İhlas Haber Ajansı (İHA) Denizli muhabirlerinin sahadan aktardığı bilgilere göre, Denizli'de uzun yıllara dayanan bir geçmişi olan Tomaş İş Hanı esnafı, devam eden dava sürecine ve henüz tamamlanmamış bilirkişi incelemelerine rağmen altyapı hizmetlerinin kesilerek yıkıma başlanılmasına tepki gösterdi. İş hanında projelendirilen ancak fiilen inşa edilmeyen 5 katın hisselerini toplayarak yüzde 75 ekseriyete ulaştığını öne süren bir şahsın kentsel dönüşüm kararı aldırdığını iddia eden mülk sahipleri, mülksüzleştirilmek istendiklerini belirtti.

Yargı Süreci Sürerken Müdahale

Merkezefendi ilçesi Saraylar Mahallesi Sarayköy Caddesi'nde bulunan 156 dükkanın yer aldığı Tomaş İş Hanı'nda kentsel dönüşüm süreci nedeniyle mülk sahipleri ile hisse ekseriyetini elinde bulunduran kişi arasında yaşanan anlaşmazlık yargıya taşındı. İki ayrı dava sürecinin devam ettiği ve 12 Kasım'da duruşma günü verilen iş hanına gelen ekipler, kolluk kuvvetleri nezaretinde elektrik ve suyu kesti. Mahkeme tarafından görevlendirilen 5 kişilik bilirkişi heyetinin binadaki inceleme çalışmalarının henüz tamamlanmadığını belirten dükkan sahipleri, hukuki süreç sonuçlanmadan yapılan müdahalenin usulsüz olduğunu dile getirdi.

İş hanı mülk sahiplerinden Aytaç Ünal, devam eden dava sürecine dikkat çekerek, "İş hanımız hakkında yıkım kararı var. Devam eden iki mahkememiz var. Bu mahkemeler neticesinde yıkımın uygulanması gerekiyordu. Bugün kolluk kuvvetleri vasıtasıyla ekipler elektrik ve suyu kesmeye gelmiştir. Fakat kanunen, mahkeme devam ederken bu işlerin yapılması bize göre usulsüzdür" dedi.

Esnaftan Mülksüzleştirme İddiası

İş hanında projelendirilen ancak yapılmayan katlar üzerinden ekseriyet sağlandığını savunan mülk sahibi Erhan Aydın ise mağduriyet yaşadıklarını ifade etti. Aydın, binanın yıkılmasının ardından arsa payı üzerinden hesaplama yapılarak mülksüzleştirilmek istendiklerini öne sürerek, "Ben burayı alırken dükkan diye satın aldım. Tapuda asma katlı dükkan diye yazıyor ama yıkıldıktan sonra maalesef ki arsa payı olarak görünecek" diye konuştu.

Uzman Görüşü / Editör Yorumu

6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında yürütülen kentsel dönüşüm projelerinde, hisse çoğunluğunun sağlanması ve tahliye süreçleri ilgili mevzuat çerçevesinde yürütülmektedir. Ancak yargıya taşınan uyuşmazlıklarda mahkeme süreçlerinin ve bilirkişi incelemelerinin tamamlanması beklenmektedir.