• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Sağlık
  3. İki kardeşinden iki farklı nakil oldu, tekrar sağlığına kavuştu
Sağlık
Yayınlanma: 03 Ekim 2023 - 10:01
Güncelleme: 03 Ekim 2023 - 10:02

İki kardeşinden iki farklı nakil oldu, tekrar sağlığına kavuştu

Birkaç yıl önce Hepatit B hastalığına yakalanan 52 yaşındaki Yüksel Avşar, Hepatit B'ye bağlı siroz hastalığı nedeniyle küçük kardeşinden karaciğer nakli oldu. Avşar, bir süre sonra halsizlik şikâyetiyle tekrar hastaneye başvurdu. Yapılan tetkikler sonucu lösemi olduğunu öğrenen Avşar'ın yeniden tedavi süreci başladı. Sağlığına kavuşması için bu kez de kemik iliği nakli gereken hastaya, karaciğer naklinde vericisi olan küçük kardeşinin kemik

Sağlık
03 Ekim 2023 - 10:01
Güncelleme: 03 Ekim 2023 - 10:02
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Birkaç yıl önce Hepatit B hastalığına yakalanan 52 yaşındaki Yüksel Avşar, Hepatit B'ye bağlı siroz hastalığı nedeniyle küçük kardeşinden karaciğer nakli oldu. Avşar, bir süre sonra halsizlik şikâyetiyle tekrar hastaneye başvurdu. Yapılan tetkikler sonucu lösemi olduğunu öğrenen Avşar'ın yeniden tedavi süreci başladı. Sağlığına kavuşması için bu kez de kemik iliği nakli gereken hastaya, karaciğer naklinde vericisi olan küçük kardeşinin kemik iliği uymadı. Ancak ağabeyinin kemik iliğinin uyumlu olduğu tespit edildi. Ağabeyinden kemik iliği nakli olan Avşar, sağlığına tekrar kavuştu.

Birkaç yıl önce Hepatit B hastalığına yakalanan elektrik teknisyeni Yüksel Avşar, küçük kardeşinden karaciğer nakli oldu. Sağlığına kavuşan Avşar, bir süre sonra halsizlik şikâyetiyle hastaneye başvurdu. Yapılan tetkikler sonucu bu sefer de lösemi olduğunu öğrenen Avşar, İSÜ Medical Park Gaziosmanpaşa Hastanesi'nde tedavi altına alındı. Ancak kontroller sonucunda karaciğer naklinde verici olan küçük kardeşinin kemik iliği uyum sağlamadı. Daha sonra diğer kardeşlerinden sırasıyla örnekler alınan Avşar, ağabeyinin kemik iliğinin uyumlu olduğu müjdesini aldı. Ağabeyinden de kemik iliği nakli olan Avşar, zorlu bir sürecin ardından sağlığına tekrar kavuştu.

"Bir bedende üç farklı hayat oldu"

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Özen, "Hastamız daha önceden karaciğer nakli olmuş. Karaciğer nakli sonrası durumu iyiyken, bir anda lösemi tanısı konuluyor. Karaciğer nakline götüren siroz hastalığı ile lösemi hastalığı, birbirinden tamamen ayrı hastalıklar. Hastada karaciğer naklinden sonra tesadüf eseri lösemi ortaya çıkmış. Lösemi hastalığının sebebi ise belli değil. Ancak kimyasallar, radyasyon, virüsler ve modern hayatın bize sunduğu yaşam koşulları bu hastalığa neden olabiliyor. Daha sonra hastamız bize başvurdu. Hastalığını ilk önce kontrol altına aldık. Yaptığımız tetkiklerde kemik iliği nakli olması gerektiğini tespit ettik. Karaciğer naklinde verici olan kardeşi bu sefer ilik nakli için uyumsuz çıktı. Ancak ağabeyi uyumluydu. Biz de ağabeyinden kemik iliği nakli yaptık. Bu tedavinin zorluğu şuydu: Biz hastamıza karaciğer vericisi kardeşle tutarlı olmayan, sadece hastanın kendisi ile tutarlı olan genetik yapıda bir kemik iliği hücresi verdik. Ayrıca hem karaciğer nakilli olduğu için bir süreliğine aldığı ilaçları kesmek zorunda kaldık hem de karaciğeri ile uyumsuz bir nakil yaptık. Ancak tedavimiz başarılı sonuç verdi. Bir bedende üç farklı hayat oldu. Yaptığımız araştırmalar sonucunda, Türkiye'de bu şekilde karaciğer nakli olduktan sonra kemik iliği nakli olan bir hastaya rastlamadık. Yurtdışında ise daha önce 20 hastaya böyle bir tedavi yapılmış" şeklinde konuştu.

"Şu anda hastamızın sağlık durumu iyi"

Prof. Dr. Mehmet Özen, "Süreç, hastalığın kontrol altında alınmasıyla başladı. 3-4 ay sonra da kemik iliği nakli sürecine geldik. Önce hastanın vücudundaki tüm kemik iliğini ortadan kaldırdık. Daha sonra ağabeyinin kemik iliğini verdik. Şu anda hastamız gayet iyi, kemik iliği için kullandığı tüm ilaçları kestik. Sadece karaciğer nakli nedeniyle kullandığı ilaçlarına devam ediyor" diye konuştu.

"Kendimi çok iyi hissediyorum, sanki hiç nakil olmamış gibiyim"

Kardeşlerinden nakil olarak hayata tutunan Yüksel Avşar, süreç sonrası yaşadıklarını anlattı. Hayatını iki kardeşine borçlu olduğunu söyleyen Avşar, "Şu anda kendimi çok iyi hissediyorum, sanki hiç nakil olmamış gibiyim" dedi.

Avşar, "Hastalığım ilk olarak Hepatit B olarak başladı. Daha sonra karaciğerimin kötü durumda olduğunu öğrendim. Acilen nakil olmam gerektiği söylendi. Ardından nakil için kardeşlerim çağrıldı. Küçük kardeşimden bana başarıyla karaciğer nakli yapıldı. Bir süre sonra bende tekrar halsizlik olmaya başladı. Yeniden doktora gittim. Yapılan tetkikler sonucu lösemi olduğum ortaya çıktı. Sonra da nakil süreci başladı. Bu sefer ağabeyimden ilik nakli oldum. Şu anda kendimi çok iyi hissediyorum, sanki hiç nakil olmamış gibiyim. Kardeşlerime hayatımı borçluyum. Hepsine çok teşekkür ederim" ifadelerini kullandı.

"Kardeşime benim iliğim verildi, şu anda durumu çok daha iyi"

Hastanın ağabeyi ve kemik iliği donörü Mustafa Avşar ise "Kardeşim ilk önce karaciğer sorunu yaşadı ve küçük kardeşimizden kendisine başarıyla nakil yapıldı. Bir süre sonra kardeşime lösemi tanısı kondu. Daha sonra kardeşime benim iliğim verildi. Şu anda durumu çok daha iyi. Kardeşimin iyi olduğunu görünce çok mutlu oldum" açıklamalarında bulundu.


İHA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Antalya'da sağlık turizmi zirvesine 100'den fazla ülkeden katılım
Antalya'da sağlık turizmi zirvesine 100'den fazla ülkeden katılım
Batman'da bir ilk: 71 yaşındaki hastaya biyolojik aort kapak ameliyatı yapıldı
Batman'da bir ilk: 71 yaşındaki hastaya biyolojik aort kapak ameliyatı yapıldı
Anne adaylarına normal doğum tavsiyeleri
Anne adaylarına normal doğum tavsiyeleri
Iğdır Devlet Hastanesine yeni MR cihazı
Iğdır Devlet Hastanesine yeni MR cihazı
Son Haberler
Antalya'da sağlık turizmi zirvesine 100'den fazla ülkeden katılım
Antalya'da sağlık turizmi zirvesine 100'den fazla ülkeden katılım
Filistinli El-Masri: "Nakba Günü'nün yıldönümünde, halkımızın o dönemde yaşadığından daha büyük bir acı çekiyoruz"
Filistinli El-Masri: "Nakba Günü'nün yıldönümünde, halkımızın...
Sivas'ta asansör boşluğuna düşen kadın yaralandı
Sivas'ta asansör boşluğuna düşen kadın yaralandı
Çorum'da kuvvetli sağanak su baskınlarına sebep oldu
Çorum'da kuvvetli sağanak su baskınlarına sebep oldu
Malatya'da tırla çarpışan motosiklet sürücüsü hayatını kaybetti
Malatya'da tırla çarpışan motosiklet sürücüsü hayatını kaybetti
İSTANBUL- SABİHA GÖKÇEN HAVALİMANI'NDA 7 MİLYON 552 BİN LİRA DEĞERİNDE 15 KOL SAATİ ELE GEÇİRİLDİ
İSTANBUL- SABİHA GÖKÇEN HAVALİMANI'NDA 7 MİLYON 552 BİN LİRA DEĞERİNDE 15 KOL SAATİ ELE GEÇİRİLDİ

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi