedi.

Filistinli mültecilere yönelik sağlık hizmetinin kötü olduğunu ve eğitim durumunun de kötüye gittiğini belirten Nahla, "Bunun devam etmesi durumunda eğitimsiz bir nesil gelecek." ifadesini kullandı.

Kamptaki evinin yakınında bulunan çöp yığınlarını işaret eden Nahla, "Kendi gözlerinizle görün. Kampta herkes çok zor bir durumda. Burada böcekler giderek artarken, çevre ve sağlık felaketi yaşanacağı korkusu var." diye konuştu.

UNRWA yönetimi ve çalışanları arasındaki anlaşmazlığı çözmesi için "tüm kurum ve kuruluşların devreye girmesini" isteyen Nahla, UNRWA yönetimini "mültecilere sırtını dönmekle" suçladı.

- "Mültecilerin acıları devam ediyor ve durmadı"

Celezun Mülteci Kampı Hizmetleri Komitesinden Raid Daleyşa da UNRWA yönetiminin "Filistinli mültecilere karşı görevlerini yerine getirmediğini" kaydetti.

Daleyşa, "1948'deki Nekbe'den (Büyük Felaket) bu yana Filistinli mültecilerin acıları devam ediyor. Bu durum, kamplarda kendisini gösteriyor." diye konuştu.

Olayların faturasını hep mültecilerin ödediğini söyleyen Daleyşa, "Grevin devam etmesi nedeniyle biz zor koşullarda yaşıyoruz. Çocuklarımız eğitimden, hastalarımız tedaviden mahrum kaldı." ifadelerini kullandı.

Daleyşa, grevin başladığı 20 Şubat'tan bu yana UNRWA'nın hastaların tedavisi için gerekli malzemeleri karşılamadığına ve iş insanlarının yardımıyla hastaların tedavi edildiğine dikkati çekerek şu uyarıda bulundu:

"Krizin devam etmesi, insanların buradaki yaşam koşullarına artık dayanamayacakları nedeniyle bir patlamaya yol açabilir."

- "Uzlaşmazlık ve siyasallaşma"

UNRWA İşçi Sendikası üyesi Abdulkerim Hac Muhammed, grevin aylardır devam etmesinden UNRWA yönetiminin sorumlu olduğunu belirtti.

Muhammed, "Yönetim, uzlaşmazlığını sürdürüyor ve çözüm için her türlü girişimi reddediyor. Mültecilerin ve çalışanların çıkarları hiçe sayılıyor." dedi.

Filistin yönetiminin taraflara çözüm için 3 defa teklif götürdüğü bilgisini veren Muhammed, "Biz önerileri olumlu karşıladık, ancak yönetim uzlaşmazlıkla karşılık verdi." diye konuştu.

Taleplerinin açık ve meşru olduğunu vurgulayan Muhammed, "Bunlardan biri Batı Şeria'da çalışanlara ek ücret ödenmesidir. Diğeri ise UNRWA'nın mültecilere yönelik hizmetleri ve istihdamla alakalıdır." ifadelerini kullandı.

UNRWA yönetimini "grevi siyasileştirmek ve grevi kırmaya çalışmakla" suçlayan Muhammed, "Bir kısmı işten çıkarılan çalışanlar arasında ayrım yapılıyor. Zorlama ve kötü muamele yapılıyor." şeklinde konuştu.

Muhammed, UNRWA'nın Doğu Kudüs'te bulunan Şeyh Cerrah Mahallesi önünde çalışanların oturma eylemi başlattığını da bildirdi.

- Çalışanlar daha önce greve gitmişti

UNRWA çalışanları, 23 Ocak'ta kuruluşun personel sayısını azaltmasına tepki olarak Gazze ve Batı Şeria'da greve gitmişti. UNRWA Sözcüsü Adnan Ebu Hasne ise ajansın finansal imkanlarının sınırlı olduğuna dikkati çekerek diyalog çağrısında bulunmuştu.

UNRWA İşçi Sendikası, 23 Ocak'ta başlayan grevi, tartışmalı konulara çözüm bulma adına diyalog kurma girişiminin bir parçası olarak 9 Şubat'ta askıya aldığını duyurmuştu.

Ancak çözüme ulaşılamaması üzerine UNRWA çalışanları 20 Şubat'ta yeniden greve başlamıştı.

BM Genel Kurulunca 1949'da; Ürdün, Suriye, Lübnan, Batı Şeria ve Gazze'deki Filistinli mültecilere yardım amacıyla kurulan UNRWA, 5,6 milyon Filistinli mülteciye hizmet veriyor.


AA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Son Haberler
Soykırım suçlusu Ratko Mladiç'in ölmek üzere olduğu gerekçesiyle yaptığı tahliye talebi reddedildi
Soykırım suçlusu Ratko Mladiç'in ölmek üzere olduğu gerekçesiyle...
Kumlu'da samanlık yangını
Kumlu'da samanlık yangını
HBB öğrencileri sınavda sürecinde yalnız bırakmıyor
HBB öğrencileri sınavda sürecinde yalnız bırakmıyor
Hatay'da Kurban Bayramı öncesi gıda denetimleri artırıldı
Hatay'da Kurban Bayramı öncesi gıda denetimleri artırıldı
Başkan Yapar, yapımı devam eden projeleri yerinde inceledi
Başkan Yapar, yapımı devam eden projeleri yerinde inceledi
15. Dr. Aysun ve Dr. Ahmet Küçükel Tıp Ödülleri sahiplerini buldu
15. Dr. Aysun ve Dr. Ahmet Küçükel Tıp Ödülleri sahiplerini buldu

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi