• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Genel
  3. İran, "Azerbaycan ve Ermenistan'ın katılımıyla 3+3 formatında görüşmelere hazır olduğunu" açıkladı
Genel
Yayınlanma: 24 Temmuz 2023 - 18:38

İran, "Azerbaycan ve Ermenistan'ın katılımıyla 3+3 formatında görüşmelere hazır olduğunu" açıkladı

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abudullahiyan, bölge ülkeleri arasındaki 3+3 formatını memnuniyetle karşıladıklarını belirterek İran’ın, Ermenistan ve Azerbaycan'ın da katılacağı bu toplantıya hazır olduğunu belirtti

Genel
24 Temmuz 2023 - 18:38
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abudullahiyan, bölge ülkeleri arasındaki 3+3 formatını memnuniyetle karşıladıklarını belirterek İran’ın, Ermenistan ve Azerbaycan'ın da katılacağı bu toplantıya hazır olduğunu belirtti.

Abdullahiyan, resmi ziyaret kapsamında Tahran’da bulunan Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan’ı resmi törenle karşıladı.

Heyetler arasında yapılan toplantının ardından konuşan Abdullahiyan ile Mirzoyan, görüşmelerde ikili ilişkiler ve bölgesel meseleleri değerlendirdiklerini kaydetti.

- "Kalıcı barış yumuşak bir dil gerektirir"

Ermeni mevkidaşı ile Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki barış görüşmelerini ele aldıklarını aktaran Abdullahiyan, şöyle devam etti:

"Kafkasya bölgesinde savaşa dayalı düzen döneminin bittiğine ve artık barışa dayalı bir düzenin kurulmasının zamanının geldiğine inanıyoruz. Kalıcı barış, hükümetler ve milletler arasında dostane ve yumuşak bir dil gerektirir."

Abdullahiyan, komşu ülkeler arasında daha fazla barış ve güvenliğin sağlanmasının bölge ülkelerinin ortak çıkarlarını sağlayabileceğini ifade etti.

Azerbaycan’a yaptığı ziyaret esnasında gerçekleştirdiği görüşmelere ve Zengezur Koridoru konusuna da değinen Abdullahiyan, "Bugünkü toplantıda, mevkidaşıma Azerbaycan Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev'in, Azerbaycan’ın İran ile Ermenistan arasındaki tarihi yolları kapatmayacağı konusunda güvence verdiğini anlattım." ifadelerini kullandı.

- "İran 3+3 formatında toplantıya hazır"

İranlı Bakan, bazı yabancı tarafların Kafkasya bölgesindeki anlaşmazlıkları suistimal etmeye çalıştığını savunarak, "Bölge ülkeleri arasındaki 3+3 formatını memnuniyetle karşılıyoruz. İran’ın, Ermenistan ve Azerbaycan'ın da katılacağı bu toplantıyı yapmaya hazır olduğunu beyan ediyoruz." dedi.

İran ile Ermenistan arasındaki ticaret hacminin yaklaşık bir milyar dolar olduğunu kaydeden Abdullahiyan, "Ticaret hacmini 3 milyar dolara çıkarmak için ilerliyoruz. Bunun için güzel adımlar atıldı." diye konuştu.

Abdullahiyan, Mirzoyan’ın ziyaretinin asıl amacının daha önce iki ülke arasında varılan anlaşmaların takibi olduğunu, iki ülkenin enerji, ulaşım, transit taşımacılık ve elektrik alanında da işbirliğini geliştirebileceğini aktardı.

- "Almatı Deklarasyonu merkezi bir role sahip"

Ermenistan Dışişleri Bakanı Mirzoyan da bugünkü görüşmenin ana konusunun, enerji, teknoloji ve diğer alanlarda yapılan anlaşmaların uygulanması olduğunu kaydetti.

Görüşmede, Güney Kafkasya’da istikrarın gerekliliği üzerinde durduklarını belirten Mirzoyan ayrıca, Azerbaycan ile ilişkilerin normalleştirilmesini de ele aldıklarını ifade etti.

Mirzoyan, Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesine ilişkin anlaşma çerçevesinde Almatı Deklarasyonu’nun kendileri için merkezi bir role sahip olduğunu sözlerine ekledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2020 yılında yaptığı öneriyle Güney Kafkasya’da kurulacak Bölgesel İşbirliği Platformu için Türkiye, Rusya, İran, Azerbaycan, Ermenistan ve Gürcistan’ın bulunduğu 3+3 formatında toplantı için gerekli adımlar atılmış, toplantının ilki Moskova’da gerçekleştirilmişti.


AA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Son Haberler
Çorum Valisi Ali Çalgan: "Hasar büyük ama sevincimiz o ki can kaybımız yok, çok şükür"
Çorum Valisi Ali Çalgan: "Hasar büyük ama sevincimiz o ki can...
Hemzemin geçitteki feci kazada yaralanan sürücü hayatını kaybetti
Hemzemin geçitteki feci kazada yaralanan sürücü hayatını kaybetti
Gürcistan'da feci kaza: 7 ölü
Gürcistan'da feci kaza: 7 ölü
Bakan Fidan, TDT Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı'na katılacak
Bakan Fidan, TDT Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı'na katılacak
Çanakkale'de piyasa değeri 51 milyon TL'lik uyuşturucu ele geçirildi: 2 şüpheli tutuklandı
Çanakkale'de piyasa değeri 51 milyon TL'lik uyuşturucu ele...
Miilux OY'un yeni zırh çeliği IDEF'23'te tanıtılacak
Miilux OY'un yeni zırh çeliği IDEF'23'te tanıtılacak

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi