• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Genel
  3. İsrail'in Cenin'e baskın düzenleyerek 10 Filistinliyi öldürmesi bölgede şiddet olaylarını artırdı
Genel
Yayınlanma: 31 Ocak 2023 - 14:08

İsrail'in Cenin'e baskın düzenleyerek 10 Filistinliyi öldürmesi bölgede şiddet olaylarını artırdı

Filistinlilere karşı "şahin" politikaları ve fanatik Yahudi yerleşimcilere desteğiyle tanınan aşırı sağcıların İsrail hükümetinde kritik görevler almasıyla şiddet dalgasının daha da büyümesinden endişe ediliyor

Genel
31 Ocak 2023 - 14:08
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
ENES CANLI - İsrail ordusunun geçen hafta işgal altındaki Batı Şeria'nın kuzeyindeki Cenin Mülteci Kampı'na düzenlediği saldırıda 10 Filistinliyi öldürmesi bölgede tansiyonu yükseltti.

İsrail'de Binyamin Netanyahu'nun aşırı sağcı partilerle kurduğu koalisyon hükümeti henüz bir ayını doldurmadan işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te İsrail-Filistin çatışması yeniden şiddetlendi.

İsrail ordusu ve diğer güvenlik birimleri, Batı Şeria'nın kuzeyindeki Cenin Mülteci Kampı'na 26 Ocak Perşembe sabahı "saldırı hazırlığındaki İslami Cihad militanlarının bir evde saklandığı" iddiasıyla kapsamlı bir baskın düzenledi. Baskında, aralarında yaşlı bir kadın ve bir çocuğun da yer aldığı 10 Filistinli öldürüldü, 20 kadar Filistinli yaralandı.

Cenin'deki baskın, İsrail basını ve bölge sakinleri tarafından son 15 yılın "en kanlı ve şiddetli baskını" olarak nitelendirildi.

İsrail'deki koalisyon ortağı Dini Siyonizm Partisinden aşırı sağcı Milletvekili Almog Cohen ise, sosyal medyada paylaşımında, İsrail askerlerine övgüde bulunarak "Onları öldürmeye devam edin" ifadesini kullandı. Cohen'in bu paylaşımı Twitter tarafından kuralları ihlal ettiği gerekçesiyle kaldırıldı.

Filistin yönetimi, Cenin baskınının ardından İsrail ile güvenlik koordinasyonunu durdurduğunu açıkladı.

- Geçen yılın yoğun şiddeti hız kesmedi

Cenin'deki baskın sonrasında Batı Şeria ve Doğu Kudüs genelinde olaylar çıktı. İsrail ordusunun açtığı ateşte bir Filistinli daha hayatını kaybetti.

Son dönemde artan şiddet dalgasıyla, İsrail güvenlik güçleri veya Yahudi yerleşimcilerin açtığı ateş sonucu yılbaşından bugüne aralarında kadın ve çocukların da yer aldığı 35 Filistinli öldürüldü.

Bu veriler, Birleşmiş Milletlerin 2022'yi Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te "son 16 yılın en kanlı dönemi" olarak nitelemesinin ardından bölgede can kayıplarının bu yıl da hız kesmediğini gösteriyor.

İsrailli insan hakları örgütü B'tselem'e göre, İsrail ordusu geçen yıl Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te 34'ü çocuk 146 Filistinliyi öldürdü. Yahudi yerleşimciler de biri çocuk 5 Filistinliyi öldürdü, üç Filistinlinin hayatını kaybettiği dosyadaysa failler tespit edilemedi.

- İsraillilere yönelik 24 saat içinde iki ayrı saldırı

İsrail ordusunun Cenin baskınının ardından işgal altındaki Doğu Kudüs'te 24 saat içinde İsraillilere yönelik iki saldırı gerçekleşti.

Filistinli bir genç, 27 Ocak akşamı yasa dışı Yahudi yerleşim birimine silahlı saldırı düzenleyerek 7 İsrailliyi öldürdü. İsrail polisi, araçla kovalamacanın ardından saldırganı öldürdüğünü açıkladı.

Bu saldırının üzerinden 24 saat geçmeden, Doğu Kudüs'ün Eski Şehir bölgesine yakın Silvan Mahallesi'nde 13 yaşındaki bir Filistinli, iki İsrailliyi silahla yaraladı. Filistinli çocuğun ateş ettiği İsraillilerden biri üzerindeki otomatik silahla çocuğu yaralayarak etkisiz hale getirdi.

İsraillilere yönelik saldırıların ardından işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te Yahudi yerleşimci şiddeti patlak verdi. Cumartesi ve pazar akşamları Yahudi yerleşimcilerin Filistinlilere saldırdığı, evlerine ve araçlarına taş atarak ateşe verdiği onlarca olay yaşandı.

- Şiddet dalgasının daha da büyümesinden endişe ediliyor

Başbakan Binyamin Netanyahu, saldırıların hemen ardından İsraillilere "kanunları kendileri uygulamaya çalışmaktan kaçınması" çağrısı yaparken hükümet, daha fazla İsrailli sivilin silahlandırılmasını kolaylaştıracak adımlar atacağını duyurdu.

İsrail'in "vatandaşlarına güvenliği sağlamak" iddiasıyla Cenin'e düzenlediği "kanlı" baskın vadedilenin aksine İsraillilerin hayatını kaybettiği ve Yahudi yerleşimci şiddetinin tırmandığı atmosferi beraberinde getirdi.

İsrail basını, Filistinlilere karşı "şahin" politikaları ve fanatik Yahudi yerleşimcilere desteğiyle tanınan aşırı sağcıların İsrail hükümetinde kritik görevler almasıyla şiddet dalgasının daha da artabileceği endişesine işaret ediyor.



Haber Ajansı Kaynak: AA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Son Haberler
Kağıthane'de 'Kur Sonu Etkinlik Programı' yapıldı
Kağıthane'de 'Kur Sonu Etkinlik Programı' yapıldı
Bakan Çiftçi, Erzurum'da TÜGVA'nın İhtisas Akademi Programı'na katıldı
Bakan Çiftçi, Erzurum'da TÜGVA'nın İhtisas Akademi Programı'na...
Bakan Memişoğlu: "Hantavirüs konusunda bir salgın riski yok"
Bakan Memişoğlu: "Hantavirüs konusunda bir salgın riski yok"
İçişleri Bakanı Çiftçi: "Eser ve hizmet siyasetinden ayrılmadan ülkemizi her alanda daha güçlü yarınlara taşıyacağız"
İçişleri Bakanı Çiftçi: "Eser ve hizmet siyasetinden ayrılmadan...
Düzce Üniversitesi'nde mezunlarla anlamlı buluşma
Düzce Üniversitesi'nde mezunlarla anlamlı buluşma
Afyonkarahisar'da 28 bin öğrenciye ücretsiz yemek verilecek
Afyonkarahisar'da 28 bin öğrenciye ücretsiz yemek verilecek

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi