İhlas Haber Ajansı (İHA) Antalya muhabirlerinin sahadan aktardığı bilgilere göre, Manavgat Belediyesi tarafından bu yıl üçüncüsü hayata geçirilen Zeytin ve Zeytinyağı Festivali, coşkulu bir kortej yürüyüşüyle start aldı.

Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan kalabalık, ellerinde bayraklar ve bando takımı eşliğinde festival alanına doğru yürüdü. Vatandaşlar, belediye yöneticileri ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin yer aldığı yürüyüşün ardından Atatürk Kültür Merkezi bahçesinde açılış programı gerçekleştirildi.

Üreticinin Emeği Ve Markalaşma Vurgusu

Düzenlenen törende konuşan Manavgat Belediye Başkan Vekili Mehmet Çiçek, ilçenin zeytin ve zeytinyağını markalaştırmanın önemine dikkat çekti. Çiçek, üreticilerin artan maliyetlerden ve düşük fiyatlardan şikayetçi olduğunu belirterek, dökme satış yerine kendi markalarını oluşturma çağrısında bulundu.

Programda ayrıca araştırmacı yazar Mahmut Öz, zeytinin tarihçesine ilişkin bir söyleşi düzenlerken, Manavgat Belediyesi Halk Oyunları Topluluğu ve sanatçı Tuba Özay da etkinliklere destek verdi.

Yöresel Ürünler Ve Atölyeler

Festival alanında kurulan stantlarda farklı mahallelerden katılan üreticiler yöresel ürünlerini tanıttı. Manavgat Aşçılar Derneği zeytinyağlı yemek atölyeleri düzenlerken, çocuklar için de çeşitli eğlenceli aktiviteler gerçekleştirildi. İki gün sürecek olan festival, tiyatro gösterileri ve tadım etkinlikleriyle devam edecek.

Uzman Görüşü / Editöryel Değerlendirme

Zeytincilik sektörü, Türkiye'nin tarımsal ihracatında ve kırsal kalkınmasında stratejik bir paya sahiptir. Yerel festivaller, coğrafi işaretli ürünlerin iç pazarda tanıtılması ve üreticinin doğrudan tüketiciyle buluşması açısından önemli bir ekonomik ve kültürel platform oluşturmaktadır.