• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Genel
  3. İran ile Suudi Arabistan, "ortak komisyon" kurma konusunda mutabık kaldıklarını duyurdu
Genel
Yayınlanma: 17 Haziran 2023 - 19:37

İran ile Suudi Arabistan, "ortak komisyon" kurma konusunda mutabık kaldıklarını duyurdu

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan: - "(Suudi Arabistan'la) Ortak siyasi, ekonomik, sınır komisyonu kurulması ile uyuşturucu kaçakçılığı ve diğer alanlarda mücadelenin önemi konusunda hemfikiriz. İki ülkenin üst düzey makamlarının onayından sonra anlaşmalar uygulanacaktır" - Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal Bin Ferhan: - "Yakında Tahran'da büyükelçiliğimiz açılacak. İki ülke arasındaki ilişkilerin normal seyrine dönmesi önemli bir konudur. Her iki ülke de bölgede önemli" - Bin Ferhan, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile de görüşeceğini belirterek, Suudi Arabistan Kralı Selman Bin Abdulaziz'in davetini kendisine ileteceğini söyledi

Genel
17 Haziran 2023 - 19:37
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
İran ile Suudi Arabistan, ortak siyasi, ekonomik, sınır komisyonu kurulması ile uyuşturucu kaçakçılığı ve diğer alanlarda mücadelenin önemi konusunda mutabık olduklarını açıkladı.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile resmi ziyaret çerçevesinde Tahran'da bulunan Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal Bin Ferhan bir araya geldi.

Dışişleri Bakanlığı binasındaki resmi karşılamanın ardından Abdullahiyan ile Bin Ferhan ikili görüşme yaptı.

Yaklaşık bir saat süren görüşmenin ardından iki bakan ortak basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında konuşan Abdullahiyan, bugün yaptıkları müzakerelerin Suudi mevkidaşı ile önceki görüşmelerinin devamı niteliğinde olduğunu belirtti.

- Mutabık kalınan konular

Görüşmede çeşitli konuları ele aldıklarını belirten Abdullahiyan, “Ortak siyasi, ekonomik, sınır komisyonu kurulması ile uyuşturucu kaçakçılığı ve diğer alanlarda mücadelenin önemi konusunda hemfikiriz. İki ülkenin üst düzey makamlarının onayından sonra anlaşmalar uygulanacaktır.” açıklamasında bulundu.

Abdullahiyan, işbirliğinin geliştirilmesi konusunda hemfikir olduklarını kaydederek bölgesel güvenlik konusunda çok taraflı işbirliğini görüştüklerini söyledi.

Güvenliği tek başına askeri mesele olarak değerlendirmediklerini dile getiren Abdullahiyan, güvenliği bölge ülkeleri arasında siyasi, kültürel, ekonomik ve ticari boyutları olan bir kavram olarak gördüklerini ifade etti.

Abdullahiyan, “Bugünkü toplantıda ayrıca sürdürülebilir ekonomik ve ticari işbirliği ve ortak yatırımın gerekliliği, özellikle iki ülkenin özel sektöründe daha fazla hareketlilik üzerinde duruldu. Tarafların ulaşım, turizm, teknoloji ve diğer ilgi alanlarında işbirliği konusunda mutabık kaldık.” dedi.

Filistin halkına destek konusunda istişarelerde bulunduklarını kaydeden Abdullahiyan, “Filistin sorununu çözmenin İslam alemi ve Tahran ile Riyad'ın ortak görüşünde temel ve öncelikli bir mesele olduğu konusunda mutabık kaldık.” diye konuştu.

Abdullahiyan, Sudan'da devam eden çatışmaların yanı sıra bazı bölgesel ve uluslararası meseleleri de değerlendiklerini aktardı.

İki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin yeninden başlamasının üzerinden yüz gün geçtiğini hatırlatan Abdullahiyan, büyükelçilikler ile idari işlemlere ilişkin çalışmaların devam ettiğini belirtti.

Abdullahiyan, Suudi Arabistan hükümetine Riyad'daki büyükelçiliğin açılmasındaki yardımları için teşekkür ederek Suudi Arabistan’ın Tahran ve Meşhed'deki diplomatik personeline de kolaylıklar sağladıklarını sözlerine ekledi.

- "Yakında Tahran'da büyükelçiliğimiz açılacak"

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan, Tahran’da olduğu için memnun olduğunu ifade ederek bugünkü görüşmenin önceki görüşmelerin devamı olduğunu söyledi.

İran'ın Riyad Büyükelçiliği’nin yeniden açıldığını hatırlatan Bin Ferhan, “Yakında Tahran'da büyükelçiliğimiz açılacak. İki ülke arasındaki ilişkilerin normal seyrine dönmesi önemli bir konudur. Her iki ülke de bölgede önemli.” ifadelerinde bulundu.

Bin Ferhan, iki ülke arasındaki işbirliğinin artmasını umduğunu dile getirerek, “İlişkilerin normale dönmesinin İslam alemine ve dünyaya olumlu yansımasını temenni ediyoruz.” diye konuştu.

Tahran ile Riyad ilişkilerine değinen Bin Ferhan, “Bu (ilişkiler), iki ülkenin bölgesel güvenlik, ekonomik kalkınma, kültürel ilişkiler ve diğer alanlarda işbirliği taahhüdü ile devam etmektedir. İki ülke arasındaki işbirliği, bölgesel güvenlik ve deniz koridorları ile kitle imha silahlarının yayılmasının önlenmesi alanında önemlidir.” değerlendirmesini yaptı.

- Kral Selman'ın, İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi Suudi Arabistan'a daveti

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile de görüşeceğini belirten Bin Ferhan, Suudi Arabistan Kralı Selman Bin Abdulaziz'in davetini kendisine ileteceğini söyledi.

Tahran ile Riyad'ın ilişkileri normalleştirmek için Çin'in arabuluculuğunda anlaşmaya varmasının ardından ilk kez üst düzey Suudi yetkili olarak Bin Ferhan İran'ı ziyaret etti.

Suudi Arabistan’dan Dışişleri Bakanı düzeyinde İran’a son ziyaret ise 2006 yılında dönemin Dışişleri Bakanı Suud el-Faysal tarafından yapılmıştı.

- İran ile Suudi Arabistan arasında ilişkileri normalleştirme süreci

Suudi Arabistan'da Ocak 2016'da aralarında Şii din adamı Nimr en-Nimr'in de bulunduğu 47 kişinin "terör" suçlamasıyla idam edilmesi sonrasında yaşanan gerginlik sürecinde Suudi Arabistan ile İran arasındaki diplomatik ilişkiler kesilmişti.

Irak ve Umman'ın ev sahipliğinde 2021'de müzakerelere başlayan Riyad ve Tahran, 10 Mart'ta Pekin'de Çinli yetkililerin aracılığıyla 7 yıl aradan sonra diplomatik ilişkilerin iki ay içinde yeniden başlatılması konusunda anlaşmaya varmıştı.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile Suudi Arabistanlı mevkidaşı Faysal bin Ferhan da 6 Nisan'da Pekin'de bir araya gelmiş ve iki ülke büyükelçiliklerinin yeniden açılması, iki ülke arasındaki uçuşların yeniden başlatılması ve vizelerin kolaylaştırılması konusunda anlaşmıştı.

İran, 23 Mayıs'ta Dışişleri Bakan Yardımcısı Ali Rıza Enayeti'nin Riyad Büyükelçisi olarak atandığını açıklamış, 6 Haziran’da İran'ın Riyad Büyükelçiliği, 8 Haziran’da da Cidde Konsolosluğu yeniden açılmıştı.


AA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Son Haberler
Dışişleri Bakanlığı: "Başbakan Zeydi'ye bu kritik görevinde başarılar diliyoruz"
Dışişleri Bakanlığı: "Başbakan Zeydi'ye bu kritik görevinde...
Ankara'da kuvvetli rüzgar çöp konteynerini savurdu
Ankara'da kuvvetli rüzgar çöp konteynerini savurdu
Adapazarı Belediye Başkanı Mutlu Işıksu'nun müşteki olduğu davanın görülmesine başlandı
Adapazarı Belediye Başkanı Mutlu Işıksu'nun müşteki olduğu...
Mersin'de trafikte kameralı sıkı denetim: 10 günde bin 413 sürücü ceza yedi
Mersin'de trafikte kameralı sıkı denetim: 10 günde bin 413 sürücü...
Çocuk istismarı görüntüleri satın aldığı iddiasıyla 2 şüpheli tutuklandı
Çocuk istismarı görüntüleri satın aldığı iddiasıyla 2 şüpheli...
GÜNCELLEME - İzmir'de pansiyonda kalan kadın kabloyla boğulmuş halde bulundu
GÜNCELLEME - İzmir'de pansiyonda kalan kadın kabloyla boğulmuş halde bulundu

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi