İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirlerinin edindiği son dakika bilgilerine göre, ABD Başkanı Donald Trump, Kentucky eyaletinde düzenlenen bir ara seçim mitinginde İran operasyonuna dair önemli açıklamalarda bulundu. Çatışmaların kısa süre içinde tamamlanacağını vurgulayan Trump, sürecin sona ermesiyle birlikte benzin fiyatlarında belirgin bir düşüş yaşanacağını ve fiyatların eski seviyelerinin de altına gerileyeceğini ifade etti.

Nükleer Kapasite Vurgusu

İran'a yönelik büyük bir darbe indirdiklerini savunan ABD Başkanı, ülkenin nükleer kapasitesinin imha edildiğini dile getirdi. Bu hamlenin zorunluluğuna dikkat çeken Trump, "Nükleer silaha sahip olamazlar. Çünkü sahip olurlarsa bunu kullanırlar" değerlendirmesini yaptı. Verilen sözlerin yerine getirildiğini belirten Trump, hedeflenen süre içinde bu durumun güvence altına alındığını kaydetti.

Fiyat Düşüşü Beklentisi

Operasyonun temel amacının İran'ın nükleer silah edinmesini engellemek olduğunun altını çizen Trump, "Bu iş çok hızlı bir şekilde sona erecek" diyerek ekonomik yansımalarına değindi. Savaşın ardından enerji maliyetlerinin düşeceğini ve benzin fiyatlarının daha ekonomik seviyelere ineceğini yineledi. Ayrıca geçmiş dönemdeki yönetimlerin başarı seviyelerine ulaşamadığını iddia etti.

Uzman Görüşü / Editör Yorumu

ABD dış politikasında nükleer silahsızlanma söylemleri, uluslararası enerji piyasalarında doğrudan dalgalanmalara yol açmaktadır. Uzmanlar, Orta Doğu'daki askeri hareketliliğin akaryakıt fiyatları ve küresel tedarik zinciri üzerinde belirleyici bir etkiye sahip olduğunu belirtmektedir.