• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Kültür-Sanat
  3. İngiliz etnik müzik araştırmacısı profesörden Osmanlı müziğine övgü
Kültür-Sanat
Yayınlanma: 10 Kasım 2023 - 10:57

İngiliz etnik müzik araştırmacısı profesörden Osmanlı müziğine övgü

King's College London Etnomüzikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Martin Stokes: - "Osmanlı müziği Cumhuriyet dönemiyle bitmedi, devam etti, hala yaşıyor. Bu müzik kültürü hem Türkiye'de hem de Türkiye'nin dışında devam ediyor. Yunanistan'da ve Arap topraklarında Osmanlı müzik geleneği sürüyor"

Kültür-Sanat
10 Kasım 2023 - 10:57
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
YUSUF ORAK - İngiltere'deki King's College London'da Etnomüzikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Martin Stokes, ilgi duyduğu ve çalışma yürüttüğü Osmanlı musikisinin engin bir deniz olduğunu belirtti.

Türkiye'de çeşitli araştırmalar yürüten ve dünyanın önemli üniversitelerinde görev alan Stokes, Gaziantep Üniversitesi ve ilgili bölümlerdeki akademisyenlerle bir araya geldi, araştırmaları kapsamında bilgi aldı.

Stokes, AA muhabirine, Osmanlı İmparatorluğu döneminde hakim olan müziklerin kültürel bir etkileşimi bulunduğunu belirtti.

Kültürel bir zenginlik içerisindeki Anadolu topraklarında var olan Osmanlığı İmparatorluğu'na ait müzik kültürünün engin bir deniz gibi olduğunu ifade eden Stokes, "Osmanlı müzik kültürü bildiğimiz gibi bir derya, hem de çok büyük bir derya. Tarihsel boyutları çok önemli, bu topraklar ve coğrafya buluşma noktasıdır. Osmanlı müzik mirasına herkes katkıda bulunmuştur. Türk, Arap, Ermeni, Yunan... Geniş bir coğrafyaya ait bir müzik, bu müzik kozmopolittir." dedi.

Osmanlı müzik kültürünün maneviyat boyutunun da olduğuna işaret eden Stokes, şunları kaydetti:

"Osmanlı müziği Cumhuriyet dönemiyle bitmedi, devam etti, hala yaşıyor. Bu müzik kültürü hem Türkiye'de hem de Türkiye'nin dışında devam ediyor. Yunanistan'da ve Arap topraklarında Osmanlı müzik geleneği sürüyor. Anadolu topraklarındaki kültürel zenginlik her zaman dikkat çekicidir. İstanbul'da uzun bir süre kaldıktan sonra dil öğrenmek için Anadolu'yu gezmeye başladım. Gezilerimde birçok şeyi gördüm, işittim. İlk saha çalışmalarımda Karadeniz'e gittim. Karadeniz'in çok derin bir halk müziği geleneği var. Karadeniz'de birçok şey öğrenmiş olduk. Ama hala horon folkloru beni etkiliyor ve şaşırtıyor."

Stokes, müziğin kültürel boyutunun incelenmesi ve araştırılmasının kolay olmadığını, bunun için bu alanla uzun zaman uğraşılması gerektiğini dile getirdi.

Etnomüzikolog olmak için belli bir alt yapıya, psikolojiye sahip olunması gerektiğini de aktaran Stokes, "Türkiye'de çok iyi üniversiteler var, şu anda çok iyi konservatuvarlar var. Etnomüzikoloji öğrenmek isteyen bir öğrenci ilk önce kendi müziğini öğrenmeli ve kendi müziğinin sahibi olmalı, oradan başlayabilirsiniz. Etnomüzikoloji artık dünya müziği demek." diye konuştu.


AA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Refahiye'de 19. Bal Festivali coşkusu
Refahiye'de 19. Bal Festivali coşkusu
Sındırgı'da 58. Geleneksel Kocakonak Panayırı heyecanı başlıyor
Sındırgı'da 58. Geleneksel Kocakonak Panayırı heyecanı başlıyor
Ahlat'ta SOLOTÜRK gösteri uçusu nefes kesti
Ahlat'ta SOLOTÜRK gösteri uçusu nefes kesti
Malazgirt Zaferi'nin 955'inci yıl dönümü kutlamaları Ahlat'ta başladı
Malazgirt Zaferi'nin 955'inci yıl dönümü kutlamaları Ahlat'ta başladı
Son Haberler
TEKNOFES Mavi Vatan'ı 343 bin kişi ziyaret etti
TEKNOFES Mavi Vatan'ı 343 bin kişi ziyaret etti
Aksaray'da boş arazideki ot yangını korkuttu
Aksaray'da boş arazideki ot yangını korkuttu
Diyarbakır'da anız ve örtü yangını
Diyarbakır'da anız ve örtü yangını
Yolcu minibüsü ile otomobil çarpıştı: 11 yaralı
Yolcu minibüsü ile otomobil çarpıştı: 11 yaralı
Boluspor-Mardin 1969 Spor maçınının ardından
Boluspor-Mardin 1969 Spor maçınının ardından
Taksim Meydanı'nda Atatürk'ü anma töreni
Taksim Meydanı'nda Atatürk'ü anma töreni

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi