İhlas Haber Ajansı (İHA) Antalya muhabirlerinin sahadan aktardığı bilgilere göre, ilkokul üçüncü sınıf öğrencisi 8 yaşındaki Ayşenur Keklikoğlu’nun boynunda oluşan ve antibiyotik tedavisine rağmen geçmeyen şişlik ailesini endişelendirdi. Antalya Şehir Hastanesi hematoloji bölümüne yönlendirilen çocuğun yapılan tetkik ve biyopsi incelemeleri sonucunda, çocukluk çağı tümörlerinden rabdomyosarkom hastası olduğu belirlendi.

Yaklaşık iki ay önce tedavisine başlanan küçük kıza kemoterapinin yanı sıra radyoterapi de uygulandı. Radyasyon onkolojisi ekibinin desteğiyle süreci atlatan Ayşenur’un tedavisinde doktorları ilk değerlendirmelerde belirgin yanıt alındığını kaydetti. Anne Çiğdem Keklikoğlu, tanıyı öğrendiğinde büyük bir şok yaşadığını ancak kızına moral vermek için süreci grip gibi anlattığını belirtti.

Çocuklarda Lenf Bezi Şişliklerine Dikkat

Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Uzmanı Dr. Mediha Akcan, çocuklarda boyun bölgesindeki lenf bezi şişliklerinin çoğunlukla iyi huylu olduğunu, ancak antibiyotiğe rağmen büyümeye devam eden vakalarda tümör şüphesinin değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Uzmanlar ailelere, kilo kaybı, kemik ağrısı ve geçmeyen ateş gibi belirtiler görülmesi durumunda vakit kaybetmeden çocuk hematoloji ve onkoloji merkezlerine başvurulması yönünde çağrıda bulundu.

Uzman Görüşü / Editöryel Değerlendirme

Rabdomyosarkom, çocukluk çağında görülen yumuşak doku sarkomları arasında yer almakta olup erken teşhis ve multidisipliner tedavi yaklaşımlarıyla yüksek başarı oranları sunabilmektedir. Baş-boyun gibi hassas bölgelerdeki vakalarda kemoterapi ve modern radyoterapi tekniklerinin eş zamanlı uygulanması, hastaların yaşam kalitesini korumada kritik rol oynamaktadır.