• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Genel
  3. Gaziantep'te 5 bin tarım işçisi, biber temizleyerek geçimini sağlıyor
Genel
Yayınlanma: 25 Eylül 2023 - 09:32

Gaziantep'te 5 bin tarım işçisi, biber temizleyerek geçimini sağlıyor

Genel
25 Eylül 2023 - 09:32
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Gaziantep'te 5 bin tarım işçisi, biber temizleyerek geçimini sağlıyor

GAZİANTEP'in İslahiye ilçesinde, hasadı büyük ölçüde tamamlanan kırmızı biberin çöplerinden temizlenerek, tesislerde kurutulup pul biber haline getirilmesi için 5 bin kişi çalışıyor. İslahiye Ziraat Odası Başkanı Mehmet Köse, ilçe ekonomisine katkı sağlayan pul biber üretiminde 5 bin tarım işçisinin görev aldığını söyledi.

Türkiye'nin kırmızı biber ihtiyacının büyük bölümünün karşılandığı İslahiye'de 20 bin dönüm alanda üretimi yapılan 'İslahiye biberi' olarak tescillenen biber hasadı, büyük ölçüde tamamlandı. Bu yıl 36 bin ton rekoltenin beklendiği ve bölgede 'kırmızı altın' olarak adlandırılan biberin hasadıyla birlikte pul bibere dönüştürülme süreci de başladı. Tarlada hasadı yapılarak tesislere getirilen biberler aflatoksin ile mücadele kapsamında çöplerinden arındırılıyor. İlçede pul biber üretimi yapılan 20 tesiste 'çöp çekme' olarak isimlendirilen çalışmada ise 5 bin tarım işçisi görev alıyor. Tarım işçileri 2 ay sürecek olan bu çalışma ile gün içerisinde 300 ile 500 lira arasında para kazanıyor.

İslahiye Ziraat Odası Başkanı Mehmet Köse, pul biber üretiminin ilçe ekonomisine katkı sağladığı gibi mevsimsel olarak binlerce kişiye de istihdam olanağı sağladığını belirterek, "Biber hasadının başlamasıyla birlikte toplanan ürünler tesislere götürülerek, pul bibere burada dönüştürülüyor. Tarım işçileri tesislerde biberleri çöplerinden temizleyerek parçalayarak kurumaya bırakıyor. Bu biberler doğal olarak kurutularak işlenmesinin ardında pul ve toz biber haline getiriliyor. Tarladan toplanan biberlerin pul bibere dönüştürülme sürecinde yaklaşık 5 bin kişi ekonomik kazanç elde ediyor. Sektör haline gelen çöp temizleme çalışması aflatoksin içermediği için biber ayrı bir kalite kazanıyor. İlçemizdeki 20 fabrikada tarım işçilerimiz çöp temizleme işlemini 2 ay boyunca sürdürerek geçimlerini sağlıyorlar. Deyim yerindeyse yaklaşık 5 bin kişi 2 ay boyunca ekmeğini acıdan kazanıyor" diye konuştu.


DHA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Son Haberler
Adıyaman-Çelikhan yolu şehir geçişi çalışmaları başladı
Adıyaman-Çelikhan yolu şehir geçişi çalışmaları başladı
MB Başkanı Karahan: "Eflasyonun 2026 yıl sonunda yüzde 26, 2027 yıl sonunda ise yüzde 15 olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz"
MB Başkanı Karahan: "Eflasyonun 2026 yıl sonunda yüzde 26, 2027...
Eskişehir'in genç nüfusu ülke ortalamasının altında
Eskişehir'in genç nüfusu ülke ortalamasının altında
Adıyaman'da şehircilikte yeni dönem: "Kırmızı Kot" uygulaması
Adıyaman'da şehircilikte yeni dönem: "Kırmızı Kot"...
Kütahya Tarım Fuarı açıldı
Kütahya Tarım Fuarı açıldı
Çine, 'İyi, Kötü Çirkin' oyunuyla doyasıya güldü
Çine, 'İyi, Kötü Çirkin' oyunuyla doyasıya güldü

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi