• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Sağlık
  3. İshal vakalarının baş sorumlusu norovirüsler
Sağlık
Yayınlanma: 23 Mayıs 2024 - 09:56

İshal vakalarının baş sorumlusu norovirüsler

Bahar aylarının gelmesiyle ishal vakaları artmaya başladı. Havaların bir ısınıp bir soğumasıyla artan karın ağrısı, ishal ve kusma gibi vakaların ortaya çıkması da kafa karıştırırken, bu semptomların havaların dengesizliğinden dolayı basit görülebilecek bir üşütme mi, yoksa altında yatan başka bir neden olabilir mi sorusu soruluyor. Medicana Sağlık Grubu Enfeksiyon ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Doğaç Uğurcan, ishal vakalarının artış

Sağlık
23 Mayıs 2024 - 09:56
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Bahar aylarının gelmesiyle ishal vakaları artmaya başladı. Havaların bir ısınıp bir soğumasıyla artan karın ağrısı, ishal ve kusma gibi vakaların ortaya çıkması da kafa karıştırırken, bu semptomların havaların dengesizliğinden dolayı basit görülebilecek bir üşütme mi, yoksa altında yatan başka bir neden olabilir mi sorusu soruluyor. Medicana Sağlık Grubu Enfeksiyon ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Doğaç Uğurcan, ishal vakalarının artış göstermesinde norovirüsleri işaret ederek, norovirüslerin, virüslerden kaynaklanan ishal salgınlarının yüzde 60'ını oluşturduğunu söyledi.

Uzmanlara göre norovirüsler bütün yıl boyunca görülse de özellikle bahar aylarında daha sık karşımıza çıkıyor. Erişkin ve özellikle çocuklarda görülen ishallerin önemli bir kısmından norovirüslerin sorumlu olduğuna dikkat çeken Medicana Konya Hastanesi Enfeksiyon ve Mikrobiyoloji Bölümü'nden Dr. Öğr. Üyesi Doğaç Uğurcan, norovirüslerin çok bulaşıcı olduğunu vurguladı.

"Kalabalık ortamlarda hızlı bulaş oluyor"

Norovirüsler, virüslerden kaynaklanan ishal salgınlarının yüzde 60'ını oluşturuyor. Ciddi ishal ve kusmaya yol açan bir virüs grubu olan norovirüslerin çok kolay yayıldığını, genellikle kişiden kişiye temasla, kirlenmiş suyla, gıda ve dışkı ile bulaş olduğunu söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Doğaç Uğurcan, esas bulaşın ağız-dışkı yoluyla olup kusmukla da olabileceğini açıkladı. Kalabalık ortamlarda daha hızlı bulaş olduğunu ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Uğurcan, "Bulaşma sıklıkla kreş ve yuvalarda, göçmen kamplarında, tatil yapılan kamp ve otellerde, hastanelerde, okullarda, restoranlarda, gemilerde, askeri birliklerde ve aile içi bireylerde görülmekte ve bu gruplarda yaygın salgınlar yapabilmektedir" dedi.

Norovirüslerin kuluçka süresinin 18-72 saat arasında değiştiğini, klinik belirtilerin ise 24-72 saat devam edebildiğini ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Uğurcan, "Hastaların çoğunda ilk olarak bulantının eşlik ettiği ani başlayan karın ağrısı görülür. Genel olarak ishal ve kusma beraber bulunur. Hastada günde 4-8 kez, kansız, mukussuz orta miktarda ishal şeklinde dışkılama görülür. Hastaların yarısında hafif dereceli bir ateş (37.5 C) olabilir. Sıklıkla karın ve kas ağrısı, baş ağrısı, keyifsizlik, halsizlik olabilir" şeklinde konuştu.

"Çocuklar ve yaşlılar için norovirüsler tehlikeli olabilir"

Araştırmalara göre ishal şikayeti ile hastaneye başvuran erişkinlerin yaklaşık yüzde 20'sinde hastalığın norovirüslerden kaynaklandığının görüldüğünü kaydeden Dr. Öğr. Üyesi Doğaç Uğurcan, "Küçük çocuklarda, yaşlılarda, bağışıklığı düşük olan kimselerde daha çok semptomatik enfeksiyon ve ishal süresi uzayarak kronik ishale neden olabilir. Özellikle çocuklar ve yaşlılar için norovirüsler tehlikeli olabilir. Bu gruba giren hastaların muhakkak tedavi edilmesi gerekir" diye konuştu.

Hastalık belirtisi gösterenlerin muhakkak bir hekime başvurmaları gerektiğini vurgulayan Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Doğaç Uğurcan, şöyle devam etti:

"Klinik belirtilerinin yanı sıra hastalığa özgü laboratuvar yöntemleri ile yapılan inceleme sonucunda tanı konulsa da esas olarak hastanın hikayesi ve şikayetleri ön planda yönlendirici olmaktadır. Sağlık kuruluşlarında hastalığa özgü semptomatik tedaviler uygulanmaktadır. Hastanın kaybettiği sıvı yerine konmalı ve beslenmesi tekrar düzene sokulmalıdır. Viral bir enfeksiyon olduğu için kendine özgü bir antibiyotik tedavisi yoktur."

Ayrıca su ve gıda kaynaklarının kirlenmesini önleyici önlemler alınması gerektiğini vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Doğaç Uğurcan, özellikle kapalı ve kalabalık yerlerde yeme ve içme hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi.


İHA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
5 saat süren mikro operasyon başarıyla tamamlandı: Kendi dokusuyla hayata tutundu
5 saat süren mikro operasyon başarıyla tamamlandı: Kendi dokusuyla hayata tutundu
Edirne'de bayram öncesi fahiş fiyat ve etiket denetimi sıklaştı
Edirne'de bayram öncesi fahiş fiyat ve etiket denetimi sıklaştı
"Yapay zekanın tesellisi tehlike saçıyor, muhakeme yeteneğini bloke ediyor"
"Yapay zekanın tesellisi tehlike saçıyor, muhakeme yeteneğini bloke ediyor"
Prof. Dr. Çelik: "Obezite artık kozmetik bir sorun değil kronik bir hastalıktır"
Prof. Dr. Çelik: "Obezite artık kozmetik bir sorun değil kronik bir hastalıktır"
Son Haberler
Çin Devlet Başkanı Xi, ABD Başkanı Trump'ı resmi törenle karşıladı
Çin Devlet Başkanı Xi, ABD Başkanı Trump'ı resmi törenle karşıladı
İran'dan Netanyahu'nun gizli BAE ziyaretine sert tepki: "İsrail ile işbirliği yapanlar hesap verecek"
İran'dan Netanyahu'nun gizli BAE ziyaretine sert tepki: "İsrail...
Pina: "Tek hedefimiz finale kalabilmekti"
Pina: "Tek hedefimiz finale kalabilmekti"
Ozan Tufan: "Finale çıktığımız için çok mutluyuz"
Ozan Tufan: "Finale çıktığımız için çok mutluyuz"
Yaşlı adamı tarlada bıçaklayarak öldüren şüpheli yakalandı
Yaşlı adamı tarlada bıçaklayarak öldüren şüpheli yakalandı
Depremde Hatay'a koordinatör vali olarak atanan Atik: "Ben orada hastalığımı unuttum"
Depremde Hatay'a koordinatör vali olarak atanan Atik: "Ben orada hastalığımı unuttum"

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi