• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Genel
  3. İsrail'in yakıt girişini engellediği Gazze'de halk, ilkel yöntemlerle hayata tutunuyor
Genel
Yayınlanma: 17 Kasım 2023 - 14:56

İsrail'in yakıt girişini engellediği Gazze'de halk, ilkel yöntemlerle hayata tutunuyor

Gazze halkı yakıt eksikliğinin getirdiği su sıkıntısı nedeniyle deniz suyunu kaynatarak veya şeker katarak içme suyu elde etmeye çalışıyor - Arama kurtarma ekiplerinin malzemelerinin çalışmaması nedeniyle Gazzeliler, elleriyle enkaz altından yakınlarının cenazelerini çıkarmaya çalışıyor

Genel
17 Kasım 2023 - 14:56
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
MUHAMMED HABİSA - İsrail’in yoğun saldırıları ve ablukası altındaki Gazze Şeridi’nde hastanelerin faaliyetlerini durdurmasına, internet ve telefon hizmetlerinin kesilmesine neden olan yakıt sıkıntısı bölge halkını hayatta kalmak için ilkel yöntemlere sevk ediyor.

Gazze halkı, temel hizmetlerin tamamen durduğu bölgede su sıkıntısı nedeniyle deniz suyunu kaynatarak veya şeker katarak içmeye çalışıyor.

Elektrik kesintisi nedeniyle gerekli ekipmanlar çalıştırılamadığı için sevdiklerinin cenazelerini de İsrail saldırılarında yıkılan binaların altından elleriyle, basit aletlerle çıkarmak için uğraş veriyor.

Gazze Şeridi'nde doktorlar, sağlık çalışanları, telekomünikasyon şirketleri ve sivil savunma ekipleri, Gazze’de günlük hayatı en azından asgari seviyede tutmak için bölgeye yakıt girişi yapılması çağrılarında bulunuyor.

İsrail’in Gazze Şeridi’ne sağlanan elektrik ve su hatlarını kesmesinden yaklaşık 35 gün sonra Gazze’ye ilk yakıt yardımı, Refah Sınır Kapısı’ndan, Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) tarafından kullanılmak üzere 15 Kasım’da getirildi.

Filistin Maliye Bakanlığına bağlı Genel Petrol İdaresi verilerine göre, Gazze Şeridi’nin aylık yakıt ihtiyacı yaklaşık 12 milyon litre.

Gazze’ye 15 Kasım’da UNRWA için getirilen 25 bin litre yakıt, normal şartlarda Gazze Şeridi’nin aylık ihtiyacının yüzde 0,2’sine denk geliyor.

Bölgeye 7 Ekim’den bu yana yerel tesisler için hiç yakıt girişinin olmaması Gazze Şeridi’nde hayati önem taşıyan birçok sektörü durma noktasına getirdi.

Buna ek olarak, Gazze’nin elektrik üretimi için aylık ihtiyaç duyduğu endüstriyel yakıt miktarı ortalama 12 milyon litre olarak açıklanırken, bunun 3 milyon litresi Gazze Şeridi’ndeki hastanelerde elektrik üretilmesi için kullanılıyor.

Hastanelerde birincil ihtiyaç olan, kuyulardan su çıkarılmasına olanak sağlayan dizel yakıt, yaklaşık 2,3 milyon Gazzeli için su ve ilaç gibi bir önceliği temsil ediyor.

Gazze’de yakıt, hastanelerin yanı sıra İsrail saldırılarında yaralananları taşıyan ambulans, sivil savunma ekipleri, iletişimi sağlayan telekomünikasyon şirketleri için tek enerji kaynağı olma özelliğini taşıyor.

Tek elektrik santraline sahip yaklaşık 365 kilometrekarelik Gazze Şeridi, içme suyu, gıda, elektrik ve yakıt yardımları konusunda 2006’dan bu yana bölgeye yönelik ablukasını sürdüren İsrail’e büyük ölçüde bağımlı.

- Gazze Şeridi'ndeki yakıt eksikliği

Tek elektrik santralinin dizel yakıtla çalıştığı Gazze Şeridi, dünyanın herhangi bir bölgesinde yakıt eksikliğinin elektrik kesintisinden başlayarak ne tür sıkıntılara yol açacağını gösteren bir örnek olarak öne çıkıyor.

