İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirlerinin edindiği son dakika bilgilerine göre, Nobel Barış Ödülü sahibi Venezuelalı muhalif lider Maria Corina Machado, yaklaşık bir yıl süren sürgünün ardından ülkesine döndü. Machado, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım ile Venezuela’ya döndüğünü duyurarak vatandaşlarına seslendi.
Başdanışmanı David Smolansky tarafından yapılan açıklamada, Machado’nun ülkedeki mağdurlar, siyasi tutuklu aileleri ve uluslararası toplum temsilcileriyle bir araya gelmesinin planlandığı aktarıldı. Öte yandan İspanya’da sürgünde yaşayan bir diğer muhalefet figürü Edmundo Gonzalez de dönüşü doğrulayarak sürece dahil olacağını belirtti.
Amerika Birleşik Devletleri Başkanından Açıklama
ABD Başkanı Donald Trump, Fox News’a verdiği röportajda Machado’nun dönüşü hakkında doğrudan bilgisi olmadığını ifade etti. Trump, Venezuela’da haftada milyonlarca varil petrol çıkardıklarını ve süreçleri yakından takip ettiklerini kaydetti.
Maduro Yönetimine Karşı Mücadele
1967 yılında Venezuela’da dünyaya gelen Machado, Devlet Başkanı Nicolas Maduro yönetimine karşı yürüttüğü politik muhalefetle tanınıyor. 2024 seçim sürecinde yaşanan hukuki engellerin ardından güvenlik gerekçesiyle kamuoyundan uzak kalan isim, bu yılın başında Nobel Barış Ödülü’ne layık görülmüştü.
Uzman Görüşü / Editöryel Değerlendirme
Venezuela’daki siyasi dinamikler, son yıllarda uluslararası aktörlerin ve enerji piyasalarının odağında yer almaktadır. Ülkedeki muhalefet hareketleri ile merkezi hükümet arasındaki süreç, uluslararası toplumun diplomatik ve ekonomik yaklaşımlarını doğrudan etkilemektedir.
Henüz yorum yok. İlk yorumu siz yazın.
Kanunlara aykırı, konuyla ilgisi olmayan, küfür içeren yorumlar onaylanmamaktadır. IP adresiniz kaydedilmektedir.