• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Spor
  3. İbrahim Öztek: "Yağlı Güreş Dünya Federasyonu'nu artık kurmalıyız"
Spor
Yayınlanma: 24 Aralık 2023 - 18:41

İbrahim Öztek: "Yağlı Güreş Dünya Federasyonu'nu artık kurmalıyız"

Dünya Aba Güreşi Federasyonu Kurucu Başkanı Prof. Dr. İbrahim Öztek, milli sporlara sahip çıkılması gerektiğini dile getirerek, "Yağlı Güreş Dünya Federasyonu'nu artık kurmalıyız" dedi.

Spor
24 Aralık 2023 - 18:41
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Dünya Aba Güreşi Federasyonu Kurucu Başkanı Prof. Dr. İbrahim Öztek, milli sporlara sahip çıkılması gerektiğini dile getirerek, "Yağlı Güreş Dünya Federasyonu'nu artık kurmalıyız" dedi.

Dünya Aba Güreşi Federasyonu Kurucu Başkanı Prof. Dr. İbrahim Öztek, dünyanın en eski spor organizasyonlarından biri olan ve 662 yılını dolduran yağlı güreşin merkezinin Türkiye olduğunu tüm dünyaya göstermek için gerekli çalışmaların yapılması gerektiğini söyledi. Aba güreşlerinin 50-60 ülkeye tanıtılmış olmasına rağmen devlet olarak yeterli sahip çıkılmadığını dile getiren Öztek, "Biz devlet ve millet olarak sporlarımıza sahip çıkıp, resmen dünyaya tanıtamıyoruz. Neden derseniz; judo, karate, tekvando, sambo, vuşu, furaş ve daha birçok spor düne kadar geleneksel diye isimlendirilirken, bugün hepsi dünyaca tanındı ve çoğu olimpik sporlar oldu. Aba güreşimizi 50-60 ülkeye tanıtmış olmamıza karşın devletçe sahiplenemiyoruz. Yağlı güreşimiz de öyle. Daha önce de Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin tüm dünya devletlerine açılması ve Dünya Yağlı Güreş Federasyonu'nun Türkiye tarafından ivedi kurulması gerektiğini dile getirmiştim. Bu kuruluşun Türkiye'ye neler kazandıracağını da belirtmiştim" diye konuştu.

"Köstence'de yağlı güreş semineri verildi"

İbrahim Öztek, geçtiğimiz günlerde Kuzey Makedonya Geleneksel güreşler Federasyonu Başkanı Hamid Bakiya'dan bir davet mektubu aldığını ifade ederek, "Hamid Bakiya aynı zamanda bizim kurmuş olduğumuz Dünya Aba Güreşi Federasyonu'nun da Makedonya Başkanı'dır. Beni 2024 yılında Kuzey Makedonya'da yapılacak olan Balkan yağlı güreşleri turnuvasına davet ediyordu. Dolneni kentine bağlı Debreşte köyünde yapılan yarışmalara Balkan ülkeleri yanı sıra bazı Avrupa ülkelerinin de katıldığını gördüm. 2023 Nisan sonu yapılan yarışmalara Edirneli güreşçilerin de katıldığını öğrendim. Hamit Bakija'nın ekibi 3-4 Eylül'de Romanya Köstence'de yağlı güreş semineri vermiş ve basın yayın organları karşısında yağlı güreşi tanıtmıştır" açıklamasında bulundu.

"Balkanlarda 500 yıldır devam eden bir Osmanlı mirasıdır"

Yağlı güreş kültürünün Balkanlarda uzun süredir olduğunu söyleyen İbrahim Öztek, "TİKA ve K. Makedonya kültür bakanlığınca 7 yıldır Üsküp'ün Studeniçan köyü çayırlarında aralıksız olarak yapılan yağlı güreşler konusunda, Dünya Balkan Dernekleri Federasyonu ve Eğitim, Kültür, Spor ve Ekoloji (AKSİ) Derneği başkanı Yaşari'nin belirttiğine göre bu gelenek bu bölgede 500 yıldır devam eden bir Osmanlı mirasıdır. Bunun yanı sıra Yunanistan'da Gümülcine'de, Bulgaristan Şumnu'da yağlı güreş turnuvalarının yapıldığını ve birçok ülkeden sporcuların buradaki yarışmalara katıldığını izliyoruz. Seyircisi de birkaç bini geçiyor" açıklamalarında bulundu.

"Balkan, Avrupa ve dünya yağlı güreş federasyonları ivedi kurulmalıdır"

Kültürel mirasın korunması için gerekli federasyonların hızlı bir şekilde kurulması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. İbrahim Öztek, "Görülüyor ki, yağlı güreşimiz sessiz adımlarla Balkanlar'dan Avrupa'ya yayılıyor ve dünyada tanınıyor. Geleneksel sporlara merak ve ilgi giderek artıyor. Bu arada yağlı güreşimiz de Aba güreşi gibi mahalli olmaktan çıkmıştır. Ama devletimiz bu sporlara yeterince sahip çıkmıyor. Organizasyonları derneklere veya kişilere bırakıyor. 2004 yılında yabancı bir organizatör tarafından Eyfel kulesi dibinde dünya yağlı güreş şampiyonası düzenlediğini duyarsak da hiç şaşırmayalım. Israrla belirtiyorum ki, yarın bir gün Makedonya veya Yunanistan kalkar da biz Avrupa veya Dünya yağlı güreş federasyonunu kurduk ve tescil ettirdik derlerse biz ne yaparız. Sadece bakakalırız. Dünyanın en eski spor organizasyonlarından biri olan ve 662 yılını dolduran Yağlı güreşimizin merkezinin, serbest güreş gibi başka ülkelerde, yabancı şehirlerde federasyonlaşması bizi derinden yaralar. Onun için bir tüzük hazırlayarak, Balkan, Avrupa ve dünya yağlı güreş federasyonları ivedi kurulmalıdır" ifadelerini kullandı.


İHA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Gençlerbirliği'nden geçici transfer yasağına ilişkin kamuoyu açıklaması
Gençlerbirliği'nden geçici transfer yasağına ilişkin kamuoyu açıklaması
Didim'de 19 Mayıs coşkusu Mavişehir'de yaşanacak
Didim'de 19 Mayıs coşkusu Mavişehir'de yaşanacak
Aydınlı sporcular Uşak'tan madalya ile döndü
Aydınlı sporcular Uşak'tan madalya ile döndü
Elazığspor: "Bu büyük camia her defasında küllerinden yeniden doğmasını bilmiştir"
Elazığspor: "Bu büyük camia her defasında küllerinden yeniden doğmasını bilmiştir"
Son Haberler
İran Milli Futbol Takımı'na Dünya Kupası öncesi binlerce kişilik destek
İran Milli Futbol Takımı'na Dünya Kupası öncesi binlerce kişilik...
Gençlerbirliği'nden geçici transfer yasağına ilişkin kamuoyu açıklaması
Gençlerbirliği'nden geçici transfer yasağına ilişkin kamuoyu...
Osmaniye'de otomobilin çarptığı kadın yaralandı
Osmaniye'de otomobilin çarptığı kadın yaralandı
Geleceğin çevrecileri su altını keşfediyor: Tuzla'da deniz çayırları sualtı teknolojisiyle görüntülendi
Geleceğin çevrecileri su altını keşfediyor: Tuzla'da deniz çayırları...
Antalya'da kontrolden çıkan motosikletin sürücüsü hayatını kaybetti
Antalya'da kontrolden çıkan motosikletin sürücüsü hayatını...
CHP'li belediyelerde konser ve kutlama etkinlikleri 3 gün iptal edildi
CHP'li belediyelerde konser ve kutlama etkinlikleri 3 gün iptal edildi

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi