• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Çevre
  3. Hırçın Karadeniz sahili yutuyor
Çevre
Yayınlanma: 29 Temmuz 2024 - 12:06
Güncelleme: 29 Temmuz 2024 - 12:08

Hırçın Karadeniz sahili yutuyor

Samsun'un Atakum ilçesi sahilinde yaşanan kıyı erozyonunda hırçın Karadeniz, yolu tutan beton blok çöktü. Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) İnsan Ve Toplum Bilimleri Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Faruk Aylar, "Küresel ısınmaya bağlı olarak deniz seviyesi yükseldi. Dolayısıyla dalga aşındırmasına bağlı olarak kumsallarımız, plajlarımız yavaş yavaş yok oluyor. 5-10 sene içerisinde bu sahanın geriye doğru aşınması devam edecek"

Çevre
29 Temmuz 2024 - 12:06
Güncelleme: 29 Temmuz 2024 - 12:08
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Samsun'un Atakum ilçesi sahilinde yaşanan kıyı erozyonunda hırçın Karadeniz, yolu tutan beton blok çöktü. Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) İnsan Ve Toplum Bilimleri Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Faruk Aylar, "Küresel ısınmaya bağlı olarak deniz seviyesi yükseldi. Dolayısıyla dalga aşındırmasına bağlı olarak kumsallarımız, plajlarımız yavaş yavaş yok oluyor. 5-10 sene içerisinde bu sahanın geriye doğru aşınması devam edecek" dedi.

Samsun'un Atakum ilçesi İncesu mevkisi sahilinde yaşanan kıyı erozyonu büyüyor. Önceki senelerde kumsalı yutup ağaçları yerinden söken hırçın dalgalar, hafta sonu da yürüyüş yolunu tutan beton bloğu yerinde söktü. Dalgaların etkisiyle 2 gün önce çatlayan beton blok bugün çöktü. Tehlike arz eden yolda Büyükşehir Belediyesi ekipleri çalışma başlattı.

"Zamanla bu yola gidecek ve arkadaki konutlara kadar bu şekilde devam edecek"

Kıyı erozyonuyla ilgili açıklama yapan Doç. Dr. Faruk Aylar, "Burası hem Türkiye'nin hem de Samsun'un önemli alanlarından birisi. Hem kıyı uzunluğu olarak hem gezinti alanı olarak çok önemli bir yer. Bu saha böyle her geçen gün deniz tarafından alınmaya başlandı. Bu olayın geçmişine gidecek olursak, Kızılırmak Deltası'nın oluşumunda etkili olan Kızılırmak'ın önüne yapılan barajlardan kaynaklıdır. Kızılırmak'a bu barajlara yapılmasıyla birlikte artık yeteri kadar sediment gelemiyor. Bütçe bozuldu. Çok fazla malzeme gelmesi gerekiyor ki, doğuya doğru gelen akıntı bu malzemeyi kıyıya da getirsin ve bu plajlar varlığını sürdürsün. Bu barajların yapılmasıyla artık sediment, barajlarda birikmeye başladı. Buna bağlı olarak artık burası yeteri kadar beslenemiyor. İkinci bir husus ise küresel ısınmaya bağlı olarak deniz seviyesi yükseldi. Dolayısıyla dalga aşındırmasına bağlı olarak kumsallarımız, plajlarımız yavaş yavaş yok oluyor. 5-10 sene içerisinde bu sahanın geriye doğru aşınması devam edecek. Bu güzel plajlarımızı kaybetme riskiyle karşı karşıyayız. Bu kıyı erozyonunu engellemek için taşlarla bunu desteklemeye çalıştılar. Fakat biz plajlarımızı taş yaparsak kullanım alanlarının dışına çıkıyoruz. Yapılan çok önemli yatırımlar var. Tabii, zaman içerisinde burada da görüyoruz beton bariyeri yok etti. Zamanla bu yola gidecek ve arkadaki konutlara kadar bu şekilde devam edecek" dedi.


İHA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Elazığ'da kurban satış ve kesim alanlarında çalışmalar başladı
Elazığ'da kurban satış ve kesim alanlarında çalışmalar başladı
Çavdarhisar'da öğrenciler okulun tarım alanına lavanta fidanı dikti
Çavdarhisar'da öğrenciler okulun tarım alanına lavanta fidanı dikti
Eyyübiye'de yol çalışmaları devam ediyor
Eyyübiye'de yol çalışmaları devam ediyor
Rize'de karla kaplı yayla yolları tek tek ulaşıma açılıyor
Rize'de karla kaplı yayla yolları tek tek ulaşıma açılıyor
Son Haberler
Oyuncak karavanı Kars'ta minik yürekleri ısıttı
Oyuncak karavanı Kars'ta minik yürekleri ısıttı
Seyir halindeki otomobil alevlere teslim oldu
Seyir halindeki otomobil alevlere teslim oldu
Silifke'de genç yetenekler sahnede yarıştı
Silifke'de genç yetenekler sahnede yarıştı
Haliliye'de gençlere rehberlik ve motivasyon desteği
Haliliye'de gençlere rehberlik ve motivasyon desteği
Hafif ticari araç ile motosiklet çarpıştı: 1 yaralı
Hafif ticari araç ile motosiklet çarpıştı: 1 yaralı
Talas'ın Gezici Kütüphanesi tam gaz
Talas'ın Gezici Kütüphanesi tam gaz

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi