İhlas Haber Ajansı (İHA) Çankırı muhabirlerinin sahadan aktardığı bilgilere göre, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Eylül 2026 dış ticaret istatistiklerini yayımladı. Açıklanan geçici verilere göre Çankırı’da eylül ayında 36 milyon 956 bin dolarlık ihracat ve 23 milyon 306 bin dolarlık ithalat yapıldı. Kentin dış ticaret fazlası 13 milyon 650 bin dolar olarak kayıtlara geçti.
İhracatta Lastik İmalatı Zirvede
Eylül ayı verilerine göre kentte en fazla ihracat 24 milyon 78 bin dolarla iç ve dış lastik imalatı alanında gerçekleşti. Bu sektörü makarna ve unlu mamuller imalatı ile ana demir ve çelik imalatı takip etti. Çankırı'dan toplam 43 farklı ürün grubunda dış satım yapıldı.
En Fazla İhracat Birleşik Krallık'a
Yılın dokuzuncu ayında 83 farklı ülkeye ihracat gerçekleştiren Çankırı'nın en çok dış satım yaptığı ülke 6 milyon 619 bin dolarla Birleşik Krallık oldu. Bu ülkeyi Almanya ve Somali izledi. İthalat tarafında ise Çin ilk sırada yer aldı.
Uzman Görüşü / Editöryel Değerlendirme
Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan bölge bazlı dış ticaret istatistikleri, yerel ekonomilerin üretim kapasitesi ve dış pazarlardaki ağırlığını izlemek açısından temel veri kaynağı oluşturuyor. Dış ticaret dengesi ve sektörel dağılım verileri, bölgesel kalkınma politikalarının yönlendirilmesinde kritik bir rol oynuyor.
Henüz yorum yok. İlk yorumu siz yazın.
Kanunlara aykırı, konuyla ilgisi olmayan, küfür içeren yorumlar onaylanmamaktadır. IP adresiniz kaydedilmektedir.