İhlas Haber Ajansı (İHA) Mersin muhabirlerinin sahadan aktardığı bilgilere göre, anne ve babasının yıllar önce evlerindeki odada başlattığı yöresel kostüm dikimi ve kiralama işini devralan 24 yaşındaki genç, çocukluğunda uzak durduğu aile mesleğini bugün severek yürütüyor. Bilgisayar programcılığı eğitimi almasına rağmen ailesinin izinden gitmeyi tercih eden Ekin Şahin, yaklaşık 4 yıldır milli bayramlar başta olmak üzere pek çok etkinliğe kostüm gönderiyor.

Çocukluk Odamda Başladı

Merkez Yenişehir ilçesinde yaşayan Ekin Şahin, halk oyunları eğitmeni babası ile dikiş eğitmeni annesinin yaklaşık 24 yıl önce evlerinin kendi odasında başlattığı mesleği yaşatıyor. O dönem Mersin'de halk oyunları gösterileri için kostüm bulmakta yaşanan sıkıntılar üzerine üretime başlayan aile, zamanla işlerini büyüterek farklı illere de hizmet vermeye başladı. Çocukluğundan beri bu sektörün içinde yer alan Şahin, bilgisayar programcılığı eğitimi almasına rağmen mezuniyetinin ardından işletmenin başına geçerek kendi işinin patronu oldu.

Esnaflık Serüveni

Başlangıçta mesleğe karşı antipati duyduğunu belirten Şahin, zamanla şartların değişmesi ve kendi işinin sahibi olma düşüncesiyle kararını değiştirdiğini ifade etti. Dikiş ve atölye faaliyetlerinin yanı sıra kiralama hizmetlerinin büyük bölümünü il dışına gerçekleştiren işletme; özellikle 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı gibi özel günlerde yoğunluk yaşıyor.

Uzman Görüşü / Editöryel Değerlendirme

Aile işletmeleri, Türkiye'deki küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ) temelini oluşturmaktadır. Kuşaklar arası aktarılan zanaat ve yöresel üretim faaliyetleri, kültürel mirasın korunmasında ve yerel ekonominin sürdürülebilirliğinde kritik bir rol oynamaktadır.