İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirlerinin edindiği son dakika bilgilerine göre, Türkiye genelinde toplu taşımanın önemli unsurlarından olan minibüs duraklarındaki kahya ve değnekçilerin çalışma haklarına dair emsal niteliğinde bir yargı süreci sonuçlandı. Uzun yıllardır şehir içi hatlarda görev yapan bir kahyanın açtığı dava üst mahkemede karara bağlandı.

Yargı Süreci ve Mahkeme Kararları

Şehir içi minibüs durağında uzun süre kahyalık yapan bir çalışan, ücretlerini alamadığı iddiasıyla işten ayrılarak hukuki yola başvurmuştu. İş Mahkemesi, çalışanın kıdem ve ihbar tazminatı ile çeşitli alacaklarının ödenmesi gerektiğine hükmetmişti. Ancak dosyayı inceleyen Bölge Adliye Mahkemesi, ücretlerin doğrudan şoförler tarafından ödendiğini ve taraflar arasında resmi bir hizmet akdi bulunmadığını belirterek kararı bozdu. Temyiz incelemesini tamamlayan Yargıtay 9. Hukuk Dairesi ise bu kararı onayladı.

Yeni Dönemde Hak Durumu

Alınan son kararla birlikte, minibüs duraklarında bahşiş usulüyle çalışan kahyaların hukuki statüsü netleşti. Esnafın kendi arasında belirlediği düzen içerisinde görev yapan çalışanlar, işveren sıfatı taşımayan durak yetkililerinden kıdem tazminatı talep edemeyecek.

Uzman Görüşü / Editöryel Değerlendirme

Türk İş Kanunu hükümlerine göre iş ilişkisinin varlığından söz edilebilmesi için bağımlılık unsuru ve hizmet akdinin hukuken kurulmuş olması gerekmektedir. Yargıtay kararları, resmi bir işverene bağlı olmaksızın topluluk içinde bahşiş veya günlük usulüyle çalışan kişilerin iş hukuku kapsamındaki tazminat haklarından yararlanamayacağını ortaya koymaktadır.