• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Haberler
  3. İSTANBUL- CUMHURİYETİN 100'ÜNCÜ YILI SERGİSİ, HARBİYE ASKERİ MÜZESİ'NDE AÇILDI
Haberler
Yayınlanma: 06 Aralık 2023 - 10:08

İSTANBUL- CUMHURİYETİN 100'ÜNCÜ YILI SERGİSİ, HARBİYE ASKERİ MÜZESİ'NDE AÇILDI

Haberler
06 Aralık 2023 - 10:08
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
HARBİYE Askeri Müze ve Kültür Sitesi Komutanlığı'nda bulunan Cumhuriyet'in 100'üncü Yılı Sergisi'nin kapıları basın mensuplarına açıldı. Sergilenen eserler arasındaki 54'üncü Süvari Alayı Sancağı, İzmir Sancağı ve Sancak Sicil Defteri ise ilk kez görücüye çıkıyor.

Açılışı, 1 Aralık Cuma günü Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler tarafından yapılan, Cumhuriyet'in 100'üncü Yılı Sergisinin kapıları habercilere açıldı. Harbiye Askeri Müze ve Kültür Sitesi Komutanlığı'nda bulunan sergi hakkında basın mensuplarına bilgilendirme yapıldı. Cumhuriyet'in 100'üncü Yılı Sergisi, toplam 54 bin metrekare arazi üzerinde bulunan ve 18 bin 600 metrekarelik kapalı alanıyla Türk müzeciliğinde önemli bir yere sahip olan Harbiye Askeri Müzesi'nin, Şehit Hasan Rıza Sergi Salonu'nda sergilenmeye başlandı. Sergide, Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere Milli Mücadele'ye katılmış ve Cumhuriyet'in ilanında görev almış komutanlardan Askeri Müze koleksiyonunda şahsi eşyaları bulunan 12 komutanın objeleri sergileniyor.

30 Ekim 1918'de imzalanan Mondros Ateşkes Antlaşması ile 29 Ekim 1923 Cumhuriyet'in ilanı arasında yaşanan önemli tarihsel olayların kronolojik sırayla anlatıldığı sergide 85 eser, çok sayıda belge ve fotoğraf bulunuyor. Mustafa Kemal Atatürk'ün tabancası, mühürleri, bastonu, şapkası ve yeleği, mareşal rütbeli pelerini, İzmir'in işgalden kurtarılışından sonra halkın Mustafa Kemal Atatürk'e hediye ettiği hatıra sancağı ile komutanlara ait kılıç, tabanca, madalya, apolet gibi objeler de sergide yer alıyor. Ayrıca, İmalat-ı Harbiye'de ve Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk özel silah fabrikalarında üretilmiş silahlar ve TBMM tarafından çıkarılan ilk madalya olan İstiklal Madalyası örnekleri sergileniyor, Cumhuriyet'in ilanı ve Cumhuriyet Bayramı kutlamalarını yansıtan belge ve fotoğraflarda 100'üncü Yıl Sergisi'nde bulunuyor.

İLK KEZ SERGİLENEN BİRÇOK ESER YER ALIYOR

Daha önce sergilenmemiş pek çok önemli eser de Cumhuriyet'in 100'üncü yılı sergisinde görücüye çıkıyor. 54'üncü Süvari Alayı Sancağı, bu sancağa ait Mustafa Kemal Atatürk'ün kendi el yazısının bulunduğu sicil defteri, sancağa verilmiş İstiklal Madalyası ile 28 Haziran 1923 tarihinde yapılan milletvekili seçimlerinde İzmir Sancağı seçimini kazananların isimlerinin bulunduğu mazbatanın ilk kez burada sergilendiği öğrenildi.

SERGİ, 7 AY BOYUNCA ZİYARETÇİLERİNİ BEKLEYECEK

Milli Savunma Bakanlığı Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğü ekiplerinin hazırladığı Cumhuriyet'in 100'üncü Yılı Sergisi, Askeri Müze'nin kapalı olduğu pazartesi günleri hariç haftanın 6 günü 09:00 ile 16:30 saatleri arasında gezilebilecek. Ayrıca Milli Savunma Bakanlığı'nın mobil uygulamasında ki 'Harbiye Askeri Müzesi' bölümünden müzenin sanal olarak da gezilebileceği öğrenildi.

Görüntü Dökümü:

------------------

-Cumhuriyet'in 100'üncü Yılı sergisinden genel ve detay görüntüler

-Mustafa Kemal Atatürk'ün silikon heykeli

-Mustafa Kemal Atatürk'ün askeri ve kişisel eşyaları

-İlk kez sergilenen 54'üncü Süvari Alayı Sancağı, sicil defteri ve istiklal madalyaları

-İzmir'in kurtuluşu sonrası Atatürk'e hediye edilen İzmir sancağı


DHA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
'Ekrem İmamoğlu Çıkar Amaçlı Suç Örgütü' duruşmasında görüntü ve ses kaydı alanlar hakkında soruşturma
'Ekrem İmamoğlu Çıkar Amaçlı Suç Örgütü' duruşmasında görüntü ve ses kaydı alanlar hakkında soruşturma
Yolda oluşan çökme nedeniyle beton mikseri devrildi: 1 yaralı
Yolda oluşan çökme nedeniyle beton mikseri devrildi: 1 yaralı
Nişanına günler kala trafik kazasında hayatını kaybetti
Nişanına günler kala trafik kazasında hayatını kaybetti
Bilecik'te anız yangını ormanlık alana sıçradı: Alevlere havadan ve karadan müdahale sürüyor
Bilecik'te anız yangını ormanlık alana sıçradı: Alevlere havadan ve karadan müdahale sürüyor
Son Haberler
İran: "ABD saldırılarında 8 İran askeri hayatını kaybetti"
İran: "ABD saldırılarında 8 İran askeri hayatını kaybetti"
Alexander Nübel, resmen Beşiktaş'ta
Alexander Nübel, resmen Beşiktaş'ta
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriyeli mevkidaşı ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde görüştü
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriyeli mevkidaşı ile Cumhurbaşkanlığı...
Beşiktaş, Bayern Münih'in Alman kalecisi Alexander Nübel ile 3 yıllık sözleşme imzaladığını açıkladı.
Beşiktaş, Bayern Münih'in Alman kalecisi Alexander Nübel ile 3...
İncirliova'da trafik akış yönü değişti
İncirliova'da trafik akış yönü değişti
Eskişehir'de sis etkili oldu
Eskişehir'de sis etkili oldu

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi