• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Genel
  3. İspanya'da halk yerel seçimler için sandık başına gitti
Genel
Yayınlanma: 28 Mayıs 2023 - 10:20

İspanya'da halk yerel seçimler için sandık başına gitti

İspanya'da 35,1 milyon seçmenin kayıtlı olduğu, 12 özerk yönetim ve 8 bin 131 belediye meclisinin üyelerinin belirleneceği yerel seçimler için oy kullanma işlemi başladı

Genel
28 Mayıs 2023 - 10:20
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
İspanya'da 35,1 milyon seçmenin kayıtlı olduğu, 12 özerk yönetim ve 8 bin 131 belediye meclisinin üyelerinin belirleneceği yerel seçimler için oy kullanma işlemi başladı.

Oy kullanma işleminin yerel saatle 09.00'da (TSİ 10.00) başladığı seçimler ülkedeki 17 özerk yönetimden 12'sinin (Aragon, Asturias, Kanarya Adaları, Balear Adaları, Cantabria, Castilla La Mancha, Madrid, Valencia, Extremadura, La Rioja, Navarra ve Murcia) yerel parlamentolarını, Kuzey Afrika topraklarında olan Ceuta ve Melilla özerk şehirlerin meclislerini ve 8 bin 131 belediye başkanını belirleyecek.

Siyasi partiler seçim kampanyası boyunca terör örgütü ETA'nın bazı üyelerinin aday gösterilmesi ve posta yoluyla kullanılan oyların satın alındığı iddiaları başta olmak üzere sağlık, ekonomik kriz, kuraklık ve göçmen konularını tartıştı.

Yerel seçimlerde 60 binden fazla belediye meclis üyesi ve toplamda 736 özerk yönetim parlamentosu milletvekili seçilecek.

İspanya'da yıl sonunda genel seçimler yapılması öngörüldüğünden bugünkü yerel seçimlerin ülkenin yeni siyasi yapısına da ışık tutması öngörülüyor.

Ülke demokrasi tarihindeki ilk olan ve 2020 başında kurulan koalisyon hükümetinin büyük ortağı Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) ile küçük ortağı Unidas Podemos'un (UP), ana muhalefetteki sağ görüşlü Halk Partisi (PP) ile aday listesini 4 yıl önceki son yerel seçimlere göre yüzde 260 artıran aşırı sağcı Vox partisinin alacağı oy oranları yıl sonundaki genel seçimler öncesi belirleyici olacak.

Ayrıca, ETA terör örgütü ile bağlantılı geçmişte hüküm giymiş 37 kişiyi aday gösteren, Bask bölgesinde faaliyet gösteren EH Bildu partisinin alacağı oy da takip edilecek.

Yerel seçimlerde 800 binden fazla Müslüman seçmen de bulunuyor.

Ceuta kentinde faaliyet gösteren "Onur ve Vatandaşlık Hareketi" (MDyC) adlı siyasi parti, aday listesini ilk defa tamamen Müslümanlar vatandaşlardan oluşturarak İspanya'da bir ilki gerçekleştirdi.

Dört yıl öncesine göre yaklaşık 243 bin daha fazla seçmenin oy kullanacağı yerel seçimlerde en çok merak edilen sonuçlar, mevcut durumda PP'nin çoğunluğa sahip olduğu Madrid özerk yönetimi ve belediye başkanlığı, Ada Colau'nun 3. kez seçilmeyi hedeflediği Barselona'daki belediye başkanlığı ile Valensiya, Aragon ve Extremadura özerk yönetimleri olarak sıralanıyor.

35,1 milyon seçmenin kayıtlı olduğu yerel seçimler için başkent Madrid'deki Nuestra Senora del Buen Consejo okulunda oyunu kullanan Başbakan Pedro Sanchez, siyasi liderler arasında sandık başına en erken gidenlerden biri oldu.

Oy kullanma işlemi yerel saatle 20.00'da (TSİ 21.00) bitecek.



AA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Son Haberler
Sultangazi'de motosiklet hırsızlığı kamerada: Hırsızların bilmediği detay şaşırttı
Sultangazi'de motosiklet hırsızlığı kamerada: Hırsızların...
Vali Zorluoğlu Çermik kitap fuarını ziyaret etti
Vali Zorluoğlu Çermik kitap fuarını ziyaret etti
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bağımsızlık Sarayı'nda resmi törenle karşılandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bağımsızlık Sarayı'nda resmi törenle...
Tatvan Mesleki Eğitim Merkezi, köy okulu öğrencilerinin yüzünü güldürdü
Tatvan Mesleki Eğitim Merkezi, köy okulu öğrencilerinin yüzünü...
Tarım işçilerine serinleten ikram
Tarım işçilerine serinleten ikram
Kayseri'de otomobil refüje çarparak devrildi: 1 ölü, 1 yaralı
Kayseri'de otomobil refüje çarparak devrildi: 1 ölü, 1 yaralı

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi