• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Genel
  3. GÜNCELLEME - Avustralya'daki "Meclis'te Yerli Sesi" referandumunda "hayır" oyları önde
Genel
Yayınlanma: 14 Ekim 2023 - 20:48

GÜNCELLEME - Avustralya'daki "Meclis'te Yerli Sesi" referandumunda "hayır" oyları önde

Yüzde 74,3'ü sayılan oylarda yüzde 60,3 "hayır", yüzde 39,7 "evet" çıktı - Başbakan Anthony Albanese, umduğu sonuç olmasa da "halkın kararına saygı duyduğunu" vurguladı OY ORANLARI GÜNCELLENDİ, AÇIKLAMALAR EKLENDİ

Genel
14 Ekim 2023 - 20:48
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Avustralya Anayasası'nda yerlilerin tanınması, Torres Strait Islanders halkı ve Aborjinlerden oluşan "Meclis'te Yerli Sesi" heyetinin kurulmasını öngören değişiklik için düzenlenen referandumda "hayır" oylarının önde olduğu bildirildi.

Referandumda kullanılan oyların yüzde 74,3'ünün sayımı tamamlanırken ABC News, ülke genelinde "hayır" oylarının çoğunlukta olmasına kesin gözüyle bakıldığını ileri sürdü.

Kesin olmayan sonuçlara göre, referandumda şimdiye kadar sayılan oylarda yüzde 60,3 "hayır", yüzde 39,7 ise "evet" çıktı.

Yasal düzenleme için referandumda ülke genelinde çoğunluğun sağlanmasının yanı sıra 6 eyaletin 4'ünde oylamanın olumlu sonuçlanması gerekiyor, tüm eyaletlerde ise "hayır" oyları önde.

Ülke basınındaki haberlerde neredeyse 30 yıldır ilk halk oylaması olan "Meclis'te Yerli Sesi" referandumunun başarısızlıkla sonuçlanacağına kesin gözüyle bakılıyor.

İşçi Partisinin önerisiyle gerçekleştirilen referandumda halka "Teklif edilen yasa: Anayasa'da Avustralya yerlilerinin tanınması ve Torres Strait Islanders halkı ve Aborjinlerden oluşan 'Meclis'te Yerli Sesi' heyeti kurulması için değişiklik yapılması. Anayasa'da yapılacak değişimi onaylıyor musunuz?" sorusu yöneltilmişti.

- Başbakan Albanese, "halkın kararına saygı duyuyor"

İşçi Partili Başbakan Anthony Albanese, seçim sonuçlarına dair basına yaptığı ilk açıklamada, umduğu sonuç olmasa da halkın kararına saygı duyduğunu vurgulayarak, "hayır" savunucularına "tevazu" çağrısında bulundu.

Albanese, "Bugün dünyada olup biten her şeyi düşündüğümüzde, Avustralya'da büyük kararları barış içinde ve eşit olarak aldığımız için hepimiz teşekkür edebiliriz." dedi.

Başbakan Albanese, referandumun kolay olacağını hiç hayal etmediğini ancak bu "kaybın" sorumluluğunu kabul ettiklerini vurguladı.

Söz konusu değişiklik teklifinin yapılmasının doğru olduğunu düşündüğüne işaret eden Albanese, her zaman inandıklarının arkasında duracağını dile getirdi.

- Avustralya'da Yerli Halktan Sorumlu Bakan: "Sonuç umduğumuz gibi değil"

Avustralya'da Yerli Halktan Sorumlu Aborjin asıllı Bakan Linda Burney, referandumdaki "hayır" kararının çoğunluğu nedeniyle bugünün ülkedeki çok sayıda kişi için "üzüntü verici bir gün" olduğunu söyledi.

Burney, düzenlediği basın toplantısında, bekledikleri sonucun çıkmadığına işaret ederek, "Sonuç umduğumuz gibi değil. Avustralya halkı, büyük bir çoğunlukla önerilen anayasa değişikliğine karşı oy kullandı." dedi.

Bakan Burney, ayrıca, "Avustralya halkının kararını elbette kabul ediyoruz." ifadesini kullandı.

- Bağımsız senatör Thorpe: "(Referandum) Para israfı"

Bağımsız senatör Lidia Thorpe ise referanduma gidilmesini "para israfı" ve "kötü bir fikir" olarak değerlendirdi.

Thorpe, ABC'ye yaptığı konuşmada, "Halkımız zaten acı çekiyor. Bu yüzden bu referanduma ihtiyacımız yoktu." görüşünü paylaştı.

"Güney Afrika'daki gibi bir hakikat ve adalet komisyonuna ihtiyaç olduğunu" belirten Thorpe, "Evet ya da hayır şeklinde bir referanduma değil, bu ülkeyi iyileştirmeye ve birleştirmeye ihtiyacımız var. Bunun doğruyu söyleme ve iyileştirme yoluyla olması gerekiyor." diye konuştu.


AA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Son Haberler
Tepebaşı Belediyesi'ne yönelik operasyonda gözaltında şüpheler sağlık kontrolünden geçirildi
Tepebaşı Belediyesi'ne yönelik operasyonda gözaltında şüpheler...
Yeni kurulan ağır ceza mahkemelerinin yargı çevrelerinin belirlenmesine ilişkin karar Resmi Gazete'de
Yeni kurulan ağır ceza mahkemelerinin yargı çevrelerinin belirlenmesine...
Soykırım suçlusu Ratko Mladiç'in ölmek üzere olduğu gerekçesiyle yaptığı tahliye talebi reddedildi
Soykırım suçlusu Ratko Mladiç'in ölmek üzere olduğu gerekçesiyle...
Kumlu'da samanlık yangını
Kumlu'da samanlık yangını
HBB öğrencileri sınavda sürecinde yalnız bırakmıyor
HBB öğrencileri sınavda sürecinde yalnız bırakmıyor
İSTANBUL-FİLİSTİN'E DESTEK YÜRÜYÜŞÜ; HAYATINI KAYBEDENLER İÇİN AYASOFYA'DA DUA EDİLDİ
İSTANBUL-FİLİSTİN'E DESTEK YÜRÜYÜŞÜ; HAYATINI KAYBEDENLER İÇİN AYASOFYA'DA DUA EDİLDİ

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi