• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Yaşam
  3. Harik ustasının Müslüm Gürses hayranlığı
Yaşam
Yayınlanma: 29 Ağustos 2023 - 09:22

Harik ustasının Müslüm Gürses hayranlığı

Bitlis'te yaşayan son harik (yöresel ayakkabı) ustası Haydar Yılmaz, teknolojinin ilerlemesine rağmen hayranı olduğu Müslüm Gürses'i hala kasetçalarda dinliyor.

Yaşam
29 Ağustos 2023 - 09:22
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Bitlis'te yaşayan son harik (yöresel ayakkabı) ustası Haydar Yılmaz, teknolojinin ilerlemesine rağmen hayranı olduğu Müslüm Gürses'i hala kasetçalarda dinliyor.

Lise yıllarından bu yana büyük bir hayranlık duyduğu Müslüm Gürses'in bütün albümlerini toplayan Yılmaz; bilgisayar, tablet ve akıllı telefon yerine antika sayılabilecek kasetçalarda dinliyor. Bitlis'te 26 yıldan beridir yöresel ayakkabı üretimi ile uğraşan 2 çocuk babası 43 yaşındaki Yılmaz, çocukluğundan beri hayranı olduğu arabesk müziği sanatçısı Müslüm Gürses'in kasetlerini biriktirdi. Bitlis'te yöresel ayakkabı harik sanatının son temsilcisi Haydar Yılmaz, harikleri örerken yıllarca biriktirdiği Müslüm Gürses kasetlerini dinliyor.

Müslüm Gürses'in bugüne kadar çıkardığı kasetlerden 85 tanesini alarak koleksiyon yapan Yılmaz, gençlik yıllarında kazandığı harçlıklarından aldığı kasetlere de gözü gibi bakıyor. Kasetleri dolabında saklayan, zaman zaman da çıkarıp tozlarını alan Haydar Yılmaz, yeni nesil dijital cihazlarda dinlemek yerine kasetleri müzik çalara takarak dinlemeyi tercih ediyor.

Haydar Yılmaz, Müslüm Gürses dinleyerek ördüğü harikleri daha kısa sürede tamamladığını belirterek, "Bitlis'e özgü harik geleneksel ayakkabısının son ustasıyım. 1996 yıllarında bu mesleğe başladım. Yaklaşık 26-27 yıldır bu mesleği yapıyorum. Harik mesleğine başlamadan önce başka bir hayranlığım vardı, o da Müslüm Gürse hayranlığıydı. Kasetleri çıktığı zaman hemen alıyordum. Kasetleri topladım, eksik olanları da buldum, seriyi tamamladım. Şu anda Müslüm Gürses'in bütün kasetleri bende mevcut. İş yaptığım zaman özellikle Müslüm Gürses'i dinlediğim zaman verimim artıyor, daha çok yapıyorum. Müslüm Gürses hayranlığı yaklaşık 30 yılı buluyor. Tabi o zamanlar kaset vardı. Bilgisayar, telefon ve şu anki teknolojik ürünler yoktu. Kasetleri teypte dinliyorduk. Şu an bile bilgisayar ve telefon gibi ürünlerde dinlemekten zevk almıyorum. Daha şok kasetten dinliyorum. O zamandan beridir kasetçalarımı da kasetlerimi de muhafaza ettim. İnşallah dinleyerek de devam edeceğim" dedi.

Harikin Bitlis'e özgü geleneksel bir ayakkabı olduğunu da ifade eden Yılmaz, "Yöre halkı ayakkabı olmadan kullandığı bir ayakkabı çeşididir. Tamamıyla el işçiliği ve 4-5 günde bir çift yapılabiliyor. Ayakkabı kullanıldıkça unutulmaya başlandı. Şu anda benden başka yapan yok. Kurslar açıyorum, kursiyerler yetiştiriyorum. Onlara hariki öğretiyorum. Harik'in yanında kursiyerlerim ister istemez Müslüm Gürses'i dinledikleri için hayranı oluyorlar. 85'e yakın Müslüm Gürses kaseti bende mevcut. Bütün şarkılarını seviyorum ama Güldür Yüzümü, Gitme, Küskünüm ve Anlatamadım albümleri bende farklı bir yere sahip" diye konuştu.


İHA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Başkan Akın: "Bu şehirde kimse yalnız değil"
Başkan Akın: "Bu şehirde kimse yalnız değil"
Erzurum Havalimanı'nda nisan ayında 92 bin 107 yolcuya hizmet verildi
Erzurum Havalimanı'nda nisan ayında 92 bin 107 yolcuya hizmet verildi
Denizli 15 Mayıs'ta yine omuz omuza yürüyecek
Denizli 15 Mayıs'ta yine omuz omuza yürüyecek
Tescilli Maraş rahleleri ustaların ellerinde geleceğe taşınıyor
Tescilli Maraş rahleleri ustaların ellerinde geleceğe taşınıyor
Son Haberler
AFAD: "Su baskınlarının yol açtığı olumsuzlukları bertaraf etmek üzere bin 513 personel ve 196 AFAD gönüllüsü ile müdahale hizmetleri yerine getirilmiştir"
AFAD: "Su baskınlarının yol açtığı olumsuzlukları bertaraf...
AKUT'tan Mekap'a teşekkür ziyareti
AKUT'tan Mekap'a teşekkür ziyareti
ABD'li yargıçtan tarihi karar: İsrail karşıtı avukata yaptırımları engelledi
ABD'li yargıçtan tarihi karar: İsrail karşıtı avukata yaptırımları...
Nazilli Belediyesi'nden çölyak farkındalığına anlamlı etkinlik
Nazilli Belediyesi'nden çölyak farkındalığına anlamlı etkinlik
Avcılar'da hırsızlara operasyon: 16 yaşındaki çocuğun 40 adet suç kaydı çıktı
Avcılar'da hırsızlara operasyon: 16 yaşındaki çocuğun 40 adet...
Bu akıntıya dikkat, Karadeniz'de boğulma vakaları arttı
Bu akıntıya dikkat, Karadeniz'de boğulma vakaları arttı

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi