• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Bilim ve Teknoloji
  3. Gıdalarda raf ömrünü uzatan teknoloji BTÜ'den
Bilim ve Teknoloji
Yayınlanma: 06 Ocak 2022 - 09:32
Güncelleme: 06 Ocak 2022 - 09:38

Gıdalarda raf ömrünü uzatan teknoloji BTÜ'den

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ), Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi (MDBF), Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Rasim Alper Oral'ın projesi TÜBİTAK 1002 Hızlı Destek Programı kapsamında destek almaya hak kazandı. Erciyes Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Prof. Dr. Kemal Sarıoğlu ve Bursa Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Arş. Gör. Hüseyin Demircan'ın araştırmacı olduğu "Enkapsülatör Cihaz Sistemi Tasarımı

Bilim ve Teknoloji
06 Ocak 2022 - 09:32
Güncelleme: 06 Ocak 2022 - 09:38
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Gıdalarda raf ömrünü uzatan teknoloji BTÜ'den
Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ), Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi (MDBF), Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Rasim Alper Oral'ın projesi TÜBİTAK 1002 Hızlı Destek Programı kapsamında destek almaya hak kazandı. Erciyes Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Prof. Dr. Kemal Sarıoğlu ve Bursa Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Arş. Gör. Hüseyin Demircan'ın araştırmacı olduğu "Enkapsülatör Cihaz Sistemi Tasarımı ve Kapsül Üretim Optimizasyonu" başlıklı projede bir yüksek lisans öğrencisi de bursiyer olarak yer alacak.

Gıdalarda raf ömrünü uzatmak, besin değerini yükseltmek, olgunlaşma sürelerini kısaltmak gibi amaçlarla kullanılan enkapsülasyon teknolojisi son yıllarda gıdalarda çeşitliliği arttırmak ve doğallığı sağlamak gibi birçok fayda sağlayan ve giderek önem kazanan bir konu. Gıda sektöründe sağladığı birçok avantaj ve yarar nedeni ile gıda firmaları ve tüketicilerin enkapsülasyontalebinin artacağının öngörüldüğünü aktaran Doç. Dr. Rasim Alper Oral, "Enkapsülasyon; aktif materyalin duvar materyali tarafından çevrelenerek kapsül formunda kısmen veya tamamen izole edildiği fiziksel bir kaplama işlemi. Elde edilen kapsüller gıda, tarım, biyoteknoloji, tekstil, kimya, yem, tıp, veterinerlik gibi farklı alanlarda kullanılabiliyor.Bu doğrultuda düşük maliyetli, endüstriyel üretime uygun kapasitede ve özelliklerde olan bir enkapsülatör cihazının önemi de artıyor. İthal olarak temini sağlanan enkapsülatör cihazlarının maliyeti ise oldukça yüksek.Bizimproje kapsamında tasarladığımızenkapsülatör cihaz sistemi ile ise yüksek kapasitede kapsül üretimi mümkün hale gelecek ve dolayısıyla yerli üretim ve milli ekonomiye destek sağlamış olacağız." dedi.

Tasarladıkları cihazın farklı boyutlarda kapsül üretim imkânı da sağladığını belirten Oral, "Cihaz, manyetik alanetkisi ile damlacıkların daha küçük boyutlarda üretilmesine elverişli olacak. Üretilen kapsüllerin her bir proses parametresinde eş boyutlu (uniform) olması önemli bir avantaj olarak değerlendirilebilir.Bununla birlikte akış hızı, frekans ve genlik parametrelerinin değiştirilebilmesine de olanak sağlayan yapısı ile farklı boyutlarda kapsül üretim imkânı mümkün hale geliyor.İlave olarak cihazda beslemenin bir manifolddan yapılabilmesinin yanı sıra her bir nozülün farklı bir rezervuardan beslenebilmesine uygun tasarlanabilecek." ifadelerini kullandı.

Proje kapsamında tasarlanan enkapsülatör sistemi ile ilgili patent başvurusunda bulunduklarını ve ilk aşamanın geçildiğini belirten Oral, projenin başarı çıktıları ile çok daha büyük kapasiteli (pilot ve sanayi ölçekli) cihaz tasarımının önünün açılacağını ve gelecekte TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB) projesi olarak da sürdürülebileceğinin altını çizdi.
İHA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Proje zirvesine yoğun ilgi
Proje zirvesine yoğun ilgi
Geleceğin bilim insanları projelerini sergiledi
Geleceğin bilim insanları projelerini sergiledi
BTK Başkanı Karagözoğlu: "Yaklaşık 100 ülkeden, yerli ve yabancı bini aşkın temsilciyi ağırlıyoruz"
BTK Başkanı Karagözoğlu: "Yaklaşık 100 ülkeden, yerli ve yabancı bini aşkın temsilciyi ağırlıyoruz"
Vezirköprü MTAL'den Bilim Şöleni
Vezirköprü MTAL'den Bilim Şöleni
Son Haberler
Hastane otoparkındaki otomobil alev aldı
Hastane otoparkındaki otomobil alev aldı
Osmaniye merkezli 12 ilde 350 milyonluk dolandırıcılık ağına operasyon
Osmaniye merkezli 12 ilde 350 milyonluk dolandırıcılık ağına operasyon
Çocuklar, ilk defa uçak görmenin mutluluğunu yaşadı
Çocuklar, ilk defa uçak görmenin mutluluğunu yaşadı
Kırklareli'nde tarımda hibe destekleri anlatıldı
Kırklareli'nde tarımda hibe destekleri anlatıldı
Silifke'de 'Ortaokullar Arası Otto Robot Dans Şenliği' düzenlendi
Silifke'de 'Ortaokullar Arası Otto Robot Dans Şenliği'...
İş dünyasından çağrı: "Üretici, maliyetler sürekli değiştiği için önünü göremiyor"
İş dünyasından çağrı: "Üretici, maliyetler sürekli değiştiği için önünü göremiyor"

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi