• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Genel
  3. Gambiya Tarım Bakanı Sabally: "Türkiye, tarım ve sulama açısından oldukça ileri düzeyde"
Genel
Yayınlanma: 03 Mart 2023 - 11:05

Gambiya Tarım Bakanı Sabally: "Türkiye, tarım ve sulama açısından oldukça ileri düzeyde"

değerlendirmelerde bulundu

Genel
03 Mart 2023 - 11:05
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
değerlendirmelerde bulundu.

Sabally, bir tarım şirketinin daveti üzerine Türkiye'ye geldiğini ve çok iyi ağırlandığını dile getirerek, Gambiya'nın tarım ekonomisine sahip olduğunu ve verimliliği artıracak ürünler aradıklarını anlattı.

Türkiye ile Gambiya arasında askeri işbirliği olduğunu kaydeden Sabally, Türkiye'nin Gambiya ordusuna eğitim verdiğini belirtti.

Sabally, öte yandan Türkiye'de öğrenim gören çok sayıda Gambiyalının olduğuna dikkati çekerek, yüksek lisans ve doktora düzeyinde tarım eğitimi alan çok sayıda öğrencinin Türkiye'deki burslardan faydalandığını söyledi.

Ülkesinin dünya çapında 20'den daha az büyükelçiliğinin olduğunu kaydeden Sabally, "Ancak Türkiye, Gambiya için çok önemli bir ortak olduğundan burada, Ankara'da çok köklü bir büyükelçiliğimiz ve İstanbul'da bir konsolosluğumuz var. Dolayısıyla Türkiye ile Gambiya Cumhuriyeti arasında çok mükemmel bir ilişki var." değerlendirmesini yaptı.

- Gambiya, Türkiye ile tarım alanında işbirliğine hazırlanıyor

Sabally, Türkiye ile Gambiya arasında tarım alanında işbirliğinin sağlanması için çalıştıklarını belirterek, "Türkiye Cumhuriyeti ile Gambiya arasında tarım konusunda çok fazla anlaşma yok. Bence bu ilk adım ve muhtemelen doğru yönde atılmış bir adım." ifadelerini kullandı.

Yakın zamanda bir anlaşma olup olmayacağına yönelik soruya da yanıt veren Sabally, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci'den 2 ay önce bir mektup aldığını dile getirerek, "Bekleyen bir davet var, henüz bir tarih belirlemedik. Akabinde önümüzdeki birkaç ay içinde, büyük ihtimalle ben bizzat resmi ziyaretle Türkiye'deki mevkidaşımı ziyaret edeceğim. Tarım Bakanı ile görüşeceğim ve bundan sonra kesinlikle bir tarımsal ilişki kuracağız." diye konuştu.

- "Türkiye, tarım ve sulama açısından oldukça ileri düzeyde"

Sabally, Türkiye'nin Gambiya'nın tarım sektöründeki hedeflerine ulaşma çabalarına nasıl destek olabileceği sorusuna da "Türkiye, tarım ve sulama açısından oldukça ileri düzeyde. Gambiya, suyu bol olan bir ülke: Gambiya Nehri, tatlı su. Ülkemizin büyüklüğüne göre çok fazla araziye sahibiz. Küçük bir ülkeyiz ancak ekilebilir arazi 500 bin dönümden fazla ve biz sadece 200 bin dönüm ekiyoruz. Nüfusumuz çok genç. Nüfusumuzun yüzde 65'i genç. Türkiye, sulama altyapısı, sulama teknolojisi anlamında kapasiteye sahip." yanıtını verdi.

Türkiye'nin Gambiya'ya kadar uzanan altyapı kapasitesine sahip olduğunu vurgulayan Sabally, Türkiye'nin bu konuda uzmanlığa sahip bulunduğuna işaret etti.

Sabally, Gambiya'nın halen sulama ve su mühendisliği konusunda insan kaynağı ihtiyacının olduğunu belirterek, Türkiye'nin bu konuda Gambiya'ya ulaşma kapasitesine de sahip bulunduğunu ve bunu sabırsızlıkla beklediklerini söyledi.

- "Gambiya Cumhuriyeti ile Türkiye arasındaki ilişki mükemmel"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2020'de Gambiya'ya yaptığı devlet başkanı düzeyinde ilk olma özelliği taşıyan ziyarete de değinen Sabally, "Türkiye halkı ve Cumhurbaşkanı, benim ülkemde çok beğeniliyor. Recep Tayyip Erdoğan'ı çok seviyoruz çünkü ülkemizin yüzde 95'i, yüzde 96'sı Müslüman ve Türkiye Cumhurbaşkanı (Recep) Tayyip Erdoğan'ı dört gözle bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

Sabally, iki ülke arasındaki askeri ilişkiler nedeniyle Gambiya halkının 1990'lı yılların başından beri Türk halkına bağlı olduğuna dikkati çekerek, "Gambiya Cumhuriyeti ile Türkiye arasındaki ilişki mükemmel. 2020'de Türkiye Cumhurbaşkanı'nın ziyaretinden sonra çok daha iyi hale geldi." şeklinde konuştu.

Bu ziyaretinde gördüğü misafirperverlikten ve incelediği tarım ürünlerinden çok etkilendiklerini kaydeden Sabally, bir sonraki şehre yapacağı ziyareti dört gözle beklediklerini söyledi.

Sabally, "Şu ana kadar gezimiz mükemmel geçti ve gördüğümüz ürünlerin Gambiya'daki tarımsal üretkenliği büyük oranda artıracağını düşünüyoruz. Bundan etkilendik." değerlendirmesinde bulundu.


AA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Son Haberler
Antalya'da sağlık turizmi zirvesine 100'den fazla ülkeden katılım
Antalya'da sağlık turizmi zirvesine 100'den fazla ülkeden katılım
Filistinli El-Masri: "Nakba Günü'nün yıldönümünde, halkımızın o dönemde yaşadığından daha büyük bir acı çekiyoruz"
Filistinli El-Masri: "Nakba Günü'nün yıldönümünde, halkımızın...
Sivas'ta asansör boşluğuna düşen kadın yaralandı
Sivas'ta asansör boşluğuna düşen kadın yaralandı
Çorum'da kuvvetli sağanak su baskınlarına sebep oldu
Çorum'da kuvvetli sağanak su baskınlarına sebep oldu
Malatya'da tırla çarpışan motosiklet sürücüsü hayatını kaybetti
Malatya'da tırla çarpışan motosiklet sürücüsü hayatını kaybetti
Hatay, enkaz tozu altında
Hatay, enkaz tozu altında

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi