• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Genel
  3. İran'dan AB, İngiltere ve ABD'nin "insan hakları" yaptırımlarına tepki
Genel
Yayınlanma: 15 Eylül 2023 - 20:44

İran'dan AB, İngiltere ve ABD'nin "insan hakları" yaptırımlarına tepki

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan: - "Bir yandan müzakere talebinde bulunup diğer yandan da yanlış politikaları tekrarlayarak İran üzerindeki baskıyı artıramazlar. Karşı tarafın girişimlerini cevapsız bırakmayacağız"

Genel
15 Eylül 2023 - 20:44
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Avrupa Birliği (AB), İngiltere ve ABD'nin Mahsa Emini'nin ölüm yıl dönümü öncesinde İran'a yönelik yeni yaptırımlarını karşılıksız bırakmayacaklarını söyledi.

İran resmi ajansı IRNA'ya göre Abdullahiyan, Tahran'da düzenlenen bir etkinliğin ardından basına açıklama yaptı.

İngiltere, Fransa ve Almanya'nın silah ambargosunu İran'ın nükleer anlaşmadaki taahhütlerini yerine getirmediği gerekçesiyle yürürlükte tutma kararının sorulması üzerine Abdullahiyan, ABD'nin anlaşmadan tek taraflı çekilmesinden sonra Avrupa ülkelerinin yükümlülüklerini yerine getirmediğini ifade etti.

Abdullahiyan, "Anlaşma metnine göre, karşı taraflar ne kadar taahhütlerinden uzaklaşırsa İran da buna göre adımlarını atacaktır. Bu doğrultuda, Meclis tarafından onaylanan Orantılı ve Karşılıklı Eylem Yasası bu konudaki görevi belirlemekte ve hükümet bu konuda uygun ve orantılı adımlar atmaktadır." dedi.

AB, İngiltere ve ABD'nin İran'da "insan hakları ihlallerinden sorumlu" kişi ve kuruluşlara yönelik yaptırımlarına dair Abdullahiyan, yaptırım listesine alınan isimler arasında birkaç yıl önce ölen kişilerin de olduğuna dikkati çekerek, "Onların listeye dahil edilmesi şaka gibi. Aslında kendileri de bu saçma oyundan bıktılar." diye konuştu.

İran Dışişleri Bakanı, "Bir yandan müzakere talebinde bulunup diğer yandan da yanlış politikaları tekrarlayarak İran üzerindeki baskıyı artıramazlar. Karşı tarafın girişimlerini cevapsız bırakmayacağız." ifadelerini kullandı.

- AB, İngiltere ve ABD'den Mahsa Emini'nin ölüm yıl dönümü öncesinde İran'a yeni yaptırımlar

AB, insan hakları ihlalleri gerekçesiyle İran'a uyguladığı yaptırım listesine 4 kişi ve 6 kurumu ekleme kararı almıştı.

ABD Hazine Bakanlığı da Mahsa Emini'nin ölümü ve sonrasındaki protestoların bastırılmasında rolü olan aralarında güvenlik güçlerinin de olduğu 29 kişi ve kuruluşu yaptırım listesine eklediğini açıklamıştı.

Bakanlık ayrıca, Devrim Muhafızlarına yakınlığıyla bilinen yarı resmi Fars ve Tesnim haber ajanslarına ve İngilizce yayın yapan devlet televizyonu Press TV'ye de yaptırım kararı almıştı.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı da İran İslami İrşat ve Kültür Bakanı Muhammed Mehdi İsmaili ve Tahran Belediye Başkanı Ali Rıza Zakani'nin de aralarında olduğu üst düzey isimlere yaptırım getirdiğini duyurmuştu.

Tahran'da 13 Eylül 2022'de "ahlak polisi" olarak bilinen İrşat devriyeleri tarafından gözaltına alındıktan sonra rahatsızlanan ve hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Mahsa Emini'nin 16 Eylül'de yaşamını yitirmesi, ülke yönetimine karşı uzun süreli protestolara yol açmıştı.

Gösteriler sırasında yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği açıklanmıştı. Bu süreçte ABD, İngiltere ve AB başta olmak üzere Batılı ülkeler insan hakları ihlalleri gerekçesiyle birçok üst düzey İranlı yetkiliye defalarca yaptırım kararı almıştı.


AA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Son Haberler
Yıldırımlı Hatice Kübra İlgün Avrupa'da kürsüde
Yıldırımlı Hatice Kübra İlgün Avrupa'da kürsüde
İHA Bölge Müdürü Akın, öğrencilere 15 Temmuz'u anlattı
İHA Bölge Müdürü Akın, öğrencilere 15 Temmuz'u anlattı
Başkan Kaya, çiftçiler gününde domates hasadına katıldı
Başkan Kaya, çiftçiler gününde domates hasadına katıldı
Mersin'de gıda denetimleri bayram öncesi sıklaştırıldı
Mersin'de gıda denetimleri bayram öncesi sıklaştırıldı
Devrilen traktörün altında kalan sürücü hayatını kaybetti
Devrilen traktörün altında kalan sürücü hayatını kaybetti
Orta Asya liderleri Tacikistan'da Aral Gölü sorununu görüştü
Orta Asya liderleri Tacikistan'da Aral Gölü sorununu görüştü

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi