• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Genel
  3. Güney Kore ve Japonya, ikili görüşmelerle ilişkileri onarmaya çalıştıklarını bildirdi
Genel
Yayınlanma: 14 Şubat 2023 - 11:05

Güney Kore ve Japonya, ikili görüşmelerle ilişkileri onarmaya çalıştıklarını bildirdi

Güney Kore ve Japonya dışişleri bakan yardımcıları, "zorla çalıştırılan işçiler" meselesiyle sıkıntıya giren ilişkilerini ikili görüşmelerle onarmaya çalıştıklarını söyledi

Genel
14 Şubat 2023 - 11:05
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Güney Kore ve Japonya dışişleri bakan yardımcıları, "zorla çalıştırılan işçiler" meselesiyle sıkıntıya giren ilişkilerini ikili görüşmelerle onarmaya çalıştıklarını söyledi.

Yonhap'ın haberine göre, Güney Kore Dışişleri Bakan Yardımcısı Cho Hyun-dong, ABD'nin başkenti Washington'da bir araya geldiği Amerikalı ve Japon mevkidaşları Wendy Sherman ve Takeo Mori ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Japonya ve Güney Kore'nin aralarındaki "hassas konularda" henüz sonuca ulaşamadığını ve görüşmelere devam edeceğini belirten Cho, "Hala orta yol bulmaya çalışıyoruz." dedi.

Cho, bu meselenin her iki ülke için çok hassas olduğunu vurguladı.

Japonya’daki Fukuşima nükleer enerji santrali hakkında da görüştüklerini aktaran Cho, santralin Güney Kore sularını kirletme ihtimaline ilişkin endişelerini ilettiğini belirtti.

Mori de Güney Kore ile sağlam ikili ilişkilerini ileri seviyeye taşımak ve onarmak istediklerini söyledi.

Görüşmede, çeşitli bölgesel ve küresel sorunların üstesinden gelinmesi için ABD ile ikili ve üçlü işbirliğinin güçlendirilmeye devam edilmesine karar verildiği aktarıldı.

İkilinin, Avustralya ve Yeni Zelanda gibi Asya-Pasifik Ortaklığında yer alan benzer düşüncelere sahip ülkelerle de işbirliğini geliştirme konusunda anlaştığı belirtildi.

- İki komşu ülkenin "hassas sorunları"

Japonya'nın Kore Yarımadası'nı kolonileştirdiği 1910-1945'te "zorla çalıştırılan işçiler" ile askeri birimlerde "istismar edilen kadınlar", iki komşu ülkenin "hassas sorunları" olarak biliniyor.

Güney Kore, 12 Ocak'ta Japonya'nın Kore Yarımadası'ndaki sömürge yönetimi döneminde zorla ve ücretsiz çalıştırdığı işçilere tazminat verilmesi için fon oluşturmayı planladıklarını bildirmişti.

- Zorla çalıştırılan Koreli işçiler

Japonya'nın 1910-1945'te Kore Yarımadası'ndaki sömürge yönetimi döneminde zorla ve ücretsiz çalıştırdığı işçilerin ve yakınlarının Güney Kore'de açtığı davalarda çok sayıda Japon şirketi tazminat ödemeye mahkum edilmişti.

Karar, görülmekte olan benzer davalara emsal teşkil etmiş, diğer Japon şirketleri de art arda tazminata mahkum edilmişti.

Japonya, Güney Kore ile 1965'te diplomatik ilişkilerin normalleşmesi için yürütülen görüşmelerin ardından imzalanan anlaşmayla Güney Kore'ye aktarılan hibe, bağış ve kredilerin "savaş tazminatı" niteliğinde olduğunu, bu anlaşmayla tazminat konusunun kapandığını ileri sürüyor.

Güney Kore ise insanları sömürge yönetiminde zorla çalıştırmanın insanlık suçu olduğunu, haksızlığa uğrayanların yargı önünde haklarını aramasının iki ülke arasında imzalanan anlaşmalarla sınırlanamayacağını savunuyor.


Haber Ajansı Kaynak: AA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Son Haberler
Bursa'da su faturalarına indirim 1 Haziran'dan itibaren geçerli olacak
Bursa'da su faturalarına indirim 1 Haziran'dan itibaren geçerli...
Irak'ta yeni Başbakan Zeydi yemin ederek göreve başladı
Irak'ta yeni Başbakan Zeydi yemin ederek göreve başladı
Evlerden hırsızlık yapan iki kadın kıskıvrak yakalandı
Evlerden hırsızlık yapan iki kadın kıskıvrak yakalandı
Hortumun savaş alanına çevirdiği köy havadan görüntülendi
Hortumun savaş alanına çevirdiği köy havadan görüntülendi
Cizre'de kargo aracı ile gümrük kaçağı mal sevkiyatına polis engeli: 2 tutuklama
Cizre'de kargo aracı ile gümrük kaçağı mal sevkiyatına polis...
THY, bugün 89 seferle 16 bin 268 depremzedeyi tahliye edecek
THY, bugün 89 seferle 16 bin 268 depremzedeyi tahliye edecek

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi