• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Kültür-Sanat
  3. Geleceğe aktarılan mirasın temsilcisi Mehmet Başsav 67 yıldır lüle taşına şekil veriyor
Kültür-Sanat
Yayınlanma: 24 Mart 2023 - 11:46

Geleceğe aktarılan mirasın temsilcisi Mehmet Başsav 67 yıldır lüle taşına şekil veriyor

Eskişehir'de lüle taşını işlemeye 12 yaşında başlayan ve kolye, küpe, pipo, portre gibi eserler yapan 79 yaşındaki Başsav, mesleğe 8 usta kazandırdı - "Yaşayan İnsan Hazinesi" ödüllü Başsav: - "Mustafa Kemal Atatürk'ün, İsmet İnönü'nün, Kurtuluş Savaşı kahramanlarının ve Osmanlı padişahlarının lüle taşından 200'den fazla portresini yaptım"

Kültür-Sanat
24 Mart 2023 - 11:46
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
ATAHAN GEZER - Kültür ve Turizm Bakanlığının "Yaşayan İnsan Hazineleri Geleceğe Aktarılan Mirasın Temsilcileri" ödülüne sahip Eskişehirli 79 yaşındaki Mehmet Başsav, 1956'dan beri lüle taşından kolye, küpe, pipo ve portre gibi ürünler yapıyor.

Henüz 12 yaşındayken ustaları Hüseyin Yanık ve İsmail Özel’in yanında lüle taşını işlemeye başlayan Başsav, askerlik görevini tamamladıktan sonra Odunpazarı ilçesi Akcami Mahallesi'ndeki atölyesini açtı. Daha sonra Arifiye Mahallesi'ndeki atölyesine taşınan Başsav, 8 lüle taşı ustasını da mesleğe kazandırdı.

Türkmentokat Mahallesi'nde 10 yıl lüle taşı ocağı işleten ve kazancıyla 3 çocuğunu okutan Başsav, Kültür ve Turizm Bakanlığınca 2021 yılına ilişkin yapılan değerlendirmede "Yaşayan İnsan Hazineleri Geleceğe Aktarılan Mirasın Temsilcileri" ödülüne layık görüldü.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen törende ödülünü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın elinden alan Başsav, Tarihi Odunpazarı Evleri Bölgesi'nde yeni açtığı atölyesinde eşi Gülseli Başsav'ın da yardımıyla kolye, küpe, pipo ve portre gibi çalışmalarını sürdürüyor.

- Yaptığı portreleri galerisinde sergiliyor

Gününün büyük bölümünü galeri olarak da kullandığı atölyesinde geçiren Mehmet Başsav, AA muhabirine, yaşam şartları gereği okulunu bırakarak mesleğe atıldığını söyledi.

Kolye, küpe ve süs eşyası gibi ürünlerin yapımını öğrendikten sonra kendi atölyesini açmaya karar verdiğini aktaran Başsav, şöyle konuştu:

"Atölyemi açtıktan sonra çalışmalarıma pipo da yaparak devam ettim. 1992'de emekli olunca Türk büyüklerinin portrelerinin yapımına ilgi duymaya başladım. Mustafa Kemal Atatürk'ün, İsmet İnönü'nün, Kurtuluş Savaşı kahramanlarının ve Osmanlı padişahlarının lüle taşından 200'den fazla portresini yaptım. Bunlar şimdiki galerimde sergileniyor."

Başsav, lüle taşı ustalığının geleceğinin parlak olduğunu dile getirerek, sağlığı el verdiği ölçüde mesleğini devam ettireceğini sözlerine ekledi.


AA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Sanatın kalbi genç yetenekler için atacak
Sanatın kalbi genç yetenekler için atacak
"Sivas Uluslararası Film Festivali" kortej yürüyüşüyle başladı
"Sivas Uluslararası Film Festivali" kortej yürüyüşüyle başladı
Burhaniyeli avcılar Bahar Bayramında buluştu
Burhaniyeli avcılar Bahar Bayramında buluştu
Samsun'da "Liseler Arası İnovasyon Yarışması"
Samsun'da "Liseler Arası İnovasyon Yarışması"
Son Haberler
Tepebaşı Belediyesi'ne yönelik operasyonda gözaltında şüpheler sağlık kontrolünden geçirildi
Tepebaşı Belediyesi'ne yönelik operasyonda gözaltında şüpheler...
Yeni kurulan ağır ceza mahkemelerinin yargı çevrelerinin belirlenmesine ilişkin karar Resmi Gazete'de
Yeni kurulan ağır ceza mahkemelerinin yargı çevrelerinin belirlenmesine...
Soykırım suçlusu Ratko Mladiç'in ölmek üzere olduğu gerekçesiyle yaptığı tahliye talebi reddedildi
Soykırım suçlusu Ratko Mladiç'in ölmek üzere olduğu gerekçesiyle...
Kumlu'da samanlık yangını
Kumlu'da samanlık yangını
HBB öğrencileri sınavda sürecinde yalnız bırakmıyor
HBB öğrencileri sınavda sürecinde yalnız bırakmıyor
Büyük acı yaşayan öğretmen: "117 öğrencimiz vardı, 92'sini kaybettik"
Büyük acı yaşayan öğretmen: "117 öğrencimiz vardı, 92'sini kaybettik"

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi