• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Sağlık
  3. İnme, dünyada en yaygın ikinci ölüm ve sakatlık sebebi
Sağlık
Yayınlanma: 28 Ekim 2023 - 10:33
Güncelleme: 28 Ekim 2023 - 10:33

İnme, dünyada en yaygın ikinci ölüm ve sakatlık sebebi

Nörolog Dr. Güven Arslan, inmenin dünyada en yaygın ikinci ölüm ve sakatlık sebebi olduğuna dikkat çekerek "İnme bir anda olmaz, risk faktörlerine bağlı olarak zamanla ortaya çıkar" dedi.

Sağlık
28 Ekim 2023 - 10:33
Güncelleme: 28 Ekim 2023 - 10:33
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
İnme, dünyada en yaygın ikinci ölüm ve sakatlık sebebi
Nörolog Dr. Güven Arslan, inmenin dünyada en yaygın ikinci ölüm ve sakatlık sebebi olduğuna dikkat çekerek "İnme bir anda olmaz, risk faktörlerine bağlı olarak zamanla ortaya çıkar" dedi.

Acıbadem Kayseri Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Güven Arslan, inmeden korunmak için sağlıklı beslenmek, kilo almamak, stresten, sigaradan uzak durmak ve düzenli egzersiz yapmanın yanında uzman hekim kontrollerine gitmeyi de tavsiye etti.

Nöroloji Uzmanı Dr. Güven Arslan 29 Ekim Dünya İnme günü vesilesiyle, her 4 kişiden birinin yaşamı boyunca inme riskiyle karşı karşıya olduğunu belirterek, korunma yollarını anlattı. Beyin sinir hücrelerini besleyen damarların tıkanması veya kanaması sonucu oluşan beyin hasarı tablosuna "inme" denildiğini ifade eden Dr. Arslan, etkilenen beyin bölgesine göre inmenin konuşma-anlama bozukluğu, görme kaybı, güç kaybı, yürüme bozukluğu, felç ve ölüm gibi durumlarla sonuçlanabildiğini söyledi. İnmenin, dünya genelinde ikinci en yaygın ölüm ve sakatlık sebebi olduğuna ve birçok önlenebilir sebebinin bulunduğuna vurgu yapan Dr. Arslan bu nedenle toplumda inme ve inmeden korunma yolları hakkında farkındalığın oluşturulmasının önemine değindi. Çalışmalara göre her 4 kişiden birinin yaşamı boyunca inme riski ile karşı karşıya geldiğini kaydeden Dr. Arslan bu denli sık görülen, sakatlık ve ölümle sonuçlanma riski olan, hasta ve yakınlarına ciddi anlamda yükler getiren bu hastalığın iyi tanınması ve önlenmesi gerektiğinin altını çizdi.

"Genetik sebepli inmeler genellikle 65 yaşından önce görülür"

İnmenin, mekanizmasına göre, iskemik (damar tıkanıklığı) veya hemorajik (kanama) olmak üzere iki temel sınıfa ayrıldığını belirten Dr. Arslan "Geçici iskemik atak' diye tabir edilen beyin damarlarının kısa süreli tıkanıp açılması neticesinde 24 saat içerisinde semptoların düzeldiği diğer bir tablo ise inmenin diğer bir alt başlığı olarak söylenebilir. Bu durum ileride yaşanacak bir kalıcı inmenin habercisi olarak değerlendirilmeli ve tıbbi kontroller ivedilikle yapılmalıdır. Genetik sebepli inmeler genellikle 65 yaşın altında, diğer faktörlere bağlı inmeler ise 65 yaş ve üzerinde görülmektedir" dedi.

İnmenin risk faktörleri arasında ileri yaş, diyabet, hipertansiyon, hiperkolesterolemi, sigara, stres, kalp kapak hastalıkları, ritim bozuklukları, pıhtılaşmayı artıracak diğer hastalıklar ve genetik trombofili (pıhtı oluşumuna yatkınlık) sebeplerini sıralayan Dr. Arslan "Beynin beslenmesi ve oksijenlenmesini bozacak diğer sağlık sorunları (hipotansiyon, kalp krizi vb.) ve olaylar (soba zehirlenmesi, travma vb.) da inmeye yol açabilmektedir. Sıklıkla boyun damarlarında belirlenen damar sertliği ve daralmalar da beyne olan kan akışını bozarak türbülansa ve pıhtı oluşumuna sebep olmaktadır" diye konuştu.

"Sağlıksız beslenme çok önemli bir risk faktörü"

Sayılan risk faktörlerinin hemen hemen tamamına yakınının önlenebilir veya azaltılabilir faktörler olduğunun altını çizen Dr. Arslan, inmeden korunmak için alınabilecek önlemlere dair şunları söyledi: "Diyabet, hiperkolesterolemi ve tansiyon hastalarının yanı sıra sağlıklı bireylerde de sağlıklı beslenme ve egzersizin önemi vurgulanmalıdır. Sağlıklı beslenmeden kasıt düşük miktarda karbonhidrat içeren, sebze ağırlıklı menülerin oluşturulmasıdır. Et tüketimi de ölçülü ve yağsız olmalıdır. Omega 3 içeriği yüksek yağların kullanılması kalp damar sisteminde oluşan damar plakları ve daralmalarının önüne geçebilmektedir. Stres ve sigaranın yıllar içinde damarlar üzerinde biriken hasarlarını önlemek yine mümkündür. Varsa teşhis konmuş sağlık sorunlarının iyi takibi ve tedavisi ihmal edilmemelidir. Genetik olarak pıhtılaşmaya meyilli bireylerin akrabalarının da bu bozukluklar açısından incelenmesi ve gerekirse ilaç tedavisi başlanarak önlem alınması gerekmektedir".

"İnme yıllar içinde yavaş yavaş gelişir"

"Unutulmamalıdır ki inme göründüğü gibi aniden olmaz, yılların birikimi ile ortaya çıkan bir sorundur. Çoğu zaman geri dönüşümsüz veya kısmi düzelen etkiler bıraktığından, tedaviden çok hastalıktan korunmak önem arz etmektedir" diyen Dr. Arslan, bunun için sağlıklı beslenmek, kilo almamak ve düzenli egzersiz yapmanın yanında uzman hekim kontrollerini de ihmal etmemek gerektiğini dile getirdi.


İHA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Anne adaylarına normal doğum tavsiyeleri
Anne adaylarına normal doğum tavsiyeleri
Iğdır Devlet Hastanesine yeni MR cihazı
Iğdır Devlet Hastanesine yeni MR cihazı
Aydın'da eczacılar günlerini kutladı
Aydın'da eczacılar günlerini kutladı
Sağlıkta sahte imza iddiasını Genç Sağlık Sendikası yargıya taşıdı
Sağlıkta sahte imza iddiasını Genç Sağlık Sendikası yargıya taşıdı
Son Haberler
OMÜ İletişim Fakültesi'nden Sırbistan çıkarması
OMÜ İletişim Fakültesi'nden Sırbistan çıkarması
MCBÜ'de "Engelsiz Üniversite" vurgusu
MCBÜ'de "Engelsiz Üniversite" vurgusu
Üreten eller bilimle buluştu
Üreten eller bilimle buluştu
Vali Taşolar'dan engelli bireye duygulandıran jest
Vali Taşolar'dan engelli bireye duygulandıran jest
Okul saldırılarını araştıran TBMM Araştırma Komisyonu Başkanı Yusuf Beyazıt: "Bu acı sadece Maraş'ın değil tüm milletimizin acısı"
Okul saldırılarını araştıran TBMM Araştırma Komisyonu Başkanı...
Gazze'de gece boyunca şiddetli çatışmalar yaşandı
Gazze'de gece boyunca şiddetli çatışmalar yaşandı

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi