İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirlerinin edindiği son dakika bilgilerine göre, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Organ Bağışı Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada Türkiye genelindeki süreçlere değindi. Bakan Memişoğlu, 152 organ nakli merkezinde sağlık çalışanlarının yoğun gayretiyle son bir yılda yaklaşık 5 bin nakil gerçekleştirildiğini duyurdu.

Organ Bekleyen Vatandaş Sayısı

Yapılan resmi açıklamada, ülke genelinde yaklaşık 32 bin vatandaşın organ nakli beklediği bilgisi paylaşıldı. Geçtiğimiz yıl organ bağışı süreçlerinin e-Devlet ve e-Nabız platformları üzerinden tamamen dijitalleştirildiği hatırlatıldı. Bu sistemin hayata geçmesinden bu yana 188 binden fazla kişinin dijital organ bağışı vasiyeti oluşturduğu belirtildi.

Vatandaşlara Çağrı

Bakan Memişoğlu, tüm vatandaşları organ bağışında bulunmaya ve bu harekete destek vermeye davet etti. Dileyen kişilerin vasiyetlerini ilgili dijital sistemler üzerinden kolayca oluşturabileceği yinelendi. Organ bağışı sayesinde bir hayatın kurtarılabileceği vurgulandı.

Uzman Görüşü / Editöryel Değerlendirme

Organ nakli süreçleri, Türkiye'de Sağlık Bakanlığı koordinasyonunda yürütülen kritik bir tedavi alanıdır. Bağış oranlarının artırılması, organ bekleyen hastaların hayata tutunabilmesi açısından büyük önem taşımaktadır.