İhlas Haber Ajansı (İHA)'nın aktardığı detaylara göre, İran Meclis Başkanı Muhammed Bakır Galibaf, Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada ABD ile yaşanan gerilim ve bölgesel gelişmelere dair önemli değerlendirmelerde bulundu. Galibaf, Washington yönetiminin İran’a yönelik düşmanca tutumunun temel sebebinin ülkenin yayılmacı politikalara karşı gösterdiği direnç olduğunu belirtti.

İran Asla Teslim Olmayacak

Ülkenin hiçbir koşulda boyun eğmeyeceğini vurgulayan Galibaf, halkın kararlılığının ABD ve İsrail yönetimlerini çaresiz bıraktığını dile getirdi. ABD’nin geçmişteki çatışmalarla birlikte aşırı taleplerde bulunma döneminin kapandığını anlayan bir sürece girdiğini ifade eden Meclis Başkanı, olası bir askeri tehdide karşı ülkenin savunma stratejilerinin en üst düzeyde hazır tutulduğunu kaydetti.

Stratejik Hata Uyarısı

Silahlı Kuvvetler’in her türlü senaryoya karşı hazırlıklı olduğunu belirten Galibaf, Washington yönetiminin yeni bir hata yapması durumunda daha büyük bir kistle ve kaçış yolu aramak zorunda kalacağı bir tabloyla karşılaşacağını bildirdi. ABD ile sürdürülen dolaylı temaslara da değinen Galibaf, İran, ABD’nin tutumuna güçlü ve mantıklı bir cevap verdi. Şimdi savaşı önlemek için top artık Washington’un sahasında ifadelerini kullandı.

Uzman Görüşü / Editöryel Değerlendirme

İran ile ABD arasındaki diplomatik ilişkiler, özellikle nükleer anlaşmazlıklar ve bölgesel vekâlet savaşları ekseninde uzun süredir gergin bir seyir izlemektedir. İki ülke arasındaki dolaylı müzakereler ve karşılıklı caydırıcılık mesajları, Orta Doğu’daki güvenlik dengelerini doğrudan etkileyen kritik bir unsur olarak öne çıkmaktadır.