• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. İhracatçı birliklerden "Vade(SİZ) İhracat Kredi Paketi" değerlendirmesi
Ekonomi
Yayınlanma: 28 Ağustos 2023 - 15:57

İhracatçı birliklerden "Vade(SİZ) İhracat Kredi Paketi" değerlendirmesi

11 bankanın iş birliğiyle ihracatçılara yönelik devreye alınan kredi paketinde ihracatçı firmalar, azami 5 milyon dolar veya 100 milyon TL'ye kadar uygun maliyetli ihracat kredisinden yararlanabilecek

Ekonomi
28 Ağustos 2023 - 15:57
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
İhracatçı birlikler, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile 11 banka arasında imzalanan 1 milyar dolar hacmindeki "Vade(SİZ) İhracat Kredi Paketi" protokolüne ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

İhracatçıların krediye ulaşım sorunlarının çözüme kavuşturulması amacıyla Ziraat Bankası, Vakıfbank, Halkbank, İş Bankası, Garanti BBVA, Akbank, Yapı Kredi, QNB Finansbank, Denizbank, TEB, Odeabank iş birliğiyle devreye alınan kredi paketiyle, ihracatçı firmalar, azami 5 milyon dolar veya 100 milyon TL'ye kadar uygun maliyetli ihracat kredisinden yararlanabilecek.

İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Taycı, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, ihracatçıya güzel ve farklı bir gözle bakılmasının kendilerini son derece mutlu ettiğini ifade etti.

İmkanlar dahilinde gerçekleşen iş birliğinin oldukça kıymetli olduğunu kaydeden Taycı, "2022 yılında Türkiye olarak 254 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Bu rakam düşünüldüğünde 1 milyar dolarlık anlaşmanın az olduğunu düşünüyoruz. Ancak ilerleyen süreçte bu rakamın daha üst seviyeleri geleceğinin de bilgisini aldık. İhracatçılar olarak bu yaklaşımı oldukça olumlu bakıyoruz. İlerleyen süreçte özellikle üretici ihracatçının yatırım yapabilmesi ve ihracat yapılan pazarları genişletebilmesi için bu tip anlaşmalar büyük önem taşıyor." açıklamasını yaptı.

İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Başkanı Güven Karaca da yaptığı yazılı açıklamada, ülkenin ihracatına yön veren firmaların son dönemlerde finansmana erişim noktasında sıkıntılar yaşadığını belirterek, "Yükselen maliyetler ve mevcut ekonomik durum ihracatçıları zorluyordu. Açıklanan son kredi paketi ihracatçıları bir nebze olsun rahatlatacaktır. Ancak ihracat ham maddeden başlıyor. Dolayısıyla tüm tedarik zincirinin finansmana ulaşması büyük önem taşıyor. İhracatçılar olarak ülkemize daha fazla katkı sağlamak için rekabette ön plana çıkmamız gerekiyor. İhracatçılarımızın rakip ülkelerle rekabet edebilmesi için daha fazla desteğe ihtiyaç duyduğunun da altını çizmek isterim." değerlendirmesinde bulundu.

- "İhracatçılarımıza önemli bir katkı sağlayacak"

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz ise yaptığı yazılı açıklamada, uzun süredir ihracatçılar olarak finansmana erişim noktasında problem yaşadıklarını anımsatarak, "İmzalanan 1 milyar dolarlık vadesiz ihracat kredi paketi protokolünü memnuniyetle karşıladık." ifadelerini kullandı.

Öksüz, açıklanan bu paketin ihracatçılara önemli bir katkı sağlayacağını vurgulayarak, "Dünyanın en büyük 5. tekstil ihracatçısı olarak hedeflerimize ulaşmak için çalışan Türk tekstil sektörü adına kritik bir öneme sahip olan bu paketin, ihracatçılarımıza hayırlı olmasını diliyorum." değerlendirmesinde bulundu.

İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Başkan Vekili ve Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği (EVSİD) Başkanı Talha Özger de yaptığı yazılı açıklamada, "Öncelikle bu anlaşmanın hayırlı olmasını diliyorum. İhracatçılar olarak Türkiye ekonomisine katkımızı kesintisiz olarak devam ettirmek en büyük hedefimiz. Türkiye’nin itici gücü ihracat. Bunun da sürdürülebilir şekilde artarak devam etmesi gerekiyor. Bu tip anlaşmaların sayıları artıkça ihracatçılar olarak bizler de finansman noktasında oldukça rahatlayacağız." ifadelerini kullandı.

Türkiye Deri Konfeksiyoncuları Derneği (TDKD) Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Dursun ise yaptığı yazılı açıklamada, TİM ve bankalar arasında imzalanan finans paketinin sektörün yeni yatırımları için oldukça değerli olduğunu kaydetti.

Dursun, şunları kaydetti:

"Kurun uzun süre sabit kalması ve yaşanan maliyet artışları sonrası üreticilerimiz fiyat belirleme noktasında ciddi sorunlar yaşadı. Mevcut pazarlarımızda rekabet gücümüzü kaybetmemek adına kur seviyesinin geldiği noktada sektör olarak bir nebze nefes alabildik. İhracatçı yüksek kur bekliyor algısı çok yanlış. İhracatçılar olarak yüksek kur değil enflasyona paralel kur talebimiz var. Bankalar ile imzalanan bu protokol ile üretici ihracatçı yatırımlarına devam edecektir. Finansmana erişimin kolaylığı, bizi 2028'de hedeflenen 400 milyar dolar ihracat hedefine daha kolay taşıyacaktır."


AA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Merkez Bankası'nın toplam rezervleri arttı
Merkez Bankası'nın toplam rezervleri arttı
GüzelEnerji ve Milangaz Genel Müdürü Erdal Yavuz oldu
GüzelEnerji ve Milangaz Genel Müdürü Erdal Yavuz oldu
GTB'den ihracatta yeni nesil müşteri bulma stratejileri eğitimi
GTB'den ihracatta yeni nesil müşteri bulma stratejileri eğitimi
Muğla'nın ihracatı Nisan ayında artış gösterdi
Muğla'nın ihracatı Nisan ayında artış gösterdi
Son Haberler
Özel sporcu Seyit Taha Kileci yüzmede Kocaeli şampiyonu oldu
Özel sporcu Seyit Taha Kileci yüzmede Kocaeli şampiyonu oldu
Türkiye'de en fazla yağış Çarşamba'ya düştü
Türkiye'de en fazla yağış Çarşamba'ya düştü
Konyaspor, kupa finalinin ilan edildiği gibi Antalya'da oynanmasını istiyor
Konyaspor, kupa finalinin ilan edildiği gibi Antalya'da oynanmasını...
Ankara'da bir buçuk ton kaçak zeytinyağı ele geçirildi
Ankara'da bir buçuk ton kaçak zeytinyağı ele geçirildi
Hafriyat taşırken yolu kirletti, cezadan kaçamadı
Hafriyat taşırken yolu kirletti, cezadan kaçamadı
Çal festivalinde kadına yönelik şiddete karşı bilgilendirme yapıldı
Çal festivalinde kadına yönelik şiddete karşı bilgilendirme yapıldı

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi