İhlas Haber Ajansı (İHA) finans servisinin derlediği verilere göre Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı, Anadoludakiler Projesi kapsamında bölgedeki sekiz yöresel ürün için kapsamlı bir değer zinciri analizi hayata geçirdi. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda yürütülen çalışma ile yerel üretim potansiyelinin geliştirilmesi ve ekonomik kalkınmaya katkı sağlanması amaçlanıyor.

Hazırlanan rapor doğrultusunda Bursa'dan Hasanağa Enginarı, ahududu, böğürtlen ve mavi yemiş; Eskişehir'den lületaşı; Bilecik'ten ise çukurören biberi, inhisar narı ve gölpazarı cevizi titizlikle incelendi.

Ürünlerin Değer Zinciri Bütüncül Yaklaşımla Ele Alındı

Rapor çerçevesinde söz konusu ürünlerin üretim, işleme, depolama, dağıtım ve pazarlama aşamaları ayrıntılı şekilde değerlendirildi. Üreticilerin mevcut yapıları ile pazara erişim imkanları masaya yatırılarak gelişim alanları tespit edildi.

Yapılan analiz sonucunda üretici örgütlenmesinin güçlendirilmesi, markalaşma kapasitesinin artırılması ve pazara erişimin iyileştirilmesi yönünde stratejik adımlar belirlendi.

Uzman Görüşü / Editöryel Değerlendirme

Kalkınma ajansları tarafından yürütülen bu tür değer zinciri analizleri, bölgesel potansiyelin ulusal ve uluslararası pazarlarda rekabet gücüne dönüşmesinde kritik bir rol oynamaktadır. Yerel üretimin desteklenmesi ve coğrafi işaretli ürünlerin ekonomiye kazandırılması sürdürülebilir kalkınmanın temel yapı taşları arasında yer almaktadır.