• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Genel
  3. Fransa'da hükümetin gösterilere yaklaşımı toplumdaki taleplerin göz ardı edildiğini gösteriyor
Genel
Yayınlanma: 10 Temmuz 2023 - 12:29

Fransa'da hükümetin gösterilere yaklaşımı toplumdaki taleplerin göz ardı edildiğini gösteriyor

Fransa Özgür Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bilimi Enstitüsü Araştırmacısı Aurelien Denizeau: - "Toplumda Afrika kökenliler, ikinci sınıf vatandaş olarak görülme hissini yaşıyor, devlete karşı öfkesinin esas nedeni de bu" - "Gösteriler polis şiddetine karşı tepkiydi. Sonra olaylar kontrolden çıkarak büyük öfke patlamasına dönüştü. Fransa'da polis şiddeti sadece göçmen kökenliler için değil tüm Fransız toplumu için ciddi bir sorun"

Genel
10 Temmuz 2023 - 12:29
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
ENES TAHA ERSEN - Fransa Özgür Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bilimi Enstitüsü (ILERI) Araştırmacısı Aurelien Denizeau, Fransa'da genç sürücünün polis tarafından öldürülmesinin ardından başlayan gösterilere ilişkin, "Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, birçok tutarsız çelişkili açıklama yapıyor. Şu ana kadar duruma çözüm bulamadı. Sadece konuşuyor ve insanları suçlayıp sosyal medyayı ve aileleri hedef gösteriyor." dedi.

Siyaset Bilimci Denizeau, AA muhabirine, Fransız polisinin 27 Haziran'da içinde 3 kişi bulunan araca ateş açarak 17 yaşındaki sürücüyü öldürmesinin ardından başlayan protesto gösterilerini ve hükümetin politikalarını değerlendirdi.

Fransa'daki olayların, polisin dur ihtarına uymadığı gerekçesiyle 17 yaşındaki Nael M'yi öldürmesiyle başladığına dikkati çeken Denizeau, "Polisin, 17 yaşındaki gençten tehdit aldığı ve buna karşılık ateş açtığı öne sürülmüştü ancak ortaya çıkan görüntüler bunu yalanlar nitelikte." dedi.

Denizeau, Paris merkezli gösterilerin kısa sürede büyüdüğünü belirterek, hükümetin gerekli adımları atıp polis memurunu cezalandırılmamasının toplumda büyük tepkiye yol açtığını söyledi.

Sokak olaylarının ardında pek çok sebep bulunduğunu kaydeden Denizeau, şu değerlendirmede bulundu:

"Göstericiler, öldürülen genç Cezayir kökenli olduğu için polis memurunun ırkçı tavır sergilediğini düşünüyor. Cezayir, Fransa'daki vatandaşlarının güvenliğinden endişe duyduğu açıklaması yaptı. Toplumda Afrika kökenliler, ikinci sınıf vatandaş olarak görülme hissini yaşıyor, devlete karşı öfkesinin esas nedeni de bu. Olayların sadece tek bir sebebi var demek zor."

Denizeau, Fransa'daki gösterilere destek amacıyla çeşitli ülkelerde de protesto gösterilerinin düzenlendiğine işaret ederek, ülke sınırlarını aşan gösterilerin ezilen ve yok sayılan halklar arasında dayanışma duygusu oluşturduğunu ifade etti.

- "Macron birçok tutarsız, çelişkili açıklama yapıyor"

Fransa'da hükümetin, protesto gösterilerine toplumdaki esas talepleri göz ardı ederek yaklaştığının altını çizen Denizeau, siyasetçilerin tepkilerin ardındaki gerçek nedenlere odaklanmak istemediğini dile getirdi.

Denizeau, gösterilerin yatıştırılması için dijital platformlardaki paylaşımlara düzenleme getirilmesi yönündeki Senato kararına ilişkin şu ifadeleri kullandı:

"Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, birçok tutarsız, çelişkili açıklama yapıyor. Şu ana kadar duruma çözüm bulamadı. Sadece konuşuyor ve insanları suçlayıp sosyal medyayı ve aileleri hedef gösteriyor. Esas sorunun ne olduğunu görmezden geliniyor. Bu da ülkenin gerçeklerini tam olarak anlaşılmadığını gösteriyor. Hükümet ülkedeki gerçek sorunları anlamıyor."

- "Polis şiddeti sadece göçmen kökenliler için değil tüm Fransız toplumu için ciddi sorun"

Polisin orantısız güç kullanımının tüm ülke için tehdit oluşturduğuna vurgu yapan Denizeau, "Gösteriler polis şiddetine karşı tepkiydi. Sonra olaylar kontrolden çıkarak büyük öfke patlamasına dönüştü. Fransa'da polis şiddeti sadece göçmen kökenliler için değil tüm Fransız toplumu için ciddi bir sorun." diye konuştu.

Denizeau, polis teşkilatı içindeki sorunlara da değinerek, "Ülkede polis memurlarının sayısı yeterli değil. Bu yüzden iş yükleri ağır ve stresli. Polisler profesyonel gibi değil, haydut gibi davranıyor. Polis şiddetine karşı sokağa çıkanların gösterilerini bastırmak için yine polis kullanılıyor." şeklinde konuştu.

- Ne olmuştu?

Fransız polisi 27 Haziran'da Nanterre'de, içinde 3 kişi bulunan bir araca ateş açmış, 17 yaşındaki sürücü Nael M'yi öldürmüştü.

Nael'in ölümüne tepki gösterenler, ülke genelinde farklı kentlerde sokağa çıkarak polisle çatışmıştı.

Genci öldüren polis açığa alınmış ve tutuklu yargılanmasına karar verilmişti.

Paris, Marsilya, Lyon dahil birçok kentte düzenlenen protestolarda talan ve yağmalama olayları yaşanmış, 10 kadar kentte saat 21.00'den itibaren sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti.

Macron, 4 Temmuz'da Elysee Sarayı'nda, protestoların yapıldığı şehirlerin belediye başkanlarıyla bir araya gelmiş ve "İşler çığırından çıktığında (sosyal medya ağlarına) erişimi düzenleyebilecek veya kesebilecek konumda olmalıyız." ifadesini kullanmıştı.

Fransız Senatosu, 5 Temmuz'da dijital platform paylaşımlarına düzenleme getiren tasarıyı kabul etmişti.


AA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Son Haberler
Bakan Çiftçi, Erzurum'da TÜGVA'nın İhtisas Akademi Programı'na katıldı
Bakan Çiftçi, Erzurum'da TÜGVA'nın İhtisas Akademi Programı'na...
Bakan Memişoğlu: "Hantavirüs konusunda bir salgın riski yok"
Bakan Memişoğlu: "Hantavirüs konusunda bir salgın riski yok"
İçişleri Bakanı Çiftçi: "Eser ve hizmet siyasetinden ayrılmadan ülkemizi her alanda daha güçlü yarınlara taşıyacağız"
İçişleri Bakanı Çiftçi: "Eser ve hizmet siyasetinden ayrılmadan...
Düzce Üniversitesi'nde mezunlarla anlamlı buluşma
Düzce Üniversitesi'nde mezunlarla anlamlı buluşma
Kağıthane'de özel bireylerin etkinliğine yoğun ilgi
Kağıthane'de özel bireylerin etkinliğine yoğun ilgi
Merkezefendi'nin mor güzelliği misafirlerini bekliyor
Merkezefendi'nin mor güzelliği misafirlerini bekliyor

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi