İhlas Haber Ajansı (İHA) Eskişehir muhabirlerinin sahadan aktardığı bilgilere göre, İtalya’dan Türkiye’ye gelen 10 kişilik uzman köpek eğitmeni ekibi, Türk çoban köpeklerinin sürü koruma yeteneklerini, sosyal dinamiklerini ve alan savunmasındaki baskın karakterini incelemek üzere bir ay boyunca Eskişehir’de saha çalışması gerçekleştirdi.
Orta İtalya’dan gelerek Eskişehirli çiftçi ve çoban Süleyman Savran’ın konuğu olan Christopher Paoletti ve Elisa Malacrida’nın da aralarında bulunduğu İtalyan heyet, bir aylık inceleme sürecinde Türk çoban köpeklerinin kurt, ayı ve diğer yabani hayvanlara karşı gösterdiği atılgan tutumu gözlemledi. Kendi ülkelerindeki köpeklerin alan işaretleme ve havlama odaklı savunma yaptığını, Türkiye’dekilerin ise doğrudan tehdidin üzerine gittiğini belirten uzmanlar, gözlemlerini kayıt altına aldı. Anadolu insanın misafirperverliğinden ve otantik yaşam tarzından övgüyle bahseden İtalyan eğitmenler, bir ay boyunca topladıkları veri ve analizlerle Türk çoban köpeklerinin karakterini İtalya’da tanıtmayı hedefliyor.
Köpeklerin Davranışları Yakından İncelendi
Yaklaşık bir ay süren araştırma gezisi hakkında bilgi veren 33 yaşındaki İtalyan köpek eğitmeni Christopher Paoletti, Türk çoban köpeklerinin yabani hayata karşı gösterdiği cesaretin ve baskınlığın dikkat çekici olduğunu vurguladı. Kendi bölgesindeki çobanlık kültürü ile Türkiye’deki yapıyı kıyaslayan Paoletti, "Beni buraya getiren şey köpek sevgisidir. Davranış konusunda çeşitli köpek eğitimi okullarında eğitim aldım. Şimdi ise meslektaşlarımla birlikte köpekleri gerçek hayatta incelemek; koyunlarla nasıl çalıştıklarını, kendi aralarında nasıl bir etkileşim içinde olduklarını ve hangi sosyal dinamikleri kullandıklarını gözlemlemek için buradayım" ifadelerini kullandı.
Paoletti ayrıca, "İtalya’daki çobanlık kültüründe de sürüyü kurtlardan koruyan köpeklerimiz var ancak buradaki köpekler ile bizimkiler arasındaki temel ayrım, buradakilerin kurda karşı çok daha baskın ve atılgan olmalarıdır. Bizim köpeklerimiz havlayarak, koku bırakıp işaretleme yaparak yabani hayvanı püskürtür. Buradaki köpeklerin ise havlamanın ötesinde doğrudan kurdun üzerine gittiklerini gördük" dedi.
Yerel Kültür ve Gözlemler Paylaşıldı
Tura katılan 10 kişilik grupta yer alan bir diğer İtalyan köpek eğitmeni Elisa Malacrida ise Türkiye’ye ilk kez geldiğini ve gördüğü atmosferden çok etkilendiğini belirterek, "Köpekler, özellikle de çoban ve sürü koruma köpekleri benim büyük bir tutkum. Burada grup içindeki dinamikleri, bazı köpeklerin üstlendiği rolleri ve yürüttükleri görevleri izlemek gerçekten büyüleyiciydi" dedi.
İtalyan uzman heyeti bir ay boyunca çiftliğinde ağırlayan Eskişehirli üretici Süleyman Savran ise konuklarının Türk çoban köpeklerine büyük ilgi gösterdiğini ifade ederek, "Eskişehir bölgesinde hayvancılıkla uğraşıyorum. İtalya’dan gelen arkadaş grubumuz, Türk çoban köpeklerinin sürüde nasıl bir iş yaptığını ve karakterini analiz ederek İtalya’da tanıtımını yapacaklar" şeklinde konuştu.
Uzman Görüşü / Editöryel Değerlendirme
Türkiye'nin yerli gen kaynakları arasında yer alan Kangal, Akbaş ve Malaklı gibi çoban köpekleri, yüzyıllardır zorlu coğrafi koşullarda sürüleri kurt ve ayı gibi yırtıcılara karşı koruma görevini üstlenmektedir. Bu köpeklerin yüksek alan savunma içgüdüleri, güçlü fiziksel yapıları ve bağımsız karar alma yetenekleri, uluslararası kinoloji ve zooloji alanında faaliyet gösteren araştırmacıların ve uzman eğitmenlerin daima dikkatini çekmiştir.




Henüz yorum yok. İlk yorumu siz yazın.
Kanunlara aykırı, konuyla ilgisi olmayan, küfür içeren yorumlar onaylanmamaktadır. IP adresiniz kaydedilmektedir.