Sivas'ta yaklaşan kış mevsimiyle birlikte küçükbaş hayvancılıkta hareketlilik yaşanırken, asırlık usullerle gerçekleştirilen koç katımı renkli görüntülere sahne oldu. İhlas Haber Ajansı (İHA) Sivas muhabirlerinin sahadan aktardığı bilgilere göre, Ulaş ilçesindeki Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) işletmesinde her yıl ekim ayı ortasında yapılan geleneksel tören bu yıl da hayata geçirildi.

Meradan inen koyun sürüsüyle buluşturulmadan önce sprey boyalarla renkli desenlere boyanan koçlar, dualar eşliğinde sürüye salındı. Asırlık gelenek havadan dron ile de görüntülendi. Ekim ayında yapılan bu işlemin ardından yeni yılın ilkbahar döneminde doğumların başlaması hedefleniyor.

Kuzuların Doğumu Bekleniyor

Ulaş Tarım İşletmesi Müdürlüğü Hayvancılık Şefi İbrahim Vefa Durdu, ekim ayında koç katımını tamamladıklarını belirterek, "Bizim işletmemiz 8 bin analık bir işletme. Toplam hayvan varlığımız ise 14 bin civarında. Bu sene 8 bin anadan 9 bin 600 kuzu doğumu hedeflenmekte. Bu koyunlar soğuğa dayanıklı Kangal Akkaraman ırkı. Koçlarımızı süsledik ve sürüye kattık" ifadelerini kullandı. Planlamalara göre mart ayında binlerce kuzunun dünyaya gelmesi bekleniyor.

Uzman Görüşü / Editöryel Değerlendirme

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) bünyesindeki işletmeler, Türkiye'nin hayvancılık potansiyelini ve yerli ırkların korunmasını destekleyen kritik üretim merkezleri arasında yer almaktadır. Kangal Akkaraman gibi bölge şartlarına dayanıklı ırkların sürdürülebilirliği, kırsal kalkınma ve et-süt verimliliği açısından stratejik önem taşımaktadır.