Gazze’deki çatışmaların ilk haftasında, bölgedeki elektrik santrali elektrik üretimini durdurdu. Ardından da hastaneler, telekomünikasyon şirketleri, sağlık merkezleri, evler ve kuyudan su çıkarımı için kullanılan jeneratörleri çalıştırmak için gerekli yakıt tükendi.

İsrail’in saldırılarından kaçmak isteyen binlerce Gazzeli, araçlarında yakıt yerine yemeklik yağ kullanmayı denedi ancak bu kişilerin büyük çoğunluğu yakıt eksikliği nedeniyle araçlarını bırakmak zorunda kaldı. İsrail ordusu da Gazze Şeridi’nin kuzey ve orta kesimlerinde araç seyrini yasakladı.

Petrol İdaresi verilerine göre, Gazze Şeridi günlük yakıt ihtiyacının büyük bir kısmını Mısır’dan alıyor. Aylık 12 milyon litre yakıtın, 10 milyondan fazlası Mısır’dan, kalanı ise İsrail’den getiriliyor.

Elektrik santrali, hastaneler ve elektrik üretimi için gerekli 12 milyon litre endüstriyel yakıt ise yıllardır Katar’ın koordinasyonunda İsrail üzerinden Gazze’ye ulaştırılıyor.

- Gazze halkı ilkel yöntemlerle hayatta kalmaya çalışıyor

Gazze halkının yakıt eksikliği ve bunun getirdiği elektrik kesintisine alışma çabalarıyla, 21. yüzyılda ilkel yaşamın belirtileri Gazze Şeridi’nde gün yüzüne çıkmaya başladı.

Bölgede arama kurtarma ekiplerinin malzemelerini çalıştıracak yakıt bulunmadığından, İsrail’in saldırılarıyla öldürdüğü yüzlerce kişinin cenazesi hala yıkılan binaların enkazı altında.

Gazzeliler, yıkılan binaların altında kalan sevdiklerini, elleriyle ve basit aletlerle enkazlardan çıkarmaya çalışırken, Gazze Şeridi’nin kuzeyinde yaşayanlar birçok mahalleden çürümüş ceset kokularının geldiğini ifade ediyor.

Elektrik kesintisinin baş göstermesiyle topladıkları odunları yakarak ekmek yapan Gazzeliler için yakacak odun, sonbaharın gelmesi ve Gazze Şeridi'ne yağmurların yağmasıyla bir ısınma kaynağı da oldu.

Gazze’de ilkel yaşamın diğer bir tezahürü de kuzeyden güneye doğru İsrail saldırılarından kaçmak isteyen kişilerin ulaşımda at veya eşeklerin çektiği arabaları kullanması.

Ambulansların yerini de alan at arabalarının yanı sıra kuyulardan su çıkarmak için gerekli pompaların çalışmaması nedeniyle Gazzelilerin temiz su sıkıntısı derinleşti.

Temiz su bulamayan birçok aile, deniz suyunu kaynatarak arıtmaya veya şeker ekleyerek tüketmeye yöneldi.

İsrail’in su hattını kesmesi nedeniyle zor günler yaşayan Gazzelilerin denizde yıkandığı görüntüler geçen hafta sosyal medyada sıkça paylaşılmıştı.


AA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Son Haberler
İçişleri Bakanı Çiftçi: "Eser ve hizmet siyasetinden ayrılmadan ülkemizi her alanda daha güçlü yarınlara taşıyacağız"
İçişleri Bakanı Çiftçi: "Eser ve hizmet siyasetinden ayrılmadan...
Düzce Üniversitesi'nde mezunlarla anlamlı buluşma
Düzce Üniversitesi'nde mezunlarla anlamlı buluşma
Kağıthane'de özel bireylerin etkinliğine yoğun ilgi
Kağıthane'de özel bireylerin etkinliğine yoğun ilgi
Vali Çalgan: "Oyaca köyündeki hasar büyük, köydeki binaların yüzde 80'i oturulamayacak durumda"
Vali Çalgan: "Oyaca köyündeki hasar büyük, köydeki binaların...
İçişleri Bakanı Çiftçi'den Erzurumspor'a tebrik ziyareti
İçişleri Bakanı Çiftçi'den Erzurumspor'a tebrik ziyareti
Uyuşturucu, tarihi eser ve silahla yakalandı
Uyuşturucu, tarihi eser ve silahla yakalandı

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi