İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirlerinin edindiği son dakika bilgilerine göre, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Güney Kore ile enerji ve madencilik alanlarında imzalanan mutabakat zaptlarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Güney Kore ziyaretinde heyete eşlik eden Bakan Bayraktar, iki ülke arasında nükleer enerji, temiz enerji teknolojileri ve madencilik sektörlerinde iş birliğini güçlendirecek üç mutabakat zaptının imza altına alındığını belirtti.

Stratejik İş Birliği Çerçevesi

Kore Cumhuriyeti İklim, Enerji ve Çevre Bakanlığı ile Enerji Alanında İşbirliğinin Güçlendirilmesi Mutabakat Zaptı imzalanırken, Ticaret, Sanayi ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı ile de Doğal Kaynaklar ve Madencilik Alanlarında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı yapıldı. Ayrıca TÜNAŞ ile KEXIM arasında Nükleer Güç Projesi Finansmanına İlişkin İşbirliği Mutabakat Zaptı imzalandı.

İmzalanan bu anlaşmalar kapsamında, kritik mineraller ve nadir toprak elementlerinde kaynak potansiyelinin teknoloji, yatırım ve yüksek katma değerli üretimle buluşturulması hedefleniyor. Yılda bir kez dönüşümlü olarak düzenlenecek Türkiye-Kore Enerji Dönüşümü Forumu ile de bu çalışmaların uygulamaya yansıması yakından takip edilecek.

Yatırım ve Finansman Görüşmeleri

Bakan Bayraktar, temasları çerçevesinde Güney Kore’nin en büyük kamu elektrik dağıtım şirketi KEPCO ve kalıcı mıknatıs üreticisi JS Link’in üst düzey yöneticileriyle bir araya gelerek görüşmeler gerçekleştirdi.

Uzman Görüşü / Editöryel Değerlendirme

Türkiye ile Güney Kore arasındaki enerji ve madencilik iş birlikleri, iki ülkenin teknoloji paylaşımı ve stratejik ortaklığını derinleştirmeyi amaçlamaktadır. Nükleer enerji ve kritik hammaddeler alanındaki bu tür uluslararası mutabakatlar, uzun vadeli enerji arz güvenliği ve yeşil dönüşüm süreçlerinde önemli bir hukuki ve finansal altyapı oluşturmaktadır.