• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Dünya
  • Asayiş
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat Bilim ve Teknoloji Eğitim Yerel Genel Çevre
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Haberler
  3. İSTANBUL-PROF.DR.ÖVGÜN AHMET ERCAN:HEM YER HEM YAPI DENETLENMELİ
Haberler
Yayınlanma: 18 Şubat 2023 - 23:49

İSTANBUL-PROF.DR.ÖVGÜN AHMET ERCAN:HEM YER HEM YAPI DENETLENMELİ

Haberler
18 Şubat 2023 - 23:49
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
KARHAMANMARAŞ merkezli depremin ardından TMMOB'a bağlı Jeofizik Mühendisleri Odası, deprem gündemi ile gerçekleştirdiği toplantıda, yapı denetim sistemi ve jeofizik mühendislerinin bu sistemdeki önemini değerlendirdi. Prof.Dr.Övgün Ahmet Ercan, "Bugünlerde bizim önerimiz; yapı denetim kuruluşlarının adının 'yer-yapı denetim kuruluşları' olarak değiştirilmesi. Hem yer hem yapı denetlenmeli" dedi.

TMMOB'a bağlı Jeofizik Mühendisleri Odası deprem gündemiyle Karaköy'deki merkezde toplandı. Akademisyenler, odaya bağlı üyeler ve mühendislerin katıldığı toplantıda deprem konusu, yapı denetim sistemi ve mühendis istihdamı konuları üzerinden tartışıldı, öneriler ve talepler sunuldu.

YEREL YÖNETİMİN DENETLEMESİ GEREKİYOR

Denetim mekanizmasının daha düzgün şekilde kurulması gerektiğine dikkat çeken Jeofizik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şevket Demirbaş, "Biz bilimi ve tekniği uygulamaya çalışıyoruz. Hiçbir meslek grubu ile çatışmak istemiyoruz, bizi birbirimiz ile çatıştırmayın. Öyle maddeler getirin ki biz ortak noktada buluşalım. Bugün yaşadığımız felaket baştan aşağı hatalarla gerçekleşti. Yasa hazırlayıcıları, koyucuları ve bunların uygulamacıları. Öncelikle uygulamacılardan bahsetmek gerekiyor. Bu denetim mekanizmaları kuruldu.  2013 yılına kadar odaların bir denetimi vardı. Bir mühendisin yaptığı bütün çalışmaları TMMOB'un denetim yetkisi vardı. Hala var ama yeterli değil. 2013 yılında imar yasasına konan bir madde ile odaların denetimi elinden alındı. Odaların denetimi alındı ama bunu denetleyecek bir mekanizma olması gerekir. Bir işi yaparken mutlaka denetimin de olması gerekir. Bu denetimler, yapı denetim şirketlerine verildi. Yapı denetim şirketlerinin jeofizik, jeoloji mühendislerinin özellikle kurucu ortak olmadıkları için çalışmalarının denetlenmesi örtbas edildi. Yapı denetim şirketlerinin de denetlenmesi lazım. Bunları ise yerel yönetimin denetlemesi gerekiyor. Jeofizik mühendislerini mutlaka istihdam edin. Biz afet ülkesiyiz, en önemli afet ise deprem. Buralarda yetişmiş jeofizik mühendislerinin rapor denetimi ve uygulamasından yararlanmalı" şeklinde konuştu.

YAPILARIN YÜZDE 20'Sİ YERDEN YÜZDE 80'İ YAPISAL SORUNLARDAN YIKILIR

Yapı denetim sisteminde jeofizik mühendislerinin de rol alması gerektiğini belirten Ahmet Övgün Ercan, "Yapı denetim kuruluşları denetimini, parasını yapıyı üstlenen kişi verir. Dolayısıyla burada bir sulanma başladı. Bunlar 2019 yılında fark edildi. Bu kez tombala ile yapı denetim kuruluşları seçilmeye başlandı, ancak sorun yine çözülemedi. Neden? Çünkü depremde yıkılan yapıların yüzde 20'si yerden gelen sorunlarla, yüzde 80'i yapısal sorunlardan kaynaklanır. Bugün bizim bu işi düzeltmemiz için jeofizik odası olarak önerimiz; yapı denetim kuruluşlarının adının 'yer yapı denetim kuruluşları' olarak değiştirilmesi. Sadece isim olarak değil, 'yer yapı denetim kuruluşları' hem yeri denetlemeli hem de yapıyı denetlemeli. Yer ile ilgili mühendislik konuları ise yerin davranışını depremde veya depremsiz durumda yerin davranış durumunu başlıca jeofizik mühendisleri incelemelidir. Onun için bazı inşaat mühendislerinin, 'Jeofiziğin ne işi var burada?' demesini biz hayretle karşılıyoruz. Çünkü yapı incelemelerinde kullanılmış olan tüm düzenekler jeofizik düzenekleridir. Hasarsız yapı diye bir şey yok, jeofizik yöntemiyle yapı incelemeleri var. En büyük mücadele halkın yaşam hakkını bir mühendis olarak saklı tutmak ve korumaktır. Yer yapı denetim kuruluşlarının her biri kadrolarına jeofizik mühendisi, jeoloji mühendisi ve geoteknik mühendisi almak zorundadır ve bunlar yetkili olmalılar" dedi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

----------------------------

- Jeofizik Mühendisleri Odası Başkanı Şevket Demirbaş açıklama

- Prof.Dr.Ahmet Övgün Ercan açıklama

- Toplantı alanından detay görüntü


DHA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Kurbanlık seçiminde 'boynuz' ve 'diş' detayına dikkat
Kurbanlık seçiminde 'boynuz' ve 'diş' detayına dikkat
Bilecik'te uyuşturucu operasyonu: 2 şüpheli yakalandı
Bilecik'te uyuşturucu operasyonu: 2 şüpheli yakalandı
Bilecik'te iki tır çarpıştı: 1 yaralı
Bilecik'te iki tır çarpıştı: 1 yaralı
Paraşütü ile ormana daldı
Paraşütü ile ormana daldı
Son Haberler
Menfeze düşen yavru köpeği itfaiye ekipleri kurtardı
Menfeze düşen yavru köpeği itfaiye ekipleri kurtardı
Kurbanlık seçiminde 'boynuz' ve 'diş' detayına dikkat
Kurbanlık seçiminde 'boynuz' ve 'diş' detayına dikkat
Başkan Zekiye Tekin'e Türkiye çapında önemli görev
Başkan Zekiye Tekin'e Türkiye çapında önemli görev
Akdeniz'de parklar bahara hazır: 50 bin çiçek toprakla buluşacak
Akdeniz'de parklar bahara hazır: 50 bin çiçek toprakla buluşacak
Bilecik'te uyuşturucu operasyonu: 2 şüpheli yakalandı
Bilecik'te uyuşturucu operasyonu: 2 şüpheli yakalandı
Futbolda ikinci transfer ve tescil dönemi 5 Mart'a kadar uzatıldı
Futbolda ikinci transfer ve tescil dönemi 5 Mart'a kadar uzatıldı

Ana Sayfa
Haberler
Ekonomi
Siyaset
Dünya
Asayiş
Sağlık
Yaşam
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Eğitim
Yerel
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Magazin
  • Sağlık
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Nethaber.com.tr "AA - İHA - DHA" ajansları abonesidir. Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz. Copyright © 2018-2022 Nethaber.com.tr Tüm Hakları Saklıdır.

Marka Flower Çiçekçi