• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Genel
  3. İspanya'da binlerce kişi ayrılıkçı Katalanlara af girişimine karşı eylem yaptı
Genel
Yayınlanma: 06 Kasım 2023 - 23:53

İspanya'da binlerce kişi ayrılıkçı Katalanlara af girişimine karşı eylem yaptı

İspanya'da ayrılıkçı Katalan siyasetçilere ve sivil toplum kuruluşları (STK) temsilcilerine af getirilmesi girişimine karşı binlerce kişi, Sosyalist İşçi Partisinin (PSOE) parti binaları önünde toplandı

Genel
06 Kasım 2023 - 23:53
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
İspanya'da ayrılıkçı Katalan siyasetçilere ve sivil toplum kuruluşları (STK) temsilcilerine af getirilmesi girişimine karşı binlerce kişi, Sosyalist İşçi Partisinin (PSOE) parti binaları önünde toplandı.

"İsyan" (Revuelta) adlı bir gençlik hareketinin çağrısıyla ülke genelinde PSOE'nin parti binaları önünde gerçekleşen toplanma eylemine aşırı sağcı Vox partisinin temsilcileri de destek verdi.

Madrid'deki PSOE binası önündeki eyleme katılan Vox partisinin lideri Santiago Abascal, gazetecilere yaptığı açıklamada, Başbakan ve PSOE lideri Pedro Sanchez'i "sadece iktidarda kalabilmek için ulusu satmak, anayasayı ayaklar altına almak, vatandaşların eşitliğini yok etmek" ile suçladı.

Abascal, azınlık sol koalisyon hükümeti kurmak için ayrılıkçı Bask ve Katalan siyasi partilerin dışarıdan desteklerine ihtiyacı olan PSOE ve Sumar'ın (sol partilerden oluşan ittifak) ayrılıkçı Katalanlara af çıkartma girişimiyle "darbe yaptığını" savundu.

Aşırı sağcı lider, "İktidarın gerçekleştirdiği darbeyle demokrasimizin en kötü dönemini yaşıyoruz." şeklinde konuştu.

Bu arada Madrid'deki gösteri sırasında polis barikatını aşmaya çalışan bir grup ile güvenlik görevlileri arasında arbede yaşandı. Polis bir kişiyi gözaltına aldı.

İspanya'nın en önemli iç meselesi olan Katalonya sorunu, ülkede 23 Temmuz'da yapılan erken genel seçimlerin ardından kurulmak istenen azınlık sol koalisyon hükümetinin müzakereleriyle bir kez daha canlanmıştı.

Hükümet kurmak için en geç 27 Kasım'a kadar zamanı olan PSOE ve Sumar, af yasası karşılığında Katalan siyasi partilerin desteğini alarak Meclisten güvenoyu almayı planlıyor.

Henüz taraflar arasında tam anlaşmaya varılamayan ancak ayrıntıları basına yansıyan olası yasayla Katalonya'daki bağımsızlık yanlısı girişimler kapsamında yasa dışı olarak yapılan 9 Kasım 2014'teki halk oylaması ve 1 Ekim 2017'deki referandum süreçlerinden sonra hüküm giyen ya da haklarındaki yargı süreci devam eden 400 kadar ayrılıkçı Katalan siyasetçi ve STK temsilcisinin af edilmesi öngörülüyor.

Ayrıca Katalonya özerk yönetiminin borcunun bir kısmının da (yaklaşık 15 milyar avrosunun) İspanyol hükümeti tarafından karşılanacağı iddia ediliyor.

İspanya'da mevcut durumda birinci parti konumunda olan sağ görüşlü Halk Partisi de (PP) 12 Kasım pazar günü ülke genelinde olası bir affa karşı meydanlarda gösteri yapma çağrısı yaptı.

PP lideri Alberto Nunez Feijoo, ayrılıkçı Katalanlar için getirilmesi planlanan affın "hukukun üstünlüğüne saldırı ve İspanya tarihindeki en büyük demokratik gerileme" olduğunu savundu.

Af tartışmaları yargı içindeki kurumları da karşı karşıya getiriyor.


AA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Son Haberler
Erzurum Havalimanı'nda nisan ayında 92 bin 107 yolcuya hizmet verildi
Erzurum Havalimanı'nda nisan ayında 92 bin 107 yolcuya hizmet verildi
Hasköy'de gök gürültüsünden korkan yavru keçiler balkona sığındı
Hasköy'de gök gürültüsünden korkan yavru keçiler balkona sığındı
Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi'nin eski Başkanı Yermak kara para aklama suçlamasıyla tutuklandı
Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi'nin eski Başkanı Yermak kara...
Mesaileri başlayan tarım işçileri, Amik Ovası'nda bin 100 TL yevmiye alacak
Mesaileri başlayan tarım işçileri, Amik Ovası'nda bin 100 TL...
Terapiye sanal gerçeklik dokunuşu: Fobisi olanlar dikkat
Terapiye sanal gerçeklik dokunuşu: Fobisi olanlar dikkat
Yurtta yemekten sonra rahatsızlanan 132 kız öğrenci, hastaneye kaldırıldı
Yurtta yemekten sonra rahatsızlanan 132 kız öğrenci, hastaneye kaldırıldı

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi