• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Genel
  3. İstanbul Güvenlik Konferansı'nda uzmanlar, Doğu Akdeniz meselesinin çözümünü tartıştı
Genel
Yayınlanma: 24 Nisan 2023 - 17:25

İstanbul Güvenlik Konferansı'nda uzmanlar, Doğu Akdeniz meselesinin çözümünü tartıştı

İstanbul Güvenlik Konferansı'nda uzmanlar, Türkiye ile Yunanistan arasındaki Doğu Akdeniz deniz yetki alanları uyuşmazlığına uluslararası hukuka uygun formülün müzakereler yoluyla bulunması gerektiği görüşünü dile getirdi

Genel
24 Nisan 2023 - 17:25
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
İstanbul Güvenlik Konferansı'nda uzmanlar, Türkiye ile Yunanistan arasındaki Doğu Akdeniz deniz yetki alanları uyuşmazlığına uluslararası hukuka uygun formülün müzakereler yoluyla bulunması gerektiği görüşünü dile getirdi.

Başkent Üniversitesi işbirliğinde Conrad Otel’de başlayan 15. İstanbul Güvenlik Konferansı'nda Rusya-Ukrayna Savaşı, Karadeniz Bölgesi'ndeki fırsatlar, zorluklar, Doğu Akdeniz'de deniz sınır anlaşmazlıkları, mülteci-göç ve afetler gibi başlıklar ele alındı.

"Doğu Akdeniz: Deniz Anlaşmazlıkları ve Jeopolitik Rekabet" başlıklı panelde konuşan Atina Kapodistrian Üniversitesi Hukuk Fakültesi Uluslararası Hukuk Bölümü Öğretim Üyesi ve Mülteci ve Göç Çalışmaları Merkezi Direktörü Prof. Dr. Maria Gavouneli, Doğu Akdeniz'in önemli bir bölge olduğunu, Türkiye ile Yunanistan'ın bu bölgenin güvenliğine yönelik adımlar atması gerektiğini söyledi.

Deniz anlaşmazlıklarına dünyanın çeşitli bölgelerinden örnekler veren Gavouneli, Doğu Akdeniz sorununun daha fazla politize edilmeden çözülmesi gerektiğini vurguladı.

Gavouneli, "Türkiye ve Yunanistan, Doğu Akdeniz'in güvenliğini önceleyecek formüller inşa etmeli. Şu anda zor gibi görünüyor ama iki ülkenin başta deniz sınır anlaşmazlığı olmak üzere diğer bazı hassas konuları ele alacakları görüşmeler yapmalarını umuyorum. Sürtüşmeye son verecek bu adımların gerilimi azaltacağını düşünüyorum." dedi.

Türkiye ve Yunanistan'ın büyük bir mülteci yükü ile karşı karşıya olduğunu belirten Gavouneli, Türkiye ve Yunanistan'ın mülteci sorunu konusunda da menfaatleri doğrultusunda çözüm bulmaları gerektiğini anlattı.

Gavouneli, mülteci sorununun sadece Türkiye ve Yunanistan ile ilgili olmadığını, tüm Avrupa ülkelerini kapsadığına dikkati çekerek, çözümün ülkelerin çıkarlarını gözeten konseptle çözülmesi gerektiğini dile getirdi.

- "Türkiye ile Yunanistan arasındaki sorunun çözümü için ısrarlı olmalıyız"

Hamburg Üniversitesi Uluslararası Deniz Hukuku ve Uluslararası Çevre Hukuku Kürsüsü Başkanı ve Deniz Hukuku Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alexander Proelss de iki ülke arasındaki sorunun hakkaniyet ilkesine göre müzakerelerle çözülmesinin zorunlu olduğunu söyledi.

Türkiye ile Yunanistan arasındaki gerilimin son on yılda daha da karmaşıklaştığını ifade eden Proelss, bu gerilimin sorunları da tetiklediğini dile getirdi.

Proelss, uluslararası hukukun belirli kural ve ilkelerinin olduğunu, bu ilkeler doğrultusunda bulunacak formülün iki ülke arasındaki sorunu çözebileceğini kaydetti.

Uluslararası normlara göre bulunacak formülün hem Türkiye hem de Yunanistan'ı adım atmaya teşvik edeceğine inandığını söyleyen Proelss, "Dolayısıyla Türkiye ile Yunanistan arasındaki sorunun çözümü için atılacak adımları konuşmak, tartışmak ve hukuka uygun bir sonuca ulaşmak lazım. Bunun için çalışmalıyız. Bu konuda ısrarlı olmalıyız." dedi.


AA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ziyaret eden Çerçioğlu: "Aydın'a yeni eserler kazandıracağız"
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Gazipaşa-Alanya'dan Almatı ve Astana'ya direkt uçuşlar başladı
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Vezirköprü MYO'dan çocuk ihmal ve istismarına karşı farkındalık sergisi
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Ümraniye'de çocuklardan atık malzemelerle renkli tasarımlar
Son Haberler
Tepebaşı Belediyesi'ne yönelik operasyonda gözaltında şüpheler sağlık kontrolünden geçirildi
Tepebaşı Belediyesi'ne yönelik operasyonda gözaltında şüpheler...
Yeni kurulan ağır ceza mahkemelerinin yargı çevrelerinin belirlenmesine ilişkin karar Resmi Gazete'de
Yeni kurulan ağır ceza mahkemelerinin yargı çevrelerinin belirlenmesine...
Soykırım suçlusu Ratko Mladiç'in ölmek üzere olduğu gerekçesiyle yaptığı tahliye talebi reddedildi
Soykırım suçlusu Ratko Mladiç'in ölmek üzere olduğu gerekçesiyle...
Kumlu'da samanlık yangını
Kumlu'da samanlık yangını
HBB öğrencileri sınavda sürecinde yalnız bırakmıyor
HBB öğrencileri sınavda sürecinde yalnız bırakmıyor
Başkan Demir: "Samsun Serbest Bölge, Türkiye'nin en büyük serbest bölgesi olacak"
Başkan Demir: "Samsun Serbest Bölge, Türkiye'nin en büyük serbest bölgesi olacak"

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi