• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
  1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Her 10 çocuktan 4'ünde duruş bozukluğu var
Sağlık
Yayınlanma: 11 Ağustos 2023 - 12:53

Her 10 çocuktan 4'ünde duruş bozukluğu var

Ankara Etlik Şehir Hastanesi'nden Doç. Dr. Damla Cankurtaran, özellikle çocuk ve ergenler özelinde yapılan çalışmalarda duruş bozuklukları oranının yüzde 35'in üzerinde olduğunu söylerken, "Her 10 çocuktan 4'ünde duruş bozuklukları görülebiliyor" dedi.

Sağlık
11 Ağustos 2023 - 12:53
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Her 10 çocuktan 4'ünde duruş bozukluğu var
Etlik Şehir Hastanesi'nden Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon uzmanlarından Doç. Dr. Damla Cankurtaran, halk dili ile 'duruş'un (postür) iskelet ögelerinin vücutta bir zedelenme ve dejenerasyona neden olamayacak şekilde dengeli ve düzenli dizilimi olduğunu belirterek, "Bu dengeli ve düzenli dizilimin herhangi bir nedenle bozulması ise duruş bozukluklarına neden olur. Toplumda sık görülen duruş bozuklukları, omurganın öne doğru aşırı eğilmesi, halk arasında 'kamburluk' olarak bilinen 'omurga eğriliği' olarak bilinen skolyoz, boyun düzleşmesi, bel çukurunun aşırı artması, başın ileri pozisyonda durması gibi çeşitli duruş bozuklukları görülebilir" dedi.

Son zamanlarda duruş bozukluklarının daha çok gözlemlendiğini belirten Doç. Dr. Cankurtaran, "Çocuk ve ergenler özelinde yapılan çalışmalarda duruş bozuklukları oranı yüzde 35'in üzerinde olduğunu bildiren çalışmalar mevcut. Her 10 çocuktan 4'ünde duruş bozukluğu görülebiliyor. Bu da çalışmalarda tüm duruş bozuklukları açısından yüzde 35'in üstünde gösterilmiş" diye konuştu.

'OKUL ÇANTASININ AĞIRLIĞI ÖNEMLİ'

Doç. Dr. Cankurtaran, duruş bozukluğunun en önemli etkeninin çocuklukta kazanılan ya da sonra da edinilen yanlış alışkanlıkların yanı sıra bazı genetik hastalıklar olduğunu söyledi. Doç. Dr. Cankurtaran, "Günümüzde ise cep telefonu, tablet ve bilgisayar gibi teknolojik cihazların yaygın kullanımı da duruş bozuklukları açısından önem arz etmektedir. Tedavide öncelikle yanlış alışkanlıkların düzeltilmesi ve doğru duruşun hastaya öğretilmesi oldukça önemlidir. Bunun için doğru yatış, doğru oturma pozisyonları, bireylere öğretilmeli, bireylerin bilgisayar kullandıkları sırada bilgisayarları mutlaka göz hizalarına getirmeleri, cep telefonu ve tablete bakarken uzun süre başlarını öne doğru eğmemeleri, herhangi bir ağırlık taşırken 2 elle eşit olarak ağırlığın paylaştırılması gerekmektedir. Çocuklarda okul çantasının ağırlığı önemli. Çocuğun taşıdığı çantanın ağırlığı, çocuğun ağırlığının yüzde 5'i ila 20'si arasında olmasına özen gösterilmeli" dedi.

Doç. Dr. Cankurtaran, kişiye özel hazırlanmış postür egzersizleri, eklem hareketi açıklığı içeren, solunum, aerobik egzersizleri içeren egzersiz programlarının düzenli olarak mutlaka yapılması gerektiğini belirterek, "Çocukta bir duruş bozukluğu görüldüğü takdirde bir fizik tedavi hekimine başvurulmalıdır. Çocuğun ayrıntılı muayenesinden sonra eğer gerekli görülürse, hekim tarafından bir görüntüleme yöntemi istenebilir" diye konuştu.

'YÜKSEK TOPUKLU AYAKKABI KULLANILMAMALI'

Doç. Dr. Cankurtaran, bel çukuru ve skolyoz rahatsızlığının da duruş bozukluğu rahatsızlığının diğer çeşitleri olduğunu belirterek, "Bel çukuru için özellikle oturma pozisyonumuza dikkat edilmesi ve uzun süre ayakta durulmasından kaçınılması gerekmektedir. Uygun oturma pozisyonunda mutlaka omuzlar geride, sırtımız dik. Otururken kalçalarımız oturma arkalığına temas etmesi gerekmektedir. Dizler otururken kalçalardan hafifçe yüksekte olması lazım. Ve ayaklar mutlaka desteklenmelidir. Yüksek topuklu ayakkabılar kullanılmamalıdır. Daha alçak topuklu ayakkabılar tercih edilmelidir" dedi.

 

kaynak: DHA

İlginizi Çekebilir
5 saat süren mikro operasyon başarıyla tamamlandı: Kendi dokusuyla hayata tutundu
5 saat süren mikro operasyon başarıyla tamamlandı: Kendi dokusuyla hayata tutundu
Edirne'de bayram öncesi fahiş fiyat ve etiket denetimi sıklaştı
Edirne'de bayram öncesi fahiş fiyat ve etiket denetimi sıklaştı
"Yapay zekanın tesellisi tehlike saçıyor, muhakeme yeteneğini bloke ediyor"
"Yapay zekanın tesellisi tehlike saçıyor, muhakeme yeteneğini bloke ediyor"
Prof. Dr. Çelik: "Obezite artık kozmetik bir sorun değil kronik bir hastalıktır"
Prof. Dr. Çelik: "Obezite artık kozmetik bir sorun değil kronik bir hastalıktır"
Son Haberler
Ayvalık'ta ocakta unutulan yemek paniğe neden oldu
Ayvalık'ta ocakta unutulan yemek paniğe neden oldu
Çin Devlet Başkanı Xi, ABD Başkanı Trump'ı resmi törenle karşıladı
Çin Devlet Başkanı Xi, ABD Başkanı Trump'ı resmi törenle karşıladı
İran'dan Netanyahu'nun gizli BAE ziyaretine sert tepki: "İsrail ile işbirliği yapanlar hesap verecek"
İran'dan Netanyahu'nun gizli BAE ziyaretine sert tepki: "İsrail...
Pina: "Tek hedefimiz finale kalabilmekti"
Pina: "Tek hedefimiz finale kalabilmekti"
Ozan Tufan: "Finale çıktığımız için çok mutluyuz"
Ozan Tufan: "Finale çıktığımız için çok mutluyuz"
Diyarbakır'dan Erzurum'a 'Anadoluyuz biz' köprüsü
Diyarbakır'dan Erzurum'a 'Anadoluyuz biz' köprüsü

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi