İhlas Haber Ajansı (İHA) Bilecik muhabirlerinin sahadan aktardığı bilgilere göre, Muhtarlar Günü dolayısıyla Cumhuriyet Meydanı’nda resmi bir tören gerçekleştirildi. Atatürk Anıtı’na çelenk bırakılmasının ardından Bilecik Muhtarlar Derneği Başkanı İlhami Çınar günün anlam ve önemine dair bir konuşma yaptı.
Muhtarlık Kurumunun Önemi
Başkan İlhami Çınar, 1829 yılından bu yana köy ve mahallelerde görev yapan muhtarların, vatandaşlar ile devlet kurumları arasında köprü vazifesi gördüğünü belirtti. Çınar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın muhtarlık kurumunu devletin mahalle ve köylerdeki gözü kulağı olarak nitelendirdiğini hatırlatarak, muhtarların güçlenmesinin vatandaşın sesinin güçlenmesi anlamına geldiğini ifade etti.
Makam Değil Hizmet Mücadelesi
Konuşmasında muhtarların beklentilerine de değinen Çınar, kamu kurumlarıyla güçlü bir iş birliği içerisinde çalışmak istediklerini vurguladı. Çınar, "Bizim talebimiz makam değil, hizmettir. İmtiyaz değil, imkândır. Söz değil, çözümdür" diyerek mahallelerde huzur ve güvenin sağlanması için çalışmaya devam edeceklerini kaydetti.
Uzman Görüşü / Editöryel Değerlendirme
Türkiye'de 1829'dan bu yana yerel idarenin temel taşlarından biri olan muhtarlık sistemi, merkezi yönetim ile yerel halk arasındaki iletişimi güçlendiren en eski kurumlar arasında yer almaktadır. Yasal statüsü ve görev tanımları yıllar içinde çeşitli düzenlemelerle güncellenen muhtarlar, özellikle kırsal ve mahalle düzeyindeki kamusal taleplerin ilgili mercilere aktarılmasında kritik bir rol üstlenmektedir.



Henüz yorum yok. İlk yorumu siz yazın.
Kanunlara aykırı, konuyla ilgisi olmayan, küfür içeren yorumlar onaylanmamaktadır. IP adresiniz kaydedilmektedir